Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1. Теорія обліку.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
326.14 Кб
Скачать

2.1. Господарські засоби і господарські процеси як об’єкти бухгалтерського обліку.

Господарських фактів-явищ і фактів-процесів, навіть у невеликому господарстві, налічується кілька сотень, а іноді й тисяч. Вони є самостійними об'єктами господарювання, а отже, й обліку. Для того щоб дістати систематизоване уявлення про стан господарства, господарські явища і процеси групують

Рис. Двоїстість суспільного виробництва

Первинну економіко-правову класифікацію засобів господарювання як явищ та процесів з погляду теорії двоїстості (тобто в продуктивному та правовому аспектах) у контексті суспільного виробництва унаочнено на рис. Така двоїстість означає, що у процесі господарювання господарські явища та процеси одночасно мають два аспекти: продуктивний та правовий. При цьому, оскільки характеристики обох аспектів подають­ся у вартісному вираженні (грошах), то це забезпечує постійну їх рівність.

Об'єктом бухгалтерського обліку є лише такий господарське явище або процес господарювання, який: а) здійснився, відбувся; б) змістовна характеристика якого задовольняє або продуктивний, або правовий аспект господарювання, або одночасно обидва; в) дістав вартісне (грошове) вираження.

Коли деякий господарське явище або процес не може бути розглянутий одночасно щодо всіх трьох розглянутих щойно ознак, то він не є об'єктом бухгалтерського обліку. Наприклад, укладання трудового контракту (угоди). Факт господарський, має грошове вираження, але не здійснився. Тому він не є об'єктом бухгалтерського обліку, тобто в системі такого обліку не зафіксується.

На підприємствах проходить безперервний рух засобів (кругооборот). При цьому вони переходять з однієї форми в іншу. Основними стадіями кругообороту засобів є такі процеси: постачання (підготовки), виробництва і збуту.

Процес постачання є першою стадією кругообороту господарських засобів, де гроші перетворюються в предмети праці, які утворюють виробничі запаси. Придбані підприємством предмети праці на цій стадії вже надійшли у сферу виробництва, але поки що не приймають безпосередньої участі у виробничому процесі. Із сфери обігу засоби переходять у сферу виробництва.

Процес виробництва є основною стадією кругообороту засобів, на якій створюються матеріальні блага. Тут відбувається з'єднання робочої сили із засобами виробництва, виготовляється новий продукт, який відрізняється від вихідного своєю натуральною формою і вартістю. Вироблений продукт доставляється до споживача (реалізується).

В процесі збуту господарські засоби, які перетворилися в готовий продукт, залишають сферу виробництва і знову вступають в сферу обігу. Вироблена продукція реалізується і приймає грошову форму, що створює можливість відновлення кругообороту, тобто перетворення грошових засобів у виробничі запаси і т.д.

Господарські засоби в процесі кругообороту одночасно находяться на всіх трьох стадіях і постійно переходять із одної стадії в іншу. Це пояснюється безперервною господарською діяльністю.

В процесі постачання об'єктами обліку є затрати на придбання засобів, обсяг їх заготовлення, розрахунки з постачальниками.

В процесі виробництва об'єктами обліку виступають витрати на виготовлення продукції (собівартість продукції), наявність і рух готової продукції.

На стадії реалізації об'єктами обліку є витрати пов'язані з відвантаженням і реалізацією продукції (обсяг відвантаження і реалізації продукції, визначення результату від реалізації продукції, розрахунки з покупцями).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]