Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9 (Мед.постач).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
544.26 Кб
Скачать

1. Основи медичного постачання формувань та лікувальних закладів дсмк України

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997р. № 343 “Про утворення державної служби медицини катастроф” утворена ДСМК, яка функціонально об’єднує медичні сили і засоби та лікувальні заклади незалежно від виду діяльності та галузевої належності Міністерства охорони здоров’я, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства транспорту, Національної гвардії, системи охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, областей України, міст Києва та Севастополя, які визначені Міністерством охорони здоров'я України для ліквідації медико санітарних наслідків НС.

ДСМК створена на двох рівнях: державному і територіальному.

Медичне постачання ДСМК - це своєчасне та повне забезпечення потреб ДСМК в різних видах майна. Медичне постачання є однією з важливіших функцій ДСМК. Воно включає:

  • визначення потреб в майні;

  • заготовку та облік майна;

  • зберігання та видачу для забезпечення повсякденної діяльності (проведення навчань, науково-дослідної роботи, лікувально-профілактичної діяльності) та за умов ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, накопичення резервів на випадок надзвичайних ситуацій;

  • контроль за якісним станом лікарських засобів, препаратів, станом медичної техніки та її використанням;

  • наукові дослідження щодо аналізу досвіду медичного постачання в умовах надзвичайних ситуацій та удосконалення всієї системи медичного постачання.

2. Медичне майно, розподіл за призначенням

Все майно, яке постачається формуванням і закладам ДСМК, поділяють на:

  1. медичне майно,

  2. санітарно-господарське майно,

  3. спеціальне майно.

Медичним майном ДСМК називають матеріальні засоби, призначені для надання медичної допомоги, діагностики, лікування захворювань та уражень, проведення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів, обладнання медичних закладів та формувань ДСМК. До медичного майна відносяться ліки, медикаменти, хімічні реактиви, стандарт-титри, клініко-діагностичні набори, засоби дезинфекції, дезинсекції та дератизації; антидоти, засоби профілактики ураження іонізуючим випромінюванням, предмети догляду за хворими, медична техніка, аптечний і лабораторний посуд, рентген плівки, ізотопи для діагностики. Санітарно-господарське майно включає натільну та постільну білизну, одяг медперсоналу, господарчі та лікарняні меблі, обладнання харчоблоків, господарські предмети та обладнання тощо.

Під спеціальним майном розуміють засоби індивідуального захисту, аптечка індивідуальна АІ-2; індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8, ІПП-10; пакет перев’язувальний – ППІ, радіометричну та дозиметричну апаратуру, джерела енергопостачання, прилади хімрозвідки, засоби зв'язку, прилади клінічної і бактеріологічної розвідки. Медичне, санітарно-господарське, спеціальне майно відносяться до табельного майна.