Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тетрадь (новая).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
614.4 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

Кафедра нарисної геометрії та інженерної графіки

Збірка задач

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ НА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТТЯХ З НАРИСНОЇ ГЕОМЕТРІЇ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ НАПРЯМУ «ІНЖЕНЕРНА МЕХАНІКА»

Кривий Ріг – 2009

Укладачі: Т.М. Мартинова ст. викладач, О.П. Буршенко викладач

Відповідальний за випуск: В.А. Дворніков к.т.н., доцент.

Рецензент: О. І. Бондарень к.т.н., доцент.

Надано задачі з нарисної геометрії для самостійної роботи студентів на практичних заняттях в обсязі, який забезпечує надбання навичок використання теоретичних знань з нарисної геометрії у розв’язанні практичних задач. Рекомендації до розв’язання задач надані у вигляді пояснювального плану з рисунками послідовних дій. Застосована методика поступового переходу від детального керівництва розв’язанням задачі до повної самостійної роботи студента над отриманням кінцевого результату в поставленій задачі.

Розглянуто Схвалено

на засіданні кафедри вченою радою

нарисної геометрії та механіко-машинобудівного

інженерної графіки факультету

Протокол № Протокол №

від від.

Передмова

Подана збірка задач з нарисної геометрії призначена для програмованої самостійної роботи студентів при вивченні загального курсу нарисної геометрії та розв’язання задач на практичних заняттях, і визначає той мінімальний обсяг практичних задач, який необхідний для надбання первинних навичків використання теоретичних положень нарисної геометрії для повноцінного засвоювання матеріалу курсу. Надані задачі потребують для їх розв’язання лише чітке використання правил, визначень, теорем та алгоритмів, що складають теоретичну основу нарисної геометрії.

Всі задачі розподілено на 12 розділів, у послідовності яка відповідає календарному плану робочої програми для інженерної механіки. Але структура збірки така, що дозволяє розв’язувати задачі вибірково та змінювати послідовність розділів. Збірка охоплює всі теми, починаючи з ортогонального проекціювання прямої лінії. Усі задачі розв’язуються безпосередньо у поданому посібнику на базі заготовлених графічних умов. У 1 – 3 розділах в рекомендаціях до розв’язання надається повне керівництво послідовними діями у вигляді детального алгоритму з наданням графічних зображень до кожного пункту, и студенту необхідно свідомо їх повторити. У 4 – 6 розділах в рекомендаціях до розв’язання надається повне керівництво послідовними діями у вигляді детального алгоритму, але без наведення прикладів графічних дій. При цьому студенту необхідно самостійно використати надані теоретичні поради при виконанні графічних дій розв’язання задачі. Починаючи з 7 розділу задачі надаються без рекомендацій для розв’язання. Тому перед початком графічних побудов до цих задач рекомендується студенту самостійно з’ясувати та проаналізувати умови задачі з метою вибору оптимального способу і порядку її розв’язання. Алгоритм рішення слід записувати поруч з кресленням, використовуючи символіку, яку прийнято у нарисній геометрії.

Побудови потрібно виконувати з застосуванням креслярських інструментів, дотримуючись високої точності побудов, що впливає на кінцевий результат роботи над розв’язанням кожної задачі.