Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_ Диплом_ Ф_специалист_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
830.46 Кб
Скачать

3.4. Третій розділ (практична частина)

Ця частина дипломної роботи повинна бути спрямована на розробку і обґрунтування пропозицій щодо предмету дослідження. Він повинен містити обґрунтовані практичні пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі. Структурно розділ має містити 2–4 підрозділи. Характер та зміст заходів, що пропонуються, повинен базуватися на результатах аналізу, наведених у другому розділі роботи. Наприклад, пропозиції щодо побудови системи управління, контролю або удосконалення форм звітності на базі дослідження.

Підготовка цього розділу ДРС вимагає від студента найбільших творчих зусиль. Саме тут він має застосувати і довести свої нормувально-планувальні та інноваційно-проектні компетенції.

Тут з вичерпною повнотою викладають результати власних досліджень автора з висвітленням того нового, що він вносить у розробку проблеми. Студент повинен давати оцінку повноти вирішення поставлених задач, оцінку достовірності одержаних результатів (характеристик, параметрів), їх порівняння з аналогічними результатами вітчизняних і зарубіжних праць, обґрунтування потреби додаткових досліджень, негативні результати, які обумовлюють необхідність припинення подальших досліджень.

Виклад матеріалу підпорядковують одній провідній ідеї, чітко визначеній автором.

За результати розрахунків і зроблені на цій основі висновки відповідальність несе студент – автор ДРС. Однією з ознак високої якості ДРС є застосування, за необхідністю, економіко-математичних методів та спеціалізованих програмних продуктів як під час аналізу, так і при обґрунтуванні запропонованих заходів. Обов’язковим є надання документу про впровадження результатів ДРС на базі дослідження.

Одне із напрямків пропозицій може стосуватися обґрунтованих змін на законодавчому рівні щодо предмету дослідження.

Варто акцентувати увагу на таких питаннях:

- логічності зв’язку заходів, що пропонуються для вирішення проблеми, із проведеним аналізом статистичних та фактичних матеріалів, що характеризують діяльність організації;

  • обґрунтуванню та розрахункам ефективності запропонованих рішень;

  • використанню зарубіжного досвіду у процесі проектування авторських пропозицій та рекомендацій.

3.5. Висновки та рекомендації. Кожен розділ ДРС закінчується стислими висновками у яких повинно бути відбито результати вирішення завдань, що вирішувалися у межах розділу та означений їх взаємозв’язок і наведено логіку переходу до наступного розділу роботи.

Загальні висновки ДРС (3-5 сторінок) є дуже важливим розділом. Це заключна частина роботи. Вона містить стислий конкретний виклад результатів аналізу, пропозицій, що зроблені власно студентом для покращення стану об’єкта дослідження. Текст висновків має підтвердити здатність автора дипломної роботи успішно реалізувати поставлену мету і завдання. Це заключна частина роботи. Вона містить стислий конкретний виклад результатів аналізу, пропозицій, що зроблені власно студентом для покращення стану бази дослідження. Висновки починаються таким чином: «За результатами дослідження (зазначається відповідно до мети) сформовано наступні висновки».Тут викладають найбільш важливі наукові та практичні результати, одержані в ДРС які повинні містити формулювання розв'язаної наукової проблеми (задачі), її значення для науки і практики. Далі формулюють висновки та рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів. В першому пункті висновків коротко оцінюють стан питання. Далі у висновках розкривають методи вирішення поставленої в роботі наукової проблеми (задачі), їх практичний аналіз, порівняння з відомими розв'язаннями.

У висновках необхідно наголосити на якісних та кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо їх використання.

3.6. Перелік використаних джерел містить опис книг, підручників, брошур, статей, методичних матеріалів, нормативних документів та інших джерел, на які є посилання в тексті роботи.

3.7. Додатки. До додатків доцільно включати допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття ДРС:

  • проміжні математичні доведення, формули і розрахунки;

  • таблиці допоміжних цифрових даних;

  • розрахунки економічного ефекту;

  • інструкції і методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ЕОМ, які розроблені в процесі виконання роботи;

  • ілюстрації допоміжного характеру.