Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ_1_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
399.87 Кб
Скачать
    1. Створення документів (файлів). Після запуску програма розкриває перед користувачем новий файл, який має назву Документ_1. Його можна зберегти під іншим іменем, використавши команду ФАЙЛ СОХРАНИТЬ або піктограму із зображенням дискети. У вікні СОХРАНЕНИЕ документа потрібно вказати диск, папку і назву файлу. Щоб створити копію даного файлу потрібно використати команду СОХРАНИТЬ_КАК і ввести нове ім'я.

    2. Завантаження раніше підготованих документів (файлів) виконується командою ФАЙЛ ОТКРЫТЬ або з використанням піктограми із зображенням відкритої папки. У вікні ОТКРЫТИЕ документа потрібно вказати диск, папку і назву файлу. У разі потреби вкажіть і тип файлу.

    3. Форматування:

  • розділів (поля, орієнтація, колонтитули);

  • абзаців (рядковий інтервал, відстань до і після абзацу, вирівнювання, нумерація);

  • символів (розмір, індекс, написання Вкладка АНИМАЦИЯ дозволяє спеціальне анімаційне форматування).

    1. Рух по тексту:

  • Режим вставки і Режим заміни – індикатор у рядку стану

  • Стрілочки, <CTRL стрілочки>, <CTRL_Home>

  • Посторінкове гортання

  • Між документами <CTRL-F6>

  • Між програмами <Alt-Tab>

  • ПРАВКА ПЕРЕЙТИ або F5

  • Меню вибору об’єктів переходу

    1. Виділення тексту:

  • Мишею

  • Shift

  • Cлово

  • рядок (курсор у вигляді стрілочки)

  • Абзац

  • Весь текст (<CTRL A(Ф)>)

    1. Копіювання і багатократне використання

    2. Друк : принтер, сторінки, копії, кількість сторінок, відомості про документ.

Основи роботи з текстовим процесором Word практичне заняття №1

  1. Початок роботи. Організація вікна перегляду документу. Відкрийте файл «Практичне заняття 1», тип файлу – документ Word. Оскільки активізоване вікно буде використане лише для перегляду файла з текстом завдання, пристосуйте його для подальшої зручної роботи у багатовіконному середовищі.

    1. Масштаб зображення активного документу. Встановіть зручний для роботи масштаб перегляду документу. Засоби масштабування – це команди ВИД МАСШТАБ або вікно масштабування , яке знаходиться на стандартній панелі.

    2. Налаштування вікна перегляду. Відключіть непотрібні для перегляду засоби інтерфейсу користувача і програми: панелі форматування і стандартну панель, а також інші активізовані панелі, наприклад, РИСОВАНИЕ. Для цього використайте команду основного меню програми ВИД ПАНЕЛИ_ИНСТРУМЕНТОВ. Таким чином вдасться збільшити корисну площу вікна перегляду документу.

  2. Організація вікна для роботи з документом. Створіть новий документ, використавши піктограму СОЗДАТЬ. Цей документ буде використаний для виконання практичного завдання, тому для зручності краще у третьому рядку вікна розташувати стандартну панель і панель форматування. Для активізації цих панелей знову ж таки використайте команду ВИД ПАНЕЛИ_ИНСТРУМЕНТОВ.

  3. Робота з вікнами. Організуйте одночасну роботу з двома документами командою ОКНО УПОРЯДОЧИТЬ_ВСЕ. Надайте обом вікнам зручних розмірів, використовуючи кнопки для роботи з вікнами окремого документу і програми.

  4. Форматування сторінки. Визначіть параметри сторінки командою ФАЙЛ  ПАРАМЕТРЫ_СТРАНИЦЫ, у вкладці ПОЛЯ вкажіть усі поля по 2,5 см; у вкладці Размер_бумаги виберіть КНИЖНУЮ орієнтацію сторінки. Збережіть свій документ.

Використання табуляторів

  1. Створення першого розділу документу. Цей розділ буде містити титульну сторінку практичної роботи та її зміст.

    1. Оформлення титульної сторінки практичної роботи. Введіть інформацію, необхідну для оформлення титульної сторінки.

    2. Створіть потрібний Вам вигляд внутрішнього середовища програми. Для цього виведіть на екран панель інструментів, панель форматування та лінійку командою меню ВИД ПАНЕЛИ ИНСТРУМЕНТОВ стандартная (форматирование) або ЛИНЕЙКА, якщо їх нема на екрані.

    3. Для розміщення тексту посередині сторінки використайте піктограму –центрування тексту. Для введення таких абзаців, як назва кафедри, інформація про виконавця роботи і викладача, який її перевіряє, розташуйте маркери абзацного відступу і лівого поля у правій частині горизонтальної лінійки так, як це показано на рис. 1.1, і використайте піктограму – вирівнювання по лівому краю.

Рис. 1. 1. Кнопка табуляції та горизонтальна лінійка з маркерами абзацу, розміщеного у правій частині сторінки

    1. Виконайте роботу із піктограмами форматування і табуляторами. Оформіть титульну сторінку практичної роботи “Основи роботи з текстовим процесором Word”, використавши засоби форматування і табуляції:

    2. Для розміщення тексту у правій частині сторінки встановіть курсор у потрібний рядок і використайте засоби табуляції - встановіть вирівнювання по лівому краю, введіть текст, наприклад, назву кафедри.

    3. Зміна регістрів (великі і малі літери). Введіть слово “зміст” і виділіть його напівжирним шрифтом. Щоб усі літери стали великими, використайте комбінацію клавіш <Shift-F3>, натисніть її декілька разів аби перевірити принцип роботи.

    4. Виділіть введений текст і розпочніть роботу з вікном табуляції командою ФОРМАТ ТАБУЛЯЦИЯ; у вікні табуляції вкажіть позицію табуляції (наприклад, 11 см) і тип вирівнювання – по лівому краю, натисніть кнопку ОК;

    5. Перегляньте горизонтальну лінійку. Поряд із маркерами абзацного відступу, лівої і правої меж тексту на ній показано розміщення табулятора. Якщо воно невдале – його можна перетягнути мишею вліво або вправо, якщо ж табулятор стане непотрібним – його можна знищити, перетягнувши вниз, на поле документу;

    6. Щоб скористатися табулятором натисніть один або декілька разів кнопку <ТАB> на клавіатурі щоб текст, який стоїть після курсору, або сам курсор, перемістився на вказану табулятором позицію (при цьому обидва рядки тексту мають залишатися виділеними);

Рис. 1.2. Горизонтальна лінійка із табулятором лівостороннього вирівнювання

    1. Інший спосіб встановлення табуляторів полягає у використанні кнопки табуляції, яка знаходиться лівіше горизонтальної лінійки (рис. 2.2). Курсором миші слід натиснути цю кнопку декілька раз, аж поки виникне зображення потрібного Вам типу табулятора. Тоді встановіть курсор миші на самій лінійці у тому місці, де має бути табулятор і натисніть ліву кнопку миші. Встановіть таким чином табулятор центрування тексту відносно заданої позиції щоб ввести текст “Виконав …” і “Прийняв …”.