Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нормативно-правові документи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
248.32 Кб
Скачать

Державний комітет україни з будівництва та архітектури держбуд україни

03150, М. Київ-130, вул. Димитрова, 24 тел. 344-39-82, факс 227-23-35

18.02.05 № 12-12/2-2

Кабінет Міністрів України

На виконання постанови Кабінету Міністрів

України від 04.06.03 № 863

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 4 червня 2003 року № 863 "Про затвердження Програми забезпечення доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об'єктів житлового та громадського призначення" (далі Програма) Держбуд України доповідає про виконання її заходів станом на 15 лютого 2005 року.

Одними із пріоритетних напрямків, визначених заходами Програми, які належало виконати у 2004 році, було розроблення та затвердження регіональних програм щодо створення належних умов для безперешкодного доступу інвалідів до об'єктів соціальної, транспортної, інформаційної інфраструктури.

За даними, які одержав Держбуд України. на даний час у м. Києві та у 13 областях розпорядженнями голів державних адміністрацій або рішеннями сесій обласних рад затверджено вище зазначені регіональні програми (Волинська, Житомирська, Закарпатська Київська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Чернівецька, Чернігівська області). В Автономній Республіці Крим та 11 областях окремі програми відсутні, але затверджені регіональні заходи (Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Одеська, Полтавська, Харківська, Хмельницька, Черкаська області). Разом з тим, слід зазначити, що до цього часу не затверджено відповідні програми у м. Севастополі.

У деяких регіонах України (Донецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Миколаївська, Одеська, Сумська області) затверджено, крім обласних, ще і міські (в містах обласного підпорядкування) та районні програми і заходи.

Зокрема, розпорядженням Київської міськдержадміністрації від 14.10.04 № 1882 затверджена програма "Безбар'єрне середовище. Аналогічні програми", затверджені і діють у кожному районі міста Києва.

Люди з інвалідністю в усіх районах міста Києва забезпечені вільним доступом до державних установ органів самоврядування міського рівня та соціального захисту населення.

На виконання зазначеної постанови Кабінету Міністрів Держбудом розроблені та затверджені (наказ від 07.07.03 № 104) заходи щодо реалізації Програми, здійснено перегляд чинних нормативних та методичних документів у будівництві з метою їх удосконалення і приведення у відповідність до сучасних вимог стосовно захисту прав інвалідів.

З метою посилення контролю за безумовним виконанням заходів, визначених Програмою щодо забезпечення безперешкодного доступу інвалідів до об'єктів соціальної інфраструктури вимогами цього наказу передбачено забезпечити дотримання чинних нормативних документів стосовно пристосування об'єктів житлового і громадського призначення до потреб інвалідів (проживання та обслуговування), під час коригування та розроблення проектів детального планування, проектів забудови земельних ділянок з урахуванням потреб людей з інвалідністю, не допускати введення об'єктів, які не враховують вимоги державних будівельних норм щодо забезпечення прав інвалідів (наказ Держбуду від 05.09.01 № 175).

З метою подальшого вдосконалення нормативно-методичної бази виконання заходів Програми на замовлення Держбуду у 2004 році розроблені проекти державних будівельних норм: ДБН "Проектування цивільних будівель і споруд з урахуванням потреб людей з обмеженими фізичними можливостями" та ДБН "Заклади соціального захисту населення", підготовлено до видання у 2005 році Збірник основних законодавчих та нормативно-методичних документів з безперешкодного доступу інвалідів до об’єктів соціальної інфраструктури. Розроблені та готуються до затвердження і введення в дію у 2005 році проекти нормативних документів із проектування об’єктів соціально-культурної сфери населених пунктів: ДБН "Житлові будинки. Основні положення", ДБН "Підприємства торгівлі", ДБН "Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади", зміни до ДБН "'Будинки та споруди навчальних закладів", якими також враховані потреби інвалідів.

Складовою зазначених нормативних документів є врахування потреб людей з обмеженими фізичними можливостями відповідно до вимог базового нормативного документа у галузі проектування громадських будинків та споруд - ДБН "Громадські будинки та споруди".

Загальним питанням у 2005 році є розроблення типових проектних рішень щодо дообладнання існуючих житлових будинків та об’єктів культурно-соціальної сфери елементами та засобами, що забезпечують доступ інвалідів до цих будинків.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 16.10.04 № 20614/8/1-04 щодо розроблення проекту Концепції державної комплексної програми "Житло - інвалідам" Держбуд разом із співвиконавцями, визначеними зазначеним дорученням, та Національною Асамблеєю інвалідів України розробив проект зазначеної Концепції, який розглянуто на засіданні Урядового комітету соціального, науково-технічного та гуманітарного розвитку, і його редакція схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів, України від 31.12.04 № 994-р. Терміном розроблення Концепції, зазначеним розпорядженням Кабінету Міністрів України визначено перше півріччя 2005 року.

У результаті впровадження заходів Концепції будуть забезпечені пристосованим для потреб людей з обмеженими фізичними можливостями житлом ЗО тис. сімей інвалідів шляхом надання їм спеціального житла обсягом 1,5 млн.кв.м запільної площі, в т.ч. протягом двох років (2005-2006 рр.) 10 тис інвалідів війн::, які потребують такого ;к;;тла позачергово.

Зазначене житло з метою створення комфортних умов життєдіяльності інвалідів та незахищених верств населення за своїми архітектурно-планувальними рішеннями буде наближене до стандартів країн Європейської спільноти.

При розробленні проекту нової редакції ДБН "Житлові будинки. Основні положення" на відміну від чинних в Україні СНиП "Жилые здания" включені вимоги до спеціалізованого житла для осіб похилого віку та сімей з інвалідами.

На виконання окремих положень Програми, з метою створення безбар’єрного середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями, за даними Міністерства транспорту та зв’язку України, у 2004 році здійснено комплекс відповідних заходів при реконструкції та будівництві вокзалів, станційних споруд, пасажирських платформ з урахуванням нових будівельних норм: щодо потреб інвалідів: установлені ліфти, ескалатори, пандуси, площадки для перетину через колії тощо. На всіх залізницях у нагонах поїздів приміського сполучення передбачені місця для інвалідів. Крім цього, для більш якісного обслуговування пасажирів з утраченим зором або слухом впроваджується інформаційна система, яка розміщена у салонах вагонів над вхідними дверима, світлова інформація і повідомлення дублюється синтезом мови.

На ВАТ "Крюковський вагонобудівний завод" (м. Кременчуг) освоєно випуск пасажирських вагонів другого класу, пристосованих для перевезення інвалідів на візках. Два таких вагони включено до складу поїздів "Столичний експрес" на напрямку "Дніпропетровськ-Київ".

У переважній більшості аеропортів України передбачені пандуси для пересування інвалідів на візках, спеціальні туалети, інвалідні візки і спеціальні агенти для супроводження інвалідів, спеціально обладнані автомобілі швидкої допомоги. В аеропорту "Бориспіль" розроблено спеціальну технологію обслуговування людей, які потребують допомоги за станом здоров'я.

Мінтрансом підготовлено проект доповнень до правил перевезення пасажирів, багажу, передбачено перелік безкоштовних послуг та інші заходи щодо поліпшення умов перевезення людей з інвалідністю.

З метою забезпечення спеціальним громадським транспортом інвалідів на візках представниками Держжитлокомунгоспу, Мінпраці та ДБК "Південне" 12-17 грудня 2004 року у м. Дніпропетровську було проведено засідання приймальної комісії щодо випробувань тролейбусів Е186-01, обладнаних для перевезення інвалідів на візках.

Держжитлокомунгоспом здійснюється супровід проекту Закону України "Про благоустрій населених пунктів", який у грудні 2004 року прийнято Верховною Радою України у першому читанні, а також проектів Законів України «Про внесення змін і доповнень до Законів України "Про транспорт" і "Про автомобільні дороги", в яких враховано заходи зазначеної Програми щодо забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення.

Національною Асамблеєю інвалідів України вивчено досвід роботи Головного управління соціального захисту населення м. Києва в частині організації перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями по місту спеціальним автотранспортом - мікроавтобусами. НАІУ запропонувала місцевим громадським організаціям інвалідів ініціювати створення в регіонах при територіальних центрах відповідних транспортних служб соціального обслуговування пенсіонерів.

Разом; з тим, при значному поліпшенні за останні роки загальної ситуації у державі щодо виконання заходів стосовно створення безбар’єрного середовища, звернення окремих громадян, громадських організацій інвалідів до Верховної Ради України, центральних та місцевих державних органів влади свідчать про те, що при будівництві та реконструкції об'єктів міської забудови потреби людей з інвалідністю враховуються недостатньо або порушуються відповідні нормативні вимоги.

Для подолання цієї негативної практики Держбуд України, Мінпраці разом з Національною Асамблеєю інвалідів України здійснюють постійний моніторинг виконання заходів Програми. З метою сприяння безумовному виконанню вимог державних будівельних норм, інших нормативно-методичних документів щодо захисту прав інвалідів регіональні органи праці та соціального захисту населення звернулися до відповідних державних органів (держадміністрацій, управлінь містобудування та архітектури, інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю) з пропозиціями щодо включення до складу комісій з прийняття в експлуатацію об’єктів соціального призначення представників органів соціального захисту населення та громадських організацій інвалідів, їх пропозицію було підтримано.

Наразі у більшості регіонів представники органів праці та соціального захисту населення беруть участь у роботі зазначених комісій. Однак, у Волинській, Кіровоградській, Київській, Луганській, Харківській, Херсонській та Чернівецькій областях це питання залишається ще не вирішеним.

Міністерство праці та соціальної політики України зосередило увагу всіх підприємств, установ та організацій, що входять до сфери управління Мінпраці, на необхідності їх першочергового облаштування для вільного доступу до них інвалідів та інших маломобільних груп населення. Так, із 923 установ та закладів соціального захисту населення, у 2004 році 608 вже обладнано спеціальними пристосуваннями для вільного доступу інвалідів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]