Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mijnar_econom.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
123.39 Кб
Скачать

Модуль 5. Міжнародна інтеграція і глобалізація розвитку

5.1. Міжнародна економічна інтеграція

Передумови і сутність міжнародної економічної інтеграції. Політичні, економічні, науково-технологічні, соціокультурні і глобальні фактори розвитку міжнародної економічної інтеграції. Рівні, форми і типи міжнародної економічної інтеграції. Вертикальна, горизонтальна та змішана міжнародна мікроінтеграція. Шляхи формування і ефективність створення та розвитку міжнародних регіональних інтеграційних угруповань. Етапи і перспективи розвитку інтеграційних процесів у Північній Америці. Особливості Латиноамериканської регіональної і субрегіональної інтеграції. Інтеграційні процеси у Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Специфіка регіональної інтеграції арабських і африканських країн. Європейський Союз, етапи формування та перспективи розвитку. Інститути і механізми наднаціонального регулювання в ЄС. Стан і проблеми інтеграції в межах СНД. Організація Чорноморського економічного співробітництва. Передумови, шляхи і особливості інтеграції України у сучасну світогосподарську систему. Євроінтеграційна політика України. Участь України в інтеграційних проектах СНД. Дезінтеграційні та реінтеграційні процеси у сучасному світі.

5.2. Глобалізація економічного розвитку

Глобальні проблеми розвитку та їх типізація. Проблема народонаселення та міжнародна трудова міграція. Зайнятість і безробіття: види зайнятості, визначеність безробіття та його види, втрати економіки від циклічного безробіття. Сутність і причини міжнародної трудової міграції. Характеристика видів міжнародної міграції робочої сили. Позитивні і негативні наслідки трудової міграції для країни-імпортера. Позитивні і негативні наслідки трудової міграції для країни-експортера. «Відплив умів» у міжнародних міграційних процесах. Регулювання трудової міграції на національному, міжнародному і наднаціональному рівнях. Міжнародна організації праці, її завдання і напрямки діяльності. Світовий ринок праці, його структура і сучасні особливості розвитку. Україна в процесах міжнародної трудової міграції. Сучасна сутність глобалізації, її позитивні та негативні прояви. Технологічні, інформаційні, соціокультурні, геоекономічні, геополітичні і цивілізаційні суперечності та виклики глобалізації. Економічна глобалізація та її сучасні виміри. Глобалізація кризових явищ і процесів. Регулятивні механізми глобальної економіки.

Структура екзаменаційного білета

  1. Систематизація національних економік та характеристика країн, що розвиваються.

  2. Інтернаціоналізація економіки України та оцінка її рівня у ключових макропоказниках.

  3. Ефективність тарифного регулювання та розрахунок митної вартості за умов: вартість імпортованого в Україну товару на умовах СРТ – Київ відповідно до контракту складає 120 тис.дол.США, витрати на транспортування становлять 2 дол.США на кілометр, відстань від пункту відправлення до Українського кордону – 500 км, від кордону до пункту призначення (Київ) – 1200 км.

  4. Політичний ризик у міжнародному маркетингу та методи його визначення.

  5. Сукупний попит на інвестиції та його графічна інтерпретація.

  6. Зовнішня заборгованість та оцінка її показників стосовно України.

  7. Стан і проблеми впровадження міжнародних стандартів обліку та фінансової звітності в Україні.

  8. Дезінтеграційні процеси у сучасному світі та приклади регіональної реінтеграції пострадянських країн.

  9. Міжнародна організація праці і напрямки її діяльності.

  10. Соціокультурні суперечності та виклики глобалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]