Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИСТЕМНЕ ПРОГРАМУВАННЯ ТА ОС.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Переваги і недоліки

ДСА — одна з найбільш практичних моделей обчислення, через свій лінійний час, сталу потребу в пам'яті, можливість обробки за допомогою послідовного алгоритму. Для даних двох ДСА існують дієві алгоритми для знаходження ДСА, що розпізнає:

  • об'єднання двох ДСА

  • перетин двох ДСА

  • комплементарну мову до розпізнаваної ДСА

Через можливість зведення ДСА до канонічної форми (найменшого ДСА), існують дієві алгоритми для визначення:

  • чи приймає ДСА будь-який рядок

  • чи приймає ДСА всі рядки

  • чи розпізнають два ДСА одну й ту саму мову

  • ДСА з найменшою кількістю станів для окремої мови

ДСА тотожний за силою обчислення до недетермінованого скінченного автомата.

З іншого боку, ДСА сильно обмежений в мовах, які він може розпізнати; багато простих мов, включно з будь-якою задачею, яка вимагає непостіного місця в пам'яті для розв'язання, не можуть бути розпізнані за допомогою ДСА. Класичний приклад просто описаної мови, яку не може розпізнати ДСА це мова дужок, мови, що містить правильні дужкові послідовності, такі як (()()). Більш формально, мову утворену рядками типу anbn—деяка скінченна кількість a, услід за рівною кількістю b. Якщо немає обмеження нарекурсію (тобто, ви можете завжди вставити іншу пару дужок всередину), то буде потрібна нескінченна кількість станів для розпізнавання.

Скінче́нний автома́т, є особливим видом автомату — абстракції, що використовується для описання шляху зміни стану об'єкта в залежності від досягнутого стану та інформації отриманої ззовні. Його особливістю є скінченність множини станів автомату. Поняття скінченного автомата було запропоновано в якості математичної моделітехнічних приладів дискретної дії, оскільки будь який такий пристрій (в силу скінченності своїх розмірів) може мати тільки скінченну кількість станів.

Скінченні автомати можуть розв'язувати велику кількість задач, серед яких автоматизація проектування електронних приладів, проектування комунікаційних протоколів,синтаксичний аналіз та інші інженерні застосування. В біології і дослідженнях штучного інтелекту, автомати або їх ієрархії іноді використовуються для описання неврологічних систем і в лінгвістиці для описання граматики природніх мов.

В детермінованих автоматах, кожен стан має лише один перехід для кожного входу. В недетермінованих автоматах вхід може призвести до одного, більше ніж одного або зовсім без переходу для даного стану. Ця різниця важлива на практиці, але не в теорії, через існування алгоритму трансформації будь-якого НСА в більш складний ДСА з однаковою функціональністю.

Автомат (механізм) — пристрій (або сукупність пристроїв), прилад, апаратмашина, що виконує за заданою програмою без безпосередньої участі людини операції отримання, зберігання, перетворення, передавання і використання енергії, матеріалу або інформації. Самодій, самочин, саморух автоматів використовують для підвищення продуктивності і полегшення праці людини, для звільнення її від роботи у важкодоступних місцях, у небезпечних для життя чи шкідливих для здоров'я умовах. Розрізняють автомати:

  • технологічні (наприклад, автомати для підземного ремонту свердловин, різні автоматичні агрегати),

  • енергетичні (пристрої енергосистем, електричних машин, електричних мереж),

  • транспортні (автомашиніставтостоп та інші),

  • лічильні, в тому числі обчислювальні машини, та інші.