Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-30 білети.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
790.02 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №_____16__

16. Еластичність попиту за доходами, перехресна еластичність.

Еластичність попиту за доходами ()- співвідношення між відносною зміною кількості попиту і відносною зміною доходу споживача.

Якщо>0- для нормальних товарів: збільшується дохід, збільшується попит;

>1- для предметів розкоші;

<0- для неякісних товарів;

=0- це означає, що споживання даного товару взагалі не залежить від рівня доходу споживача (сіль).

Перехресна еластичність. Коефіцієнт перехресної еластичності показує відсоткову зміну в кількості придбаних товарів Х у відповідь на одновідсоткову зміну ціни будь-якого товару Y.

Якщо >0, то зі зростанням ціни на товар Y підвищується попит на товар Х. Характерний для товарів субститутів. Чим кращий субститут, здатний замінити певний товар, тим тісніший буде зв'язок між цінами та попитом, а отже більша еластичність.

<0, для комплементарних благ. Чим більшою мірою наявність одного блага визначає сенс придбання іншого, тим більшим за модулем буде значення еластичності.

=0, для товарів, які взагалі не пов’язані між собою.

46. Аналіз ефективності олігополістичного ринку

Можна впевнено сказати, що олігополіст завжди обирає таке співвідношення "ціна-обсяг", яке містить обсяг менший, а ціну вищу, ніж на конкурентному ринку. Особливо це властиве для таєм­ного зговору та ціноутворення за методом "витрати плюс".

Олігополіст отримує економічний прибуток не тільки у коротко­терміновому, а й у довготерміновому періоді. Це пов'язано з існу­ванням досить вагомих бар'єрів для вступу в галузь, нехай і не настільки важких для подолання як при чистій монополії, але які все таки обмежують вступ у галузь нових конкурентів.

На думку деяких економістів, олігополія — це ще небажаніша модель ринку, ніж чиста монополія. Олігополія може маскуватися під монополістичну конкуренцію, проводити прихо­вану політику узгодження цін, обходити антимонопольне законо­давство, але насправді реалізовувати ті самі принципи ринкової поведінки, що й чиста монополія. Отже, рекомендується відповід­ним чином удосконалити антимонопольне законодавство, щоб точ­ніше розпізнавати олігополію та вживати дійових заходів щодо її обмеження.Наша держава робить лише перші кроки у вирішенні питання обмеження монополізму взагалі та олігополії зокрема. Перший законодавчий акт у цій галузі — Закон України "Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяль­ності", прийнятий у 1992 р Існує інша точка зору на роль олігополії в економічній системі, яку свого часу обґрунтували економісти Й. Шумпетер та Дж. Гелб-рейт. Визнаючи певні втрати суспільства від панування олігополі­стичної конкуренції в окремих галузях виробництва, вони вважали, що ці втрати у багато разів перекриваються виграшем від впливу олігополій на науково-технічний прогрес. Існування значних оліго-полістичних форм господарювання, які мають реальну ринкову владу послідовники Й. Шумпетера та Дж. Гелбрейта визнають необхід­ною умовою для досягнення швидких темпів удосконалення науки і техніки. Це пов'язано з тим, що сучасні наукові дослідження по­требують значних коштів, виділити які здатні тільки великі оліго­полії. Крім того, саме стабільність ринкового становища олігополії, економічний прибуток, що вона отримує, дає змогу приймати рішен­ня про фінансування стратегічних досліджень з віддаленим термі­ном повернення.

3.1. Зміна пропозиції – це зміщення всієї кривої пропозиції у відповідь на дію нецінових чинників.

3.2. Конкуренція – це економічний процес взаємодії і боротьби товаровиробників за найвигідніші умови виробництва і збуту товарів, за отримання найбільших прибутків.

Задача

Визначте оптимальну кількість працюючих банків з огляду на максимальну величину середнього продукту, якщо:

L, чол.

0

1

2

3

4

5

6

Q, шт.

0

40

90

126

150

165

180

Розвязок: Знайдемо величину середнього продукту за формулою: Арl=Q/L; AP1=40; AP2=45; AP3=42; AP4=37,5; AP5= 33; AP6= 30. Максимальний АРl=45 при L=2. В-дь: Отже, оптимальна к-сть працюючих в банку з огляду на максимальну величину АРl=45 становить 2 працівника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]