Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PR.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
147.46 Кб
Скачать

7. Оператор вводу-виводу (на прикладі конкретної мови програмування).

Розв’язання самої простої задачі на ЕОМ не обходиться без операцій вводу-виводу.

Ввод даних - це передача інформації від зовнішнього носія в оперативну пам’ять для обробки.

Вивід - це обернений процес, коли дані передаються після обробки із оперативної пам’яті на зовнішній носій. Зовнішнім носієм може бути термінал вводу-виводу, алфавітно-цифровий друкуючий пристрій, гнучкий (дискета) або жорсткий (вінчестер) магнитний диск, та інші пристрої.

В мові Паскаль стандатними засобами спілкування людини та ЕОМ являються наперед визначені файли Input та Output. Програма отримує вхідні дані із файла Input, і видає результати обробки в файл Output. Стандартно файлу Input назначено клавіатуру, а файлу output - екран терміналу.

Оскільки в Паскалі не існує спеціальних операторів вводу-виводу, то фактично вони являють собою звернення до стандартних процедур вводу-виводу. Таких процедур чотири : read, readln, write і writeln.

Процедура читання read забеспечує ввід числових даних, символів, строк і т.п. для послідуючої їх обробки програмою. Процедура read викликається таким чином :

read (x1,x2,...,xn);

або read (FV, x1,x2,...,xn);

де x1,x2,...,xn - змінні допустимих типів даних, FV - змінна, пов’язана з файлом вводу.

Якщо ввод проводиться з клавіатури, то значення x1,x2,...,xn набираються щонайменше через один пробіл, а по закінченні набору даних для однієї процедури read необхідно нвжати Enter. Якщо дані знаходяться у файлі на диску, то вони також повинні бути відокремлені один від одного хоча б одном пробілом. Значення змінних повинні вводитись у строгій відповідності із синтаксисом мови Паскаль. Якщо відповідність порушено (наприклад, якщо змінна має тип integer, а введене значання має тип char), то відбудеться помилка вводу-виводу (I/O error).

Якщо програма має декілька процедур read, то дані для них вводяться потоком, тобто після зчитування значень змінних для однієї процедури read, дані для наступної набираються в тому ж рядку, а перехід на новий рядок відбувається по закінченні поточного.

Процедура читання readln аналогічна процедурі read, але відрізняється тим, що після зчитування даних відбувається перехід на наступний рядок.

Процедура запису write виконує вивід числових даних, символів, строк та булевських змінних. Процедура write викликається таким чином :

write ( y1,y2,...,yn);

або write (FV, y1,y2,...,yn);

де y1,y2,...,yn - вирази зазначених типів, а FV - змінна, пов’язана з файлом виводу. Наприклад для виводу даних на принтер FV дорівнує Lst, а для запису в файл на диску FV - це ім’я змінної логічічного файлу.

Процедура write дає можливість обмежити кількість символів у виразі, що виводиться. Для цього у виклику функції після виразу треба поставити : n, де n - потрібна кількість. Наприклад, якщо S - строка і записано:

write (S : 5 );

то це означає, що буде виведено пірші п’ять символів строки S. Якщо кількість m символів строки S менша п’яти, то перед строкою буде виведено 5-m пробілів.

Процедура запису writeln аналогічна процедурі write, але після виводу останнього значення від-бувається перехід на наступний рядок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]