Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oblik_u_zarubizhnikh_krayinakh_-_Otsinka_konsolidova.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
193.09 Кб
Скачать
  1. Як обліковується у фінансових звітах дебіторська заборгованість? Яка тенденція у порівнянні з попереднім роком? Висловити припущення щодо причин можливих змін.

Кредити та дебіторська заборгованість являють собою непохідні фінансові активи з фіксованими або обумовленими платежами, які не котируються на активному ринку. Такі активи відображаються за амортизованою вартістю з використанням методу ефективної процентної ставки, якщо тимчасова вартість грошей є значним. Прибутки та збитки визнаються у звіті про прибутки та дебіторська заборгованість припинення визнання або знецінення, а також у процесі амортизації. Дана категорія фінансових активів включає в себе торгову та іншу дебіторську заборгованість. Грошові кошти та їх еквіваленти являють собою короткострокові високоліквідні інвестиції, які вільно конвертуються у відомі суми грошових коштів, схильні незначного ризику зміни вартості і мають термін погашення три місяці або менше з дати придбання.

  1. Обґрунтувати доцільність використання методу оцінки запасів, який обрала компанія для відображення у своїй консолідованій звітності запасів?

Товарно-матеріальні запаси, крім інвентаризації призначені для торгівлі, відображаються за найменшою з собівартості і чистої вартості реалізації. Вартість визначається за методом FIFO, і включає прямі витрати на придбання, витрати на виробництво, транспортування і виробничі витрати. Чиста вартість реалізації визначається на підставі цін, існуючих на звітну дату. Товарно-матеріальні запаси, призначені для торговельних цілей, відображаються за справедливою вартістю за вирахуванням витрат на продаж, і будь-які зміни у справедливій вартості відображаються у звіті про прибутки і збитки. Матеріали оцінюються за вартістю до групи в основному з використанням методу середнього або чистою вартістю реалізації, якщо вона нижче.

  1. Який метод необоротних активів та нарахування зносу використовує компанія для підготовки консолідованої фінансової звітності?

Нафта і природний газ, у тому числі пов'язаний з трубопроводами амортизуються з використанням методу одиниці виробленої продукції. Вартість видобувних свердловин амортизується з розрахунку доведених розроблених запасів. Придбання ліцензії, приміщеннях і майбутні витрати з виведення з експлуатації амортизуються з розрахунку загальних доведених резервів. Блок з виробництва ставка по амортизації спільних об'єктів враховує витрати, понесені на сьогоднішній день, разом з передбачуваними майбутніми капітальними видатками, як очікується, будуть понесені у зв'язку з поки ще неосвоєних запасів будуть виконуватися через ці необхідними зручностями. Інші основні засоби амортизуються на прямолінійній основі протягом очікуваного строку корисного використання.

Очікувані строки корисного використання основних засобів переглядаються на щорічній основі, і, при необхідності, зміни у строках враховуються перспективно.

Балансова вартість основних засобів переглядається на предмет знецінення у випадку подій або змін в обставинах, що вказують на те, що балансова вартість не може бути відшкодована.

Стаття основних засобів списується у разі продажу або коли ніяких майбутніх економічних вигод не очікується після тривалого використання активу. Прибуток або збиток від списання активу (розраховані як різниця між чистими надходженнями від вибуття та балансовою вартістю об'єкта) включаються до звіту про прибутки і збитки в тому періоді, в якому елемент припиняється.

  1. Розкрити підходи компанії до визнання та обліку нематеріальних активів? Визначити основні її складові? Яку частину займає торгова марка у загальній сумі нематеріальних активів? Які принципи використовує компанія їх обліку та амортизації?

Нематеріальні активи, за винятком гудвілу, включають витрати на розвідку та оцінку родовищ нафти і природного газу, комп'ютерне програмне забезпечення, патенти, ліцензії та торгові марки і відображаються за первісною вартістю, визнаною за вирахуванням накопиченої амортизації та накопичених збитків від знецінення.

Нематеріальні активи, придбані окремо від бізнесу, оцінюються за первісною вартістю. Первісна вартість - сукупна сплачена сума і справедлива вартість будь-якої винагороди, наданої для придбання активу. Нематеріальний актив, придбаний в результаті об'єднання бізнесу, оцінюється за справедливою вартістю на дату придбання та відображається окремо від гудвілу.

Нематеріальні активи з обмеженим строком використання амортизуються лінійним методом протягом очікуваного строку їх корисного. Для патентів, ліцензій і торгових марок, очікується, строк корисного використання менше тривалості юридичної угоди та строку корисного використання, і може варіюватися від 3 до 15 років.

Витрати на комп'ютерне програмне забезпечення як правило, мають строк корисного використання від трьох до п'яти років.

Очікувані строки корисного використання активів переглядаються на щорічній основі, і при необхідності, зміни у строках враховуються перспективно.

Балансова вартість нематеріальних активів аналізується на предмет знецінення у випадку подій або змін в обставинах, що вказують на те, що балансова вартість не може бути відшкодована.