Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферати / (!) Вплив мутаційного процесу, міграції, іщоляції та дрейфу генів на генетичну структуру популяції людей.docx
Скачиваний:
81
Добавлен:
18.05.2018
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Міграція

Міграційні процеси населення за останні часи збільшилися, їх наслідками є руйнування системи шлюбів, які існували раніше, поява змішаних шлюбів. Міграція (потік генів) веде до зміни генофондів як у популяціях, з яких населення мігрувало, так і в популяціях, куди воно іммігрувало, тобто вона збільшує генетичну різноманітність. Так, в результаті масового переселення народів зі Сходу Азії в Європу в період між 500 і 1500 рр. змінилася частота генів, які визначають групи крові за системою АВ0. Разом з проникненням східних народів підвищувалася частота гена JB. Окрім того, потік генів, що зв’язує популяці, призводить до типічної подібності.

Ізоляція

Ізоляція – це процес виникнення будь-яких бар'єрів, що порушують вільне схрещування та потік генів. Ізоляція є елементарним еволюційним фактором, який діє на мікроеволюційному рівні та приводить до видоутворення.

Причини ізоляції різні: географічні, національні, расові, релігійні. Відомі ізоляти в сучасних багатомільйонних містах. У нечисленних ізольованих популяціях людей зростає відсоток родинних шлюбів (інбридинг) внаслідок чого збільшується частота спадкових захворювань, зумовлених рецесивними генами. У ХХ ст. зросла тенденція до розпаду ізолятів внаслідок міграційних процесів та соціального прогресу.

Основним результатом ізоляції є обмеження чисельності популяції. У нечисленних популяціях неминуче зростає відсоток родинних шлюбів (інбридинг) і проявляється дрейф генів (генетико-автоматичні процеси). Такі популяції відрізняються частотами певних алелів. Наприклад, полярне плем'я ескімосів поблизу Туле на півночі Гренландії (271 особа) впродовж багатьох поколінь знаходилося в повній ізоляції і до того часу, поки не зустрілося з іншим племенем ескімосів, вважало себе єдиними мешканцями на Землі. З'ясувалося, що це плем'я суттєво відрізняється від головних популяцій ескімосів за частотою алелів груп крові. У більш великих популяціях ескімосів частота алеля IА складала 27-40 %, а в популяції полярних ескімосів - 9 %. Разом з тим частота алеля І0 в популяції полярних ескімосів складала 84 %, в інших - 49-70 %.

Медико-генетичним наслідком ізоляції є збільшення частоти спадкових захворювань, зумовлених рецесивними генами. У Швейцарії в долині р. Рона серед 2200 жителів нараховувалося 50 глухонімих і 200 осіб мали генетично зумовлені дефекти слуху.

Місцева влада пропонує 60 тисяч євро за переїзд туди. Сім'ї, які вирішать придбати або побудувати будинок у селі, зможуть отримати 25 000 франків (21,4 тисячі євро) на одного дорослого та 10 тисяч франків (8500 євро) на одну дитину. Таким чином, родина з чотирьох осіб може отримати 70 000 франків (60 тисяч євро).

Але для отримання цих грошей є певні умови. Нові жителі повинні бути молодшими 45 років і мають взяти на себе зобов’язання проживати в селі щонайменше 10 років.

Висновки список використаних джерел

  1. https://www.eurointegration.com.ua/news/2017/11/21/7073954/

  2. http://www.novaecologia.org/voecos-2009-1.html

  3. http://pidruchniki.com/77495/prirodoznavstvo/genetika_populyatsiy

  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Gene_flow

  5. https://uk.wikipedia.org/wiki/Популяція

  6. https://web.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/index.shtml

  7. Основи екології : підручник для студ. вищих навч. закладів / [В. Г. Бардов, В. І. Федоренко, Е. М. Білецька та ін.]; за ред. В. Г. Бардова, В. І. Федоренко. – Вінниця: Нова Книга, 2013. – 424 с.: іл.

  8. Медична біологія: підручник / за ред. В.П.Пішака та Ю.І.Бажори. Вид. 3-тє – Вінниця: Нова книга, 2017. – 608 с.: іл.