Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виливання супозиторіїв.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
02.05.2018
Размер:
34.83 Кб
Скачать

Оцінка якості і зберігання супозиторіїв

Якість приготовлених супозиторіїв оцінюють так само, як і інших лікарських форм, тобто перевіряють документацію (рецепт, паспорт), упаковку, оформлення, колір, запах, відсутність механічних включень.

Специфічними для якості супозиторіїв є: розмір, форма, які повинні відповідати пропису.

Однорідність змішування - на зрізі супозиторна маса повинна бути однорідна, без украплень, допускається наявність повітряного стержня чи воронкоподібного заглиблення.

Маса свічок повинна знаходитися в інтервалі, зазначеному ДФУ. Відхилення в масі окремих свіч не повинні перевищувати -5 %.

Готові супозиторні лікарські форми повинні мати визначену твердість, щоб забезпечити їх використання, інакше вони непридатні, бо можуть деформуватися в руках хворого до їх використання.

Для супозиторіїв, приготовлених на гідрофобних основах, визначають температуру плавлення за методом 2а (ДФ XI, вид. І, с. 18), що не повинна перевищувати 34 °С, якщо немає інших вказівок у власних статтях. Якщо визначити температуру плавлення важко, то визначають час повної деформації за допомогою спеціального приладу.

Прилад складається зі скляної трубки довжиною 235 мм і діаметром 14,7мм та звужується в нижній частині (діаметр звуження 5 - 6 мм, довжина 15 мм). Трубка знизу закрита гумовою пробкою. За допомогою великої пробки трубку закріплюють у скляному кожусі, оснащеному двома відвідними трубками. Висота кожуха 238 мм, діаметр 180 мм. Всередині трубки поміщено скляний стержень довжиною 180 мм і діаметром 9 мм, що має внизу розширення діаметром 14 мм. На стержні нанесена риска, що співпадає з верхнім краєм трубки після деформації свічі. Маса стержня 30,0 г Всередині кожуха знаходиться термометр. Прилад монтують на штативі.

У кожух подають воду постійної температури (37 °С). У трубку наливають 15 мл води так, щоб частина її, нижче звуження, була заповнена, і втримують прилад для вирівнювання температури всіх його частин протягом 5 хвилин. Потім у трубку опускають супозиторій із загостреним кінцем униз, зверху на нього поміщають стержень і включають секундомір. Відзначають час, протягом якого стержень зануриться до риски (нульова поділка). Цей час приймають за час повної деформації супозиторіїв, що повинен знаходитись у межах 3-15 хвилин. Стержень повинен опускатися тільки під дією своєї ваги.

Для супозиторіїв, приготовлених на гідрофільних основах, визначають час розчинення. Для цього один супозиторій поміщають на дно посудини місткістю 100 мл, що містить 50 мл води з температурою 37±1 °С. Посудину через кожні 5 хвилин струшують таким чином, щоб рідина і проба набрали обертального руху.

Супозиторій повинен розчинитися протягом 1 години, якщо немає інших вказівок у власних статтях.

Визначення кількісного вмісту й однорідність дозування діючих речовин повинні бути зазначені у власних статтях.

Супозиторії зберігають у сухому прохолодному місці, якщо немає інших вказівок у власних статтях.

Жирові свічки і кульки після виготовлення загортають у парафінований папір, целофан чи фольгу, драглеподібні свічки - у вощений чи парафінований папір. Кульки, песарії укладають в картонні коробки у гофровані пачки, палички - у складки паперу. Оформляють етикетками «Зовнішнє», «Зберігати в сухому прохолодному місці».