Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФБТ БИ 2курс / колл / 5fan_ru_Прилади магнітоелектричної, електродинамічної та електромагнітної систем.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.04.2018
Размер:
234.5 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2

Тема: Прилади магнітоелектричної, електродинамічної та електромагнітної систем.

Мета роботи: Вивчення будови, принципу дії приладів магнітоелектричної, електродинамічної та електромагнітної системи та методами їх використання.

Прилади і обладнання: Прилади магнітоелектричної, електродинамічної та електромагнітної системи.

Завдання:

  1. Ознайомитись з призначенням та областю використання приладів магнітоелектричної, електродинамічної та електромагнітної систем.

  2. Вивчити принцип дії приладів та методику їх використання.

  3. Ознайомитись із властивостями та технічними характеристиками приладів.

  4. Ознайомитись з межами вимірювання та вивчити схеми ввімкнення приладів.

  5. Ознайомитись з конструктивним оформленням приладів.

  6. Провести вимірювання фізичних величин за допомогою приладів.

Л І Т Е Р А Т У Р А

  1. Г.П.Шкурин “Справочник по электроизмерительным и радиоизмерительным приборам (электроизмерительные приборы)”, М.: ’’Воениздат’’. 1960.

  2. В.А.Соловьев, В.Е.Яхонтова ’’Основы измерительной техники’’, Л.: из-во Ленинградского университета, 1980.

  3. Інструкції до приладів.

Прилади магнітоелектричної системи

ПРИЗНАЧЕННЯ Й ОБЛАСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ

Електровимірювальні прилади магнітоелектричної системи призначаються для виміру сили струму й напруги в ланцюгах постійного струму.

Застосовуючи термоперетворювачі й різні випрямлячі, магнітоелектричні прилади використовують також для електричних вимірів у ланцюгах змінного струму високої частоти й для вимірів неелектричних величин (температури, тисків, переміщень і т.д.).

Лабораторні виміри на постійному струмі виробляються переважно магнітоелектричними приладами.

Майже всі технічні виміри в ланцюгах постійного струму здійснюються цими

приладами. Лише в деяких випадках, коли вирішальне значення має не точність вимірів, а дешевина й міцність приладів, постійний струм вимірюють електромагнітними приладами, як, наприклад, в автомашинах.

Принцип дії

Робота магнітоелектричних приладів заснована на взаємодії магнітного потоку постійного магніту й вимірюваного струму, що проходить по обмотці рухливої котушки, розміщеної в цьому магнітному полі.

На мал. 1 показано схематичний пристрій найпоширенішого виду магнітоелектричного приладу. Основними частинами вимірювального механізму є: постійний магніт А, до кінців якого прикріплені залізні полюсні наконечники К с циліндричними виточеннями, і рухлива котушка (рамка) В.

Обмотка рамки звичайно накладається на тонкий алюмінієвий каркас, але іноді рамки виготовляються без каркаса.

Між полюсними наконечниками магніту нерухомо укріплений залізний сердечник D циліндричної або кулястої форми, утворюючи повітряний проміжок, у якому може повертатися рамка приладу.

Сердечник призначений для зменшення магнітного опору між полюсами й забезпечення рівномірного розподілу магнітного потоку в більшій частині повітряного проміжку.

Рис. 1. Схематичний пристрій приладу магнітоелектричної системи

При проходженні струму через обмотку рамки виникає магнітне поле, яке взаємодіє з магнітним полем постійного магніту. В результаті цього рамка повертається в ту або іншу сторону (залежно від напрямку протікаючого струму). Величина кута повороту буде залежати від сили струму, що проходить по обмотці рамки.

Рамка жорстко пов'язана з віссю С и стрілкою S, що переміщається своїм кінцем по шкалі приладу.

Струм у рамку підводиться через дві спіральні пружини Е, прикріплені одним кінцем до рухливої частини, а іншим — до нерухомих частин приладу. Ці ж пружинки створюють протидіючий момент і повертають стрілку в нульове положення, коли рамка знеструмлена.

Повідець М, до якого прикріплений верхній кінець однієї із пружинок, пов'язаний з коректором N і призначений для встановлення стрілки приладу перед початком виміру на нульовий розподіл.

Грузики Р зрівноважують рухливу частину приладу при її зборці й регулюванні.