Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prezentatsiya_OSVITA_DOROSLIKh_YeS.ppt
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.02.2018
Размер:
446.98 Кб
Скачать

Презентація на тему:

Освіта дорослих- пріоритетний напрям

державної політики країн Євро Союзу

Підготували:

Освіта дорослих (освіта впродовж життя) — це цілеспрямований процес розвитку і виховання особистості шляхом реалізації освітніх програм та послуг, здійснення освітньо-інформаційної діяльності в межах та поза межами загальної середньої, професійно- технічної, вищої та післядипломної освіти.

Система освіти дорослих — це сукупність

закладів і установ формальної та неформальної освіти дорослих, наукових, науково-методичних, методичних установ, науково- виробничих підприємств, інформаційних служб, інших юридичних та фізичних осіб, які мають право на надання освітніх послуг, а також державних і місцевих органів управління освітою та самоврядування.

Метою діяльності системи освіти дорослих є реалізація права особи на освіту впродовж життя, залучення її до професійного та громадського життя шляхом надання необхідного для цього рівня грамотності.

Провідними типами освіти дорослих є:

а) загальна (здобуття загальної грамотності або її підвищення);

б) професійна (набуття нових професійних компетенцій або їх підвищення);

в) корективна (вивчення державної мови, набуття навичок цивільного спілкування тощо).

ЄС здійснює різні ініціативи для подолання проблеми безробіття дорослого населення, що включає різноманітну фінансову та фундаційну підтримку, розповсюдження інформації.

Для виконання відповідних глобальних проектів та участі у них необхідна спеціальна, фахова підготовка у сфері освіти дорослих, знайомство із методологічними засадами цієї галузі.

Методологічні принципи аналізу досвіду у сфері освіти дорослих базуються на кількох концептуальних засадах:

1.Теорії «освіти протягом життя»;

2.Концепціях «продовженої освіти», «освіти дорослих», «подальшої освіти», «відновлюваної освіти», «неформальної освіти»;

3.Концепції суспільства, що навчається.

Компаративний аналіз

цих концепцій з позицій досвіду управління підготовкою науково- педагогічних кадрів у сфері освіти дорослих та національних стратегічних завдань у сфері освіти дорослих – актуальне завдання для педагогічної науки України.

Конкурентоспроможність країн на світовому ринку значною мірою залежить від рівня освіченості людей, розвитку їх творчих сил, готовності й здатності до перенавчання, здобуття нових знань, життя і праці в постійно змінюваному світі.

Становлення і розвиток систем неперервної освіти відбувається повільно і супроводжується труднощами, проблемами і протиріччями. Їх подолання можливе лише шляхом співробітництва окремих країн у цій галузі, цілеспрямованого вивчення, осмислення і розповсюдження передового досвіду. Це дозволить більш повно розкрити сутність освіти дорослих як стратегічного напряму розвитку сучасної освіти, виявити нові тенденції і закономірності, зумовлені ідеєю неперервності у світовому педагогічному процесі.

Соседние файлы в предмете Международные отношения