Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інформаційні жанри радіожурналістики

.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
01.02.2018
Размер:
17.1 Кб
Скачать

Інформаційні жанри:

Інформаційне радіоповідомлення несе у собі новину: інформує, повідомляє радіослухачів про суттєву, соціально значущу зміну в реальній дійсності,тобто програми каналах УР1 та УР2 задовольняє людську потребу — знати, що важливого і цікавоговідбувається у світі, в Україні, у своїй області, місті чи районі.Це такі програми як «Новини», «Сьогодні:події та люди»,"Спортмайданчик".

Радіозвіт Він також належить до найбільш розповсюджених інформаційних жанрів. Це слово похідне від "звітувати", тобто розповідати про побачене, почуте.Його призначення— максимально точно, інформаційно насичено, цікаво, повчально повідомляти про перебіг суспільно значущої події. У програмах УР1 найоперативніше, найлаконічніше повідомляє про подію (збори, нараду, конференцію, мітинг тощо), яка відбулася сьогодні або вчора, короткий хронікальний радіозвіт. Перші речення — це повідомлення про саму подію: у живому мовленні виділяються голосом репортера (ведучого передачі), Нерідко хронікальний радіозвіт передує розгорнутому звітові, викликаючи таким чином інтерес у радіослухачів до майбутньої всебічної розповіді про подію.На каналі Всесвітня служба Радіо України програми «У п’ятницю – про визначне», «Погляд в Україну»(коротко про знакові події в Україні)

Радіоінтерв’ю характерною жанровою ознакою радіоінтерв'ю є його діалогічність.Активна участь журналіста у розмові дає йому в руки диригентську паличку. Він конструктор розмови. Від нього залежить, чи з'явиться у співбесідника бажання відповідати, чи вийде цікава розмова перед мікрофоном. Радіожурналіст в інтерв'ю виступає у кількох ролях: він автор запитань, виконавець, організатор і значною мірою режисер передачі.На каналі УР2 у цьому жанрі представлені такі програми: «Зірки,хіти, факти», «Віч-на-віч»,в ній - Відверта розмова з відомими представниками різних галузей мистецтва про власне становлення, пріоритети, здобутки., авторська програма В.Різуна «Право на слово».

Радіорепортаж

У радіорепортажі можна реалізувати всі можливості радіо, повністю використати його специфіку. Радіорепортаж поєднує сильні сторони інформаційного радіоповідомлення

(оперативність, актуальність, насиченість тексту) та елементи радіопубліцистики (емоційне, образне відображення події з певною її оцінкою). У програмі «Радіо «Культура» представляє»

Радіовиступи — це монологи. Організатор радіовиступу визначає тему, окреслює її зміст, тривалість виступу перед мікрофоном (1—5 хв.). Нерідко теми пропонують виступаючі — носії важливої та цікавої для слухачів інформації. З допомогою радіовиступів також реалізується свобода слова, плюралізм думок.Програми «Навігатор», «Азбука наромонії».Виступаючий перед мікрофоном — це пропагандист своєї позиції, яка, безперечно, не повинна виходити за стратегічні межі національних інтересів України.

Радіоогляд

Радіоогляд преси на каналах державних радіостанцій несе стратифіковану інформацію, радіоогляд преси таким чином сприяє виділенню й популяризації цікавих починань тієї чи іншої газети. На радіо «Ера-FM» роблять огляд таких газет : «День», «Факти»,» «Інвест-газеа», «Голос України».

Комерційні радіостанції України: «Хіт FM», «Kiss FM», «Наше радіо», «Шарманка», «Авторадіо», «Гала радіо», радіо «ROKS, «Best FM», радіо «Ретро» та багато інших.

На каналах комерційних радіостанцій,таких як «Радіо-24», «Стильне радіо Перець FM», «Наше радіо» програми мають інформаційно-музичний характер.

Інформаційні жанри

Інформаційне радіоповідомлення несе у собі новину: інформує, повідомляє радіослухачів про суттєву, соціально значущу зміну в реальній дійсності,тобто програми каналах «Радіо 24», «Наше радіо» задовольняє людську потребу — знати, що важливого і цікавоговідбувається у світі, в Україні, у своїй області, місті чи районі. Це такі програми як «Новини», «Новини шоу-бізу», «Спорт»

Радіозвіт Його призначення— максимально точно, інформаційно насичено, цікаво, повчально повідомляти про перебіг суспільно значущої події. У програмах УР1 найоперативніше, найлаконічніше повідомляє про подію (збори, нараду, конференцію, мітинг тощо), яка відбулася сьогодні або вчора, короткий хронікальний радіозвіт. Перші речення — це повідомлення про

саму подію: у живому мовленні виділяються голосом репортера (ведучого передачі),

Радіоінтерв’ю На каналі «Люкс FM» у цьому жанрі представлені такі програми: «Зарядка», ,в ній - Відверта розмова з відомими представниками різних галузей мистецтва про власне становлення, пріоритети, здобутки.

Радіорепортаж

У програмах «Радіо 24» Радіорепортажу притаманні специфічні властивості — наявність звукової документальної картини події, яка дає можливість слухачеві вгамувати

допитливість і повірити тому, що відбувається.

Радіовиступи — це монологи. З допомогою радіовиступів також реалізується свобода слова, плюралізм думок.Програма Андре Тана на «Люкс FM» «Модний тюнінг». Виступаючий перед мікрофоном — це пропагандист своєї позиції,який закликає до ведення стильного життя.

Радіоогляд

Радіоогляд преси сприяє виділенню й популяризації цікавих починань тієї чи іншої газети. На радіо «радіо 24» роблять огляд таких газет : «День», «Факти»,» «Кореспондент» «Голос України», «Україна молода» та інших.

Хоча в теорії можна досить чітко вказати межі жанру, визначити його структуру та функції, на практиці досить часто відбувається змішування і взаємодія основних елементів різних жанрів. Процес зміни жанрів подібний рухові по спіралі. Це — збагачення одного жанру елементами іншого, народження нових жанрових форм унаслідок синтезу різних жанрів.