Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІКТА / КБ-12 / Робота в інтернет (РВІ) / Лаби (готові) / Варіант №5 / Лабараторна робота РВІ №7 Войтович О.О

.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
15.12.2017
Размер:
1.45 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

ІКТА

кафедра ЗІ

З В І Т

до лабораторної роботи №7

з курсу: «Робота в Інтернет»

на тему: «ВИКОРИСТАННЯ SKYPE ДЛЯ УЧАСТІ В ТЕКСТОВИХ, АУДІО- ТА ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯХ»

Варіант № 5

Виконав: ст. гр. КБ-12

Войтович О.О.

Прийняла: Костяк М.Ю.

Львів – 2017

Мета: навчитись користуватись програмою Skype, здійснювати обмін повідомленнями та приймати участь в конференціях.

  1. Основні теоретичні відомості

Skype – програмне забезпечення, яке використовується для інтернет-телефонії VoIP.

VoIP (англ. voice over IP — голос через IP) — технологія передачі медіа-даних у реальному часі за допомогою сімейства протоколів TCP/IP. IP-телефонія — система зв'язку, в якій аналоговий звуковий сигнал абонента дискретизується (кодується в цифрову форму), компресується й пересилається цифровими каналами зв'язку до іншого абонента, де проводиться зворотна операція — декомпресія, декодування й відтворення аналогового сигналу.

При відправленні або отриманні електронної пошти відбувається передача «пакета» інформації через мережу Інтернет. Аналогічним чином працює й IP-телефонія. Створення «пакетів» — перетворення аналогових (зокрема, звукових) сигналів у цифрові, їх стискання, передачу мережею Internet і зворотне перетворення в аналогові відбувається завдяки існуванню протоколу передачі даних через Інтернет (IP — Internet Protocol), звідси і назва «IP-телефонія».

Для відновлення мовного потоку (з урахуванням можливих втрат пакетів у мережі) на приймальній стороні використовується протокол реального часу — Real Time Protocol (RTP). У заголовку цього протоколу, зокрема, передаються часова мітка й номер пакету. Ці параметри дозволяють при мінімальних затримках визначити порядок і момент декодування кожного пакету, а також інтерполювати втрачені пакети. Відновлена послідовність (із можливими пропусками як поодиноких пакетів, так і їх груп) поступає на декодер. Декодер має забезпечити відновлення мовної інформації, заповнення пауз фоновим шумом, а також ехо-компенсацію кодованого сигналу, виявлення й детектування телефонної сигналізації.

Основними перевагами технології VoIP є скорочення необхідної смуги пропускання каналу передачі, що забезпечується обліком статистичних характеристик мовного трафіку:

  • блокуванням передачі пауз (діалогових, складових, смислових і ін.), які можуть складати до 40 — 50 % часу зайнятості каналу;

  • високою надмірністю мовного сигналу і його стисненням (без втрати якості при відновленні) до рівня 20 — 40 % початкового сигналу.

З іншого боку, трафік VoIP критичний до затримок пакетів у мережі, але толерантний (стійкий) щодо втрат окремих пакетів. Так втрата до 5 % пакетів не призводить до погіршення розбірливості мови.

Користувачі Skype, по суті, роблять телефонні виклики й відеовиклики через їх комп'ютер, використовуючи програмне забезпечення Skype і інтернет. Основа системи — безкоштовна комунікація між користувачами програмного забезпечення Skype; проте продукт також дозволяє користувачам Skype зв'язуватися з абонентами регулярної наземної лінії зв'язку чи мобільних телефонів. Це програмне забезпечення зараз доступне безкоштовно й може бути завантажене з веб-вузла компанії.

Головною відмінністю Skype від інших клієнтів VoIP є те, що Skype діє на моделі peer-to-peer (замість традиційнішої моделі клієнт-сервер). Довідник користувачів Skype повністю децентралізований і розповсюджується серед вузлів у мережі. Це означає, що мережа може зростати до великих розмірів (на початок 2010 — понад 500 мільйонів користувачів) дуже легко, без ускладнень та дорогої централізованої інфраструктури.

Інтерфейс користувача у середовищі Windows був розроблений на Pascal із використнням Delphi, версія для Linux була написана на C++, а для Mac OS — на Objective-C та Cocoa. Частини клієнта використовують Internet Direct (Indy) як бібліотеку з відкритим програмним кодом для комунікації сокетів.

2. Результат роботи

Висновок: у даній лабораторній роботі я навчився користуватися програмою для текстових, аудіо- та відео конференцій та дізнався принципи роботи програм цього роду.