Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекции / 347f743c1b2bc4033e88b4c3560b2d5f

.pdf
Скачиваний:
43
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
390.2 Кб
Скачать

Теми 3-5

Організація будівництва.

Напрям 6.06010101 – Будівництво, спеціальності – “ Промислове та цивільне будівництво”, “ Міське будівництво та господарство”, “ Теплогазопостачання та вентиляція”

Тема: Підготовка будівельного майданчика і розробка алгоритмів реалізації інвестиційних намірів ВНТУ, ФБТЕГП, каф МБЦО, 2014

Лекція №3. Підготовка будівельного майданчика і розробка алгоритмів реалізації інвестиційних намірів

План

1.1.Підготовка майданчика для будівництва.

1.2.Порядок і етапи реалізації інвестиційних намірів будівництва об’єкту.

Конспект лекції

1.1. Підготовка майданчика для будівництва.

Підготовка будівельного виробництва в загальному обсязі будівництва будь-якого об'єкта складає приблизно 14 – 17% кошторисної вартості, 16 – 19% загальної трудомісткості і 14 – 20% тривалості будівництва.

До початку розроблення проекту замовник і генеральний проектувальник повинні погодити з відповідними організаціями місце розташування об'єкта, що проектується.

Майданчик для будівництва визначається органами містобудування та архітектури на підставі планувальних містобудівних матеріалів та залежно від рішення органів місцевого самоврядування про право інвестора на проведення проектних робіт або документа про його право на власність чи оренду земельної ділянки згідно з чинним законодавством. За відсутності перелічених матеріалів замовником створюється комісія для вибору майданчика для будівництва об'єкта.

До складу комісії входять відповідальні представники:

замовника проекту;

проектувальника (генерального проектувальника);

органів місцевого самоврядування та визначених ними представників зацікавлених організацій;

органів містобудування та архітектури;

органів охорони навколишнього природного середовища;

органів державного санітарного нагляду;

інших органів державного нагляду залежно від специфіки об'єкта. Для об'єктів промислового будівництва призначаються також представники

територіальної проектної організації.

Майданчик для будівництва обирається згідно із земельним, водним, лісовим та іншим законодавством, матеріалами інженерних вишукувань, а також з урахуванням впливу екологічного середовища на проектований об'єкт і впливів від експлуатації цього об'єкта на навколишнє природне середовище.

Замовник проекту за участю генерального проектувальника, а у необхідних випадках і спеціалізованих проектних та вишукувальних організацій, здійснює:

одержання у відповідних виконавчих органах місцевого самоврядування технічних умов на підключення об'єкта до джерел постачання, інженерних мереж та комунікацій, термін дії яких не менше за нормативну тривалість проектування та будівництва.

Замовник проекту за участю генерального проектувальника погоджує з відповідними органами з урахуванням одержаних висновків рішення, які схвалюються щодо:

-місця розташування і розмірів майданчика для будівництва;

-можливостей застосування основних місцевих будівельних матеріалів та комунікацій;

-прокладання трас нових поза-майданчикових інженерних мереж та конструкцій; - місць приєднання об’єкта до існуючих інженерних мереж та комунікацій, джерел енергопостачання, теплопостачання і місць скидання стічних вод;

-заходів з охорони навколишнього природного середовища;

-заходів із пожежної безпеки і охорони праці.

За необхідності здійснюються також погодження:

-заходів, які забезпечують збереження пам'яток архітектури, історії, культури, археології;

-примикання майданчика будівництва до берегової смуги;

-умов здійснення будівництва на ділянках залягання корисних копалин з урахуванням відповідних Положень про забудову площ залягання корисних копалин, а в районах із складними інженерно-геологічними умовами - відповідно до вимог цього документа;

-умов, що виникають у зв'язку з підтопленням і затопленням ділянки;

-граничної висоти будинків при розміщенні майданчиків будівництва в районі спеціальних споруд, ліній зв'язку, ЛЕП та ін.

Додатково для об'єктів промислового призначення з'ясовують умови та пункти примикання залізничних колій проектованого підприємства (будинку, споруди) до магістральних залізниць, обслуговування об'єкта річковими та морськими спорудами.

Відповідальність за вибір майданчика для будівництва, підготовку необхідних матеріалів та повноту погодження рішень, які при цьому намічаються, несе замовник.

Комісія складає акт про вибір майданчика для будівництва, який підписують усі її члени. Строк дії положень, що встановлюються в зазначеному акті, має бути не менше за нормативну тривалість проектування та будівництва.

Акт підписує замовник з урахуванням виконання вимог Земельного кодексу України.

Акт про вибір майданчика для будівництва є підставою для прийняття рішення про право проведення проектних та пошукових робіт, а також про передачу ділянки інвестору у власність або оренду.

Підготовка будівельного виробництва – комплекс взаємозв'язаних організаційних, технічних, планово-економічних і фінансових документів і заходів, що розроблюються з метою забезпечення виконання запланованих будівельних програм з найбільшою економічною ефективністю.

Головне завдання підготовки будівельного майданчика – полягає в планомірному розгортанні й здійсненні будівельно-монтажних робіт (БМР), що забезпечують введення в

експлуатацію об'єктів у встановлений термін з високими техніко-економічними показниками. Організувати будівельне виробництво можна при наявності проектно-кошторисної й

організаційно-технологічної документації і за умови своєчасної комплексної ПБВ. Відповідно до ДБН А.3.1 – 5 – 96 « Організація будівельного виробництва» загальна

організаційно технічна підготовка повинна включати:

1.Забезпечення будівництва проектно-кошторисною документацією.

2.Відведення в натурі площадки для будівництва.

3.Оформлення фінансування будівництва.

4.Висновок договорів підряду.

5.Оформлення дозволів і допусків на провадження робіт.

6.Вирішення питань про переселення осіб і організацій у підлягаючих зносу будинках.

7.Забезпечення будівництва підземними мережами, електро-, водо-, теплопостачання, системою зв'язку і приміщеннями побутового обслуговування будівельників.

8.Організація постачання на будівництво устаткування, конструкцій, матеріалів. Цей етап підготовки виконують замовники, проектні організації і частково генпідрядні й субпідрядні організації.

Відповідно до ДБН А.3.1-5-96 підготовка до будівництва об'єкта повинна передбачати вивчення ТЕО, проектно-кошторисної документації, детальне ознайомлення з умовами будівництва, розробку ПВР на поза майданчикові, внутрішньо-майданчикові підготовчі роботи, зведення будинків і споруд, а також виконання самих робіт підготовчого періоду.

Поза-майданчикові підготовчі роботи включають: - будівництво підземних шляхів;

- ліній електропередач і трансформаторних підстанцій; - мереж водопостачання; - житлових селищ для будівельників; - устаткування зв'язку.

Внутрішньо-майданчикові підготовчі роботи включають:

- здавання-прийняття геодезичної розбивочної осі для будівництва і геодезичні розбивочні роботи для прокладки інженерних мереж, доріг, зведення будинків;

- звільнення будівельного майданчика для виробництва БМР (розчищення території, знос і т.п.);

- планування території, зниження рівня ґрунтових вод, прокладка нових інженерних мереж;

- влаштування тимчасових доріг, інвентарних тимчасових огороджень будівельного майданчика;

- розміщення мобільних будинків і споруд виробничого, складського, допоміжного, побутового і громадського призначення;

- влаштування складських площадок для устаткування; - організація зв'язку для оперативного диспетчерського управління;

-забезпечення будівельного майданчика протипожежним водопостачанням та інвентарем.

Підготовка до виконання БМР є одним із складових етапів підготовки буд майданчика. При підготовці до БМР повинне бути виконане наступне:

1.розроблені ПВР для окремих видів робіт;

2.закріплені на місцевості знаки геодезичної розбивки;

3.розроблено заходи з організації праці; 4.організоване інструментальної господарство (засоби малої механізації, засоби виміру і

контролю, огородження, монтаж оснащення); 5.обладнані площадки для збирання конструкцій;

6.створено запас будівельних конструкцій, виробів, матеріалів; 7.поставлені або перебазовані на робоче місце будівельні машини, баштові крани.

В загальній структурі робіт підготовчого періоду невід’ємною складовою є підготовка будівельної організації. Перелік основних етапів підготовки складають:

1.Формування і обробка проектно-кошторисної документації.

2.Розробка документації на виконання виробничої програми будівельної організації. 3.Формування і розрахунок календарних графіків виробництва БМР.

4.Розрахунок потреби в механізмах.

5.Розрахунок собівартості БМР і потреби в матеріальних ресурсах. 6.Формування оперативних тижнево-добових (декадних) графіків.

7.Розрахунок графіка постачання на об'єкт будівельних конструкцій, деталей, матеріалів. 8.Розрахунок графіка потреби в робочих кадрах.

9.Розрахунок графіка потреби в основних будівельних машинах.

1.2. Порядок і етапи реалізації інвестиційних намірів будівництва

об’єкту.

Процес реалізації інвестиційних намірів по створенню будівельного об’єкту передбачає складний алгоритм здійснення проектно-дослідницьких, інженерно-конструкторських і виробничо-будівельних заходів. Схематично основні етапи і взаємодія учасників здійснення інвестиційного будівельного проекту представлені на рис. 1.

Початковим етапом будь-якого проекту є ідея, тобто наміри по створенню того чи іншого будівельного об’єкту. В будівництві на даному етапі передбачається створення проектної документації. Основними регламентуючими документами з розробки проектної документації є ДБН А.2.2-3-97 Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва і ДБН А.2.2-3-2014 Склад та зміст проектної документації на будівництво. Організація проектування побудована за принципом спеціалізації проектних організацій по галузях економіки і видах робіт.

Проектування об'єктів промислового будівництва здійснюють спеціалізовані проектні організації:

комплексні – організації, що спеціалізуються на комплексному проектуванні технології виробничих процесів і будівельної частини будинків і споруд;

технологічні – організації, що спеціалізуються на проектуванні технології виробничих процесів підприємств у певних галузях економіки (металургійної, машинобудівної, хімічної і

т.п.);

будівельні – організації, що спеціалізуються на проектуванні будівельної частини певних видів будинків і споруд.

Наступним етапом реалізації намірів є дослідницька діяльність. Проектна організація,

 

яка розробляє технологічну частину проекту промислового проекту є генеральною проектною

 

організацією, що відповідає за весь комплекс проекту згідно з договором із замовником.

 

Для розробки окремих частин комплексного проекту, а також виконання дослідницьких

 

робіт генпроектна організація залучає спеціалізовані (субпідрядні) проектні організації.

 

Головною відповідальною особою за якість проектної документації є головний інженер

 

проекту і головний архітектор проекту, які здійснюють авторський нагляд за реалізацією

 

проекту.

 

Замовник одночасно із завданням на проектування надає проектній організації

Формат: Список

будівельний паспорт, що містить: - рішення міськради про відведення земельної ділянки; -

 

архітектурно - планувальне завдання (АПЗ); акт обстеження і план земельної ділянки; -

 

технічні умови на водопостачання, каналізацію, газопостачання, телефонізацію, радіофікацію,

 

умови державтоінспекції і т. ін.

 

Після отримання будівельного паспорту і завдання на проектування, проектна організація проводить дослідні роботи. Вишукування – комплекс економічних і інженерних досліджень ділянки будівництва, що дозволяють всебічно аналізувати умови будівництва й експлуатації майбутнього об'єкта, обґрунтувати економічну доцільність і технічну можливість, їхні обсяги, підготовку вихідних даних для проектування.

Інженерні вишукування поділяються на дві самостійні групи:

технічні вишукування (інженерні) – виявляють природні умови будівельного майданчика. На підставі отриманих у процесі вишукувань даних розробляють архітектурнопланувальні й конструктивні рішення об'єкта.

економічні вишукування – виявлення та обґрунтування варіантів забезпечення будівництва сировиною, місцевими матеріалами, паливом, електроенергією, транспортними зв'язками, робочими кадрами, житлом, культурно-побутовими установами. Дані економічних вишукувань є вихідними для наступних етапів проектування – розробки проекту і робочої документації.

Організаційна підготовка передбачає підготовку будівельного майданчика, будівної організації, будівництва в цілому і узаконення взаємовідносин між усіма учасниками будівництва.

Технічна підготовка реалізації проектних намірів передбачає прив’язку проектної і т проектно-технологічної документації до конкретного будівельного майданчику. Даний етап є найбільш відповідальним в структурі загальноорганізаційної підготовки. Він передбачає взаємопов’язання в масштабі часу тривалості виробництва робіт з тривалістю використання будівельних машин, обладнання і механізмів, тривалістю використання необхідних трудових ресурсів, тривалістю і обсягами поставок на об’єкт будівельних матеріалів, конструкцій і виробів.

Етап будівництва передбачає виконання за чітко запланованим графіком виробництва робіт календарних етапів будівництва, ведення виробничотехнологічної документації, здійснення контролю за якістю виконаних робіт, оформлення протоколів і актів виконаних робіт і складання актів на приховані роботи, оформлення матеріалів випробувань для складами документації з приймання об’єкту в експлуатацію.

Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів регламентується затвердженою постановою Кабінету міністрів України від 8 жовтня 2008 року за №923. Цей Порядок установлює механізм та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів здійснюється на підставі сертифіката відповідності, що видається Держархбудінспекцією та її територіальними органами за формою згідно з додатком 1. Порядку.

Сертифікат відповідності - документ, що засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

Для одержання сертифіката відповідності замовник або уповноважена ним особа подає письмову заяву згідно з додатком 2 Порядку до інспекції, яка видала дозвіл на виконання будівельних робіт, або інспекції за місцем розташування закінченого будівництвом об'єкта, якщо проводилися будівельні роботи, на виконання яких не вимагається дозвіл, або будівельні роботи проводилися на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства.

Етапи експлуатації і утилізації об’єкту інвестиційних намірів передбачають використання будівлі за призначенням протягом регламентованого проектом періоду. У випадку завершення терміну експлуатації будівлі або пошкодження її внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій руйнівного характеру розробляється комплекс заходів по відновленню об’єкту або його реконструкції чи технічному переозброєнню.

Контрольні питання

1.Будівельний майданчик і його призначення..

2.Відчуження території під будівництво.

3.Порядок вибору будівельного майданчика.

4.Позамайданчикові підготовчі роботи.

5.Всередині-майданчикові підготовчі роботи.

6.Проектна документація на будівництво.

7.Суть інвестиційних намірів будівництва.

8.Що відноситься до розробки ідеї проекту.

9.Зміст дослідницької діяльності.

10.Склад організаційної підготовки до будівництва.

11.Суть інженерно-технічної підготовки.

12.Порядок приймання об’єкту в експлуатацію.

13.Етап будівництва і його суть.

Додаткові навчальні матеріали

Джерела інформації

1.В. Р. Сердюк, Т. Г. Ровенчак Розробка проекту виконання робіт для будівельного об’єкту. Навчальний посібник,- Вінниця: ВДТУ, 2002.- 113 с.

2.Сердюк В. Р., Лялюк О. Г. Організаційно-технологічне забезпечення зниження радіаційної небезпеки в будівництві,- Вінниця: ВДТУ, 1999.- 72 с.

3.Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни «Організація, планування в будівництві» для студентів спеціальності 7.092101 – Промислове та цивільне будівництво. / Уклад. В.Р.Сердюк, Т.Г.Ровенчак, О.В.Христич.-Вінниця: ВДТУ, 2003.- 50 с.

4.Справочник производителя работ в строительстве./ Лыпный М. Д., Синенький К. Е.- К.: Будивэльнык, 1986.- 568 с.

5.Т. Г. Ровенчак, О. В. Христич Стандартизація, управління якістю і сертифікація продукції. Вінниця: ВНТУ, 2005.- 120 с.

6.Рогожин П. С., Гойко А. Ф. Економіка будівельних організацій.- К.: Видавничий дім

«Скарби», 2001.- 448 с.

7.Організація будівництва/ С.А. Ушадський, Ю.П. Шейко, Г.М. Тригер та ін.: За ред. С.А. Ушадського. Підручник. – К.: Кондор, 2007. – 521 с.

8.А.А. Білецький Організація і технологія будівельних рробіт: Навчальний

посібник.- Рівне: НУВГП, 2007.-202с.

9. Сухачев И. А. Организация и планирование строительного производства. Управление строительной организацией: Учебник для вузов.- М.: Стройиздат,

1989.- 752 с.

10.И. П. Сытник Организация, планирование и управление строительством. К.:

Вища школа, 1978.- 376 с.

11.Ушадский С. А. Организация, планирование и управление городским строительством. К.:

Вища школа, 1983.- 352с.

12. ДБН А.3.1-5-96 "Організація будівельного виробництва"

Організація будівництва.

Напрям 6.06010101 – Будівництво, спеціальності – “ Промислове та цивільне будівництво”, “ Міське будівництво та господарство”, “ Теплогазопостачання та вентиляція”

Тема: Інженерні вишукування. Склад і зміст проектно-технологічної документації ВНТУ, ФБТЕГП, каф МБЦО, 2014

Лекція №4. Інженерні вишукування. Склад і зміст проектнотехнологічної документації

План

1.1.Інженерні вишукування в будівництві.

1.2.Проектно-технологічна документація: склад, зміст і порядок розробки.

Конспект лекції

1.1. Інженерні вишукування в будівництві.

Інженерні (технічні) вишукування в будівництві – комплекс економічних і інженерних досліджень ділянки будівництва, що дозволяють всебічно аналізувати умови будівництва й експлуатації майбутнього об'єкта, обґрунтувати економічну доцільність і технічну можливість, їхні обсяги, підготовку вихідних даних для проектування.

Інженерні вишукування поділяються на дві самостійні групи:

1.Технічні вишукування (інженерні) – виявляють природні умови будівельного майданчика. На підставі отриманих у процесі вишукувань даних розробляють архітектурно-планувальні й конструктивні рішення об'єкта.

2.Економічні вишукування – виявлення та обґрунтування варіантів забезпечення будівництва сировиною, місцевими матеріалами, паливом, електроенергією, транспортними зв'язками, робочими кадрами, житлом, культурно-побутовими установами. Дані економічних вишукувань є вихідними для наступних етапів проектування – розробки проекту і робочої документації.

Економічні та інженерні вишукування виконують до початку розроблення проекту. Результати цих вишукувань використовуються розробниками проектнокошторисної документації для технічно правильного і економічно доцільного розв'язання питань проектування, будівництва та експлуатації будівель і споруд.

Склад і обсяг вишукувань залежить від призначення будівництва, ступеня освоєння району будівництва та місцевих умов.

До складу технічних вишукувань входять наступні види інженерних вишукувань:

топографо-геодезичні – є першочерговими, вони повинні дати інформацію про характер рельєфу місцевості, розміщення територій, зайнятих лісами, житловими будівлями, а також розміщення трас, доріг, енергетичних комунікацій;

геологічні – надають дані щодо геологічного складу і фізикомеханічних властивостей ґрунтів;

гідрогеологічні – надають дані про підземні й надземні води (глибина залягання, режим і об'єм стоку рік і т. ін.). Дані дають можливість вибрати конструктивні рішення, щодо захисту території від затоплення, підтоплення і т.

ін.);

кліматичні вишукування – повна характеристика атмосферних явищ (тривалість зими, дощові й снігові опади, напрямок і швидкість вітру і т. ін.);

корозійні вишукування – ґрунтова й електрокорозія;

сейсмічні;

санітарно-гігієнічні (господарсько-питне постачання, водовідведення). Економічні вишукування виконують у першу чергу. На їх підставі

визначають економічну доцільність розміщення об'єкта будівництва в даному районі (пункті). Ці вишукування мають першорядне значення при виборі майданчика будівництва.

Головна мета економічних вишукувань - це виявлення можливості забезпечення будови сировиною, матеріалами, паливом, водою, електроенергією, газом, транспортними засобами. Для цього ретельно вивчають місцеву матеріально-технічну базу будівельної індустрії та місцеві сировинні ресурси з метою виявлення підприємств із виробництва будівельних матеріалів і конструкцій, родовищ місцевих будівельних матеріалів.

Здійснюючи економічні вишукування, особливу увагу треба приділяти можливості використання місцевих транспортних зв'язків та засобів місцевих транспортних організацій для обслуговування потреб будівництва.

Не менш важливе значення має дослідження джерел водота енергопостачання. Для виявлення можливості приєднання водогінних і каналізаційних мереж будівельного майданчика до найближчих існуючих магістралей досліджують траси цих водогінних та каналізаційних мереж, потужність насосної станції, розрахункову і фактичну витрату води. Там, де немає постійних мереж, здійснюють дослідження джерел для тимчасового водопостачання та способу очищення води.

Район будівництва обстежують і з метою виявлення джерел постачання електроенергії, тепла, пару, стиснутого повітря, газу для потреб будівництва. Склад та зміст інженерних (технічних) вишукувань залежить від місцевих умов. Метою цих вишукувань є вивчення природних умов району будівництва.

До технічних вишукувань належать такі дослідження: топографогеодезичні, геологічні, гідрологічні, кліматологічні, санітарно-екологічні тощо.

Головною метою топографо-геодезичних вишукувань є отримання вихідних даних для складання ситуаційної карти району будівництва, а також топографічного плану будівельного майданчика.

Топографічний план будівельного майданчика виконують у масштабі 1:2000 або 1:1000, а при складному рельєфі місцевості -У масштабі 1:500 з горизонталями через 0,5-1 м. На план наносять координатну сітку зі стороною квадрата 100 м. При цьому безпосередньо в межах наступного будівництва геодезисти закріплюють кути координатної сітки довгостроковими реперами та закріплюють основну базисну лінію. У процесі будівництва закріплення осей окремих будівель та споруд здійснюють від базисної лінії, а їх висотні відмітки виносять від позначених реперів координатної сітки.

Соседние файлы в папке лекции