Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекции / 347f743c1b2bc4033e88b4c3560b2d5f

.pdf
Скачиваний:
43
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
390.2 Кб
Скачать

На топографічному плані майданчика зображують усі наявні будівлі, траси наземних і підземних комунікацій тощо. Топографічний план є основою для розроблення будівельного генерального плану.

Для одержання топографо-геодезичних даних проводять топографічні та геодезичні зйомки й аерофотозйомки.

Завданням інженерно-геологічних вишукувань є вивчення геологічних умов на будівельному майданчику. Ці дані використовують при проектуванні, будівництві та експлуатації будівель і споруд.

У процесі інженерно-геологічних вишукувань беруть проби грунтів, щоб визначити показники фізико-технічних властивостей порід.

До складу гідрологічних вишукувань входить вивчення водних басейнів для використання їх у санітарно-технічних, транспортних, енергетичних цілях. Дані про водні басейни, час скресання річок і настання весняного паводка, час льодоходу і льодоставу потрібні для організації будівництва.

До складу кліматологічних вишукувань входить одержання даних про температуру і вологість повітря, величину атмосферних опадів та снігового покрову.

Відомості про напрямки, повторюваність, швидкість і силу вітрів дають можливість побудувати розу вітрів.

Відомості про величину мінусових температур використовують при виборі матеріалів захисних конструкцій і теплотехнічному розрахунку їх.

Завданням санітарно-екологічних вишукувань є одержування даних про забруднення атмосферного повітря отруйними і пахучими газами, пилом, золою, сажею; характер і розміщення шкідливих викидів підприємств; про шум, який створюють підприємства.

Організація вишукувань. Інженерні вишукування здійснюють у три етапи: підготовчий, польовий і камеральний.

1.2. Проектно-технологічна документація: склад, зміст і порядок розробки.

Проектно-технологічна документація з організації будівництва і виконання робіт розробляється відповідно до вимог ДБН А.3.1-5-2009 «Організація будівельного виробництва. Управління, організація і технологія, включає проект організації будівництва (ПОБ) і проект виконання робіт (ПВР).

Будівництво будь-якого об'єкта здійснюється на основі попередньо розроблених рішень з організації будівництва і технології виконання робіт, які мають бути відображені в проектно-технологічній документації (ПТД). Основними документами ПТД є проект організації будівництва (ПОБ) і проект виконання робіт (ПВР).

Проект організації будівництва є невід'ємною складовою частиною проектно-кошторисної документації і розробляється проектною організацією у складі "Робочого проекту" при проектуванні в одну стадію і у складі "Проекту" при проектуванні у дві стадії - розділ "Організація будівництва".

Проект виконання робіт на будівництво окремих будівель, споруд, їх частин, або на виконання окремих видів технічно складних будівельних, монтажних і спеціальних робіт розробляється на основі ПОБ будівельною

організацією на другій стадії підготовки будівельного виробництва - підготовка до будівництва об'єкта.

ПОБ розробляє генпроектувальник, а в деяких випадках по його завданню – субпідрядна проектна організація. ПОБ є складовою частиною проекту або робочого проекту, розглядається і затверджується в загальному їх складі. ПОБ передбачає вирішення забезпечення своєчасного вводу виробничих потужностей або об’єктів житлово-промислового призначення в експлуатацію при найменших витратах і високої якості за рахунок підвищення організаційно-технічного рівня(ОТР) будівництва.

За основу підвищення (ОТР) приймаються наступні принципи організації і планування будівництва: широке застосування прогресивних форм і методів організації, планування і управління будівництвом; комплексна поставка ресурсів на будову; першочергове виконання підготовчих робіт; суміщення робіт у часі; застосування потокових методів організації і виробництва робіт; комплексна механізація робіт і двозмінна робота великих і дорогих в експлуатації машин; монтаж конструкцій з транспортних засобів; дотримання всіх правил техніки безпеки і протипожежних заходів.

У проектній організації розробкою ПОБ займається як правило, спеціалізований відділ або спеціалізована група.

Склад i зміст ПОБ диференційований в залежності від ступеня складності об'єкту. Ва цілому основу кожного ПОБ складають наступні документи:

календарний план будівництва, в якому встановлюють терміни і етапність будівництва основних і допоміжних споруд, вузлів, з розподіленням капітальних вкладень і обсягів БМР по періодам будівництва;

календарний план підготовчого періоду будівництва з розподіленням обсягів робіт по місяцях;

будівельні генеральні плани для підготовчого і основного періодів будівництва з розміщенням місць розташування основних будівель і місць розміщення тимчасових споруд, необхідних для зведення об’єктів проекту.

Крім цього у склад проектних документів ПОБ входять:

ОТР зведення об’єкту і окремих його частин, а також виконання тих чи інших складних БМР з вказаною технологічною послідовністю і загальною організацією робочих місць;

відомість обсягів основних будівельно-монтажних і спеціалізованих

робіт;

відомість потреби в будівельних конструкціях, виробах, матеріалах і обладнання по календарним періодам будівництва;

графік потреби в основних будівельних машинах і транспортних засобах для будівництва у цілому;

графік потреби в кадрах будівельників по основним категоріям на основі проектних обсягів робіт і їх нормативної трудомісткості;

пояснювальна записка, що складається.

Зміст пояснювальної записки складають: обґрунтування прийнятих методів виробництва будівельних, монтажних, спеціальних робіт, заходів по охороні праці, у потрібності тимчасових будівель і споруд, складів, робочих кадрах, обґрунтування прийнятої тривалості і т.п.; загальна тривалість будівництва з

показом підготовчого періоду і періоду монтажу обладнання(по місяцях); максимальна кількість робітників на будівництві, люд.; затрати праці на виконання БМР, люд.днів.

Склад документів ПОБ може бути доповнений з врахуванням складності об’єкту, особливостей виконання робіт і інших факторів(наприклад при реконструкції). Вихідними даними для розроблення ПОБ є: матеріали технікоекономічного обстеження(ТЕО) проектованого об’єкту; дані інженерних вишукувань, інші розділи технічного проекту або робочого проекту.

Також узгоджуються застосування місцевих будівельних матеріалів, основних будівельних машин, способи виконання основних робіт, джерела електроенергії, води, пару, газу, будівельні кадри, потреби в житлових і суспільних спорудах, базах будіндустрії, транспорті і т.д.

На відміну від ПОБ, які розробляються проектною організацією за рахунок коштів що виділяються на проектування, проект виконання робіт (ПВР) складає організація яка проводить роботи на об’єкті (генеральний підрядник), деколи спеціалізовані проектні організації. ПВР необхідний для визначення найбільш ефективних методів виконання БМР. Виконання будівельно-монтажних, підготовчих, спеціальних і будь-яких робіт на об’єкті без затвердженого у встановленому порядку ПВР забороняється.

В залежності від термінів будівництва, обсягів робіт ПВР може розроблятися на: будівництво будівлі в цілому; зведення його окремих частин (підземна, надземна, секції, прольоту і т.п.; виконання окремих технічно складних робіт. ПВР передається на будівельну площадку за два місяці до початку робіт.

Вихідними даними для ПВР є: завдання на розробку ПВР, видану відповідним підрозділом ген підрядної організації; ПОБ, другі розділи проекту і необхідна робоча документація; умови поставки конструкцій, матеріалів, готових виробів і обладнання, забезпечення робочими кадрами по спеціальності; матеріали і результати технічних досліджень об’єктів, які підлягають реконструкції.

До складу проекту виконання робіт по зведенню будівельного об’єкту входять:

календарний план виконання робіт по об’єкту або комплексний сітковий графік. В якості робіт в календарному плані записують прості або складні процеси, які виконуються одним виконавцем;

будівельний генеральний план з показом кордонів будмайданчику об’єкта. Його деталізація повинна обладнати будівельну площадку для безпечної і високопродуктивної праці робітників з показом місць розташування і схем переміщення основних машин, механізмів, розташування матеріалів, конструкцій, виробів, необхідних у процесі виконання робіт, а також об’єктів водоелектрозабезпечення, зв’язку, сигналізації і адміністративно-побутових приміщень(постійних і тимчасових);

графік надходження будівельних конструкцій, виробів, матеріалів і

т.д.;

графіки руху робітників і будівельних машин на об’єкті;

технологічні карти на виконання окремих видів робіт;

рішення по техніці безпеки у складі визначеним ДБН;

рішення по виробництву геодезичних робіт при контролю якості виконання БМР;

список технологічного інвентарю і монтажного обладнання для робіт,

атакож схеми монтажу вантажів;

пояснювальна записка з обґрунтуванням рішень по виробництву робіт, потребу в електроенергії, інвентарних будівлях, спорудах, заходів по охороні навколишнього середовища і захисту існуючих будівель.

У складі пояснювальної записки приводять також розраховані ТЕП проектних рішень: обсяги і тривалість виконання робіт; собівартість робіт в порівнянні з кошторисом; рівень механізації і затрат праці на 1м3 об’єму або на 1м2 площі будівлі; продуктивність праці по основним роботам в одиницях виміру, які прийняті для цих робіт.

ПВР на окремі види робіт складається з таких структурних елементів: календарний план виконання робіт, будгенплан, технологічну карту на основний процес, потребу в машинах, конструкціях, матеріалах і виробах і короткої пояснювальної записки з необхідним обґрунтуванням і ТЕП.

Будівництво об’єктів при вiдсутностi проекту виконання робіт не допускається.

Генеральна підрядна організація разом із замовником й залученням субпідрядних організацій розглядає розділ проекту «Організація будівництва», конструктивні рішення, зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва і представляє замовнику в терміни не більше 45 днів зауваження. При неотриманні зауважень у цей термін проект вважається погодженим.

На сьогодні всі будівельні проекти, незалежно від джерел фінансування, форм власності, проектно-кошторисної документації підлягають державній експертизі.

Комплексна державна експертиза інвестиційних програм і проектів будівництва включає: державну інвестиційну експертизу інвестиційних програм і проектів будівництва, державну санітарно-гігієнічну експертизу, держекспертизу щодо пожежної безпеки, держекспертизу об’єктів виробничого призначення щодо охорони праці, держекспертизу відносно енергозбереження.

До завдань служб держінвестекспертизи входить розгляд ПОБ, ПВР у повному обсязі, а також питання міцності, надійності, довговічності, архітектурно-планувальних та інженерних рішень.

Контрольні питання

1.Вишукування, як підготовчий етап до будівництва.

2.Інженерні вишукування в будівництві.

3.Економічні вишукування в будівництві.

4.Інженерно-геологічні вишукування.

5.Санітарно-екологічні вишукування.

6.Гідрологічні вишукування.

7.Підготовчий, польовий і камеральний періоди вишукувань.

8.Зміст проектно-технологічної документації.

9.Зміст і структура ПОБ.

10.Зміст і структура ПВР.

11.Розробка і затвердження ПОБ.

12.Вихідні дані для розробки ПОБ.

13.Вихідні дані для розробки ПВР.

Додаткові навчальні матеріали

Джерела інформації

1.В. Р. Сердюк, Т. Г. Ровенчак Розробка проекту виконання робіт для будівельного об’єкту. Навчальний посібник,- Вінниця: ВДТУ, 2002.- 113 с.

2.Сердюк В. Р., Лялюк О. Г. Організаційно-технологічне забезпечення зниження радіаційної небезпеки в будівництві,- Вінниця: ВДТУ, 1999.- 72 с.

3.Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни «Організація, планування в будівництві» для студентів спеціальності 7.092101 – Промислове та цивільне будівництво. / Уклад. В.Р.Сердюк, Т.Г.Ровенчак, О.В.Христич.-Вінниця: ВДТУ, 2003.- 50 с.

4.Справочник производителя работ в строительстве./ Лыпный М. Д., Синенький К. Е.- К.: Будивэльнык, 1986.- 568 с.

5.Т. Г. Ровенчак, О. В. Христич Стандартизація, управління якістю і сертифікація продукції. Вінниця: ВНТУ, 2005.- 120 с.

6.Рогожин П. С., Гойко А. Ф. Економіка будівельних організацій.- К.: Видавничий дім

«Скарби», 2001.- 448 с.

7.Організація будівництва/ С.А. Ушадський, Ю.П. Шейко, Г.М. Тригер та ін.: За ред. С.А. Ушадського. Підручник. – К.: Кондор, 2007. – 521 с.

8.А.А. Білецький Організація і технологія будівельних рробіт: Навчальний

посібник.- Рівне: НУВГП, 2007.-202с.

9. Сухачев И. А. Организация и планирование строительного производства. Управление строительной организацией: Учебник для вузов.- М.: Стройиздат,

1989.- 752 с.

10.И. П. Сытник Организация, планирование и управление строительством. К.:

Вища школа, 1978.- 376 с.

11.Ушадский С. А. Организация, планирование и управление городским строительством. К.:

Вища школа, 1983.- 352с.

12. ДБН А.3.1-5-96 "Організація будівельного виробництва"

Організація будівництва.

Напрям 6.06010101 – Будівництво, спеціальності – “ Промислове та цивільне будівництво”, “ Міське будівництво та господарство”, “ Теплогазопостачання та вентиляція”

Тема: Будівельні потоки: зміст, класифікація, методика формування. Проектування методів потокової організації виробництва робіт на будівельному об’єкті.

ВНТУ, ФБТЕГП, каф МБЦО, 2014

Лекція №5. Будівельні потоки: зміст, класифікація, методика формування. Проектування методів потокової організації виробництва робіт на будівельному об’єкті.

План

1.1.Будівельні потоки: зміст, класифікація, методика формування.

1.2.Проектування методів потокової організації виробництва робіт на будівельному об’єкті.

Конспект лекції

1.1. Будівельні потоки: зміст, класифікація, методика формування.

Будівельна продукція створюється під час виконання будівельних процесів, які виконуються за технологічними правилами будівельного виробництва. Ці правила поділяють на дві групи.

Перша визначає особливості підготовчих процесів – перевезення, перенесення, перемішування, укладання, стикування тощо. Друга визначає особливості основних процесів – перетворення, що відбуваються в будівельних матеріалах, які змінюють їхні властивості: щільність, міцність, стійкість, теплопровідність, водонепроникність і т. д.

Отже, будівельними процесами називають виробничі процеси, спрямовані на отримання будівельної продукції у вигляді готових промислових корпусів, житлових будинків, інженерних споруд тощо або у вигляді окремих їх частин. Характерними ознаками будівельних процесів є те, що їх виконують здебільшого на відкритому повітрі під впливом різних природно-кліматичних явищ, і те, що робоче місце в процесі створення будівельної продукції переміщується в просторі (із захватки на захватку, з одного будівельного майданчика на інший і т. д.).

За ступенем технологічної складності будівельні процеси поділяють на прості й складні (комплексні) процеси, які, у свою чергу, поділяють на операції. Робоча операція – це технологічно однорідний і організаційно неподільний елемент будівельного процесу, що забезпечує створення первинної будівельної продукції. Робочу операцію виконує постійний склад виконавців зі сталим складом предметів і знарядь праці. Кожна робоча операція складається з робочих прийомів і робочих рухів, які виконує один робітник. Чим вони простіші й ритмічніші, чим менше зайвих операцій виконує робітник, тим менше він стомлюється, тим вища продуктивність його праці. Отже, завершений

послідовний комплекс рухів називають операцією, в результаті виконання якої отримують продукцію.

Простий робочий процес – це сукупність технологічно пов'язаних робочих операцій, які виконує один (незмінний) склад виконавців (ланка чи бригада). Простий процес виконується зі змінним складом предметів та знарядь праці. Наприклад, одна ланка чи бригада може виконувати роботу з монтажу колон, ригелів, плит перекриття, тобто, не змінюючи свого складу, міняти предмети та знаряддя праці.

Складний (комплексний) процес – це сукупність простих робочих процесів, які технологічно й організаційно пов'язані єдиною кінцевою продукцією (Рис. 1.), наприклад, кладка стін з усіма супутніми допоміжними роботами, монтаж каркасу будівлі, бетонування каркаса, опоряджувальні роботи тощо. Комплексні процеси характеризуються змінним складом виконавців, предметів і знарядь праці.

Рисунок.1 Схема комплексного процесу

За технологічними ознаками будівельні процеси поділяють на: заготівельні, транспортні та монтажно-укладальні.

Заготівельні процеси – це процеси виготовлення будівельних виробів і напівфабрикатів (розчину, бетонних сумішей, арматури, збірних конструкцій тощо) на спеціалізованих підприємствах будіндустрії, заводах збірного залізобетону, деревообробних комбінатах та безпосередньо на будівельному майданчику.

Транспортні процеси пов'язані з доставкою будівельних вантажів на будівельний майданчик та подаванням їх до місць використання, тобто до робочих місць.

Монтажно-укладальні – це процеси, пов'язані з переробкою, зміною стану, властивостей, форми або положення предметів праці, внаслідок чого створюється будівельна продукція.

Монтажно-укладальні процеси виконуються безпосередньо на будівельному майданчику. За призначенням їх поділяють на основні (кладка стін, бетонування

конструкцій, монтаж збірних залізобетонних деталей) і допоміжні. Допоміжні процеси виконують перед або одночасно з монтажно-укладальними. Вони забезпечують ефективне виконання основних процесів, поліпшення якості продукції або підвищення ступеня безпеки виконання робіт. Це можуть бути контрольно-вимірювальні операції та робочі процеси й операції, які забезпечують безпечні нормативні умови праці, поліпшують технологічні властивості предметів праці.

За технологічними особливостями монтажно-укладальні процеси поділяють на безперервні, коли виробничі процеси виконують послідовно один за одним, без зупинок незалежно від місцевих виробничих умов (наприклад, монтаж конструкцій, кам'яна кладка), та переривчасті процеси, виконання яких пов'язане з наявністю технологічних чи організаційних перерв між окремими операціями або процесами.

За значенням у виробництві процеси можуть бути ведучими та сумісними. Ведучі (провідні) – це процеси, від яких залежить технологічна послідовність виконання робіт і загальний термін будівництва.

Сумісні – це процеси, що виконуються паралельно з ведучими. Суміщення процесів із дотриманням технологічних умов і правил безпеки праці дає змогу значно скоротити терміни будівництва. Зведення будь-якого об'єкта пов'язано з виконанням комплексу різних робіт, які умовно можна поділити на загальнобудівельні (земляні, монтажні, опоряджувальні, покрівельні, кам'яні) та спеціальні (сантехнічні, електромонтажні, монтаж технологічного обладнання тощо).

Для виконання будівельного процесу потрібно правильно організувати робоче місце – простір, де перебувають працівники, з потрібним оснащенням, знаряддям і предметами праці. Характерною ознакою робочого місця є те, що воно переміщується по фронту робіт у процесі створення будівельної продукції.

Простір, який виділяється бригаді для безперебійного виконання технологічного процесу впродовж тривалого часу, називають фронтом робіт.

Частину будівлі, яку виділено бригаді для виконання технологічного процесу, називають захваткою. Розмір захватки має забезпечити достатній фронт робіт, що дає можливість бригаді продуктивно й безпечно працювати упродовж тривалого часу (не менше ніж пів зміни) без переходу на нове робоче місце. Частина захватки, виділена для роботи окремої ланки, називається ділянкою.

Сукупність будівельних процесів, у результаті яких створюється будівельна продукція у вигляді частин будинків або завершених конструкцій, називають будівельними роботами. Окремі види будівельних робіт дістали назву залежно від виду матеріалу, який перероблюється (земляні, бетонні, кам'яні), інші – відповідно до конструктивних елементів, які є результатом цих робіт (покрівельні, ізоляційні тощо). Зводячи будь-який об'єкт, будівельні процеси об'єднують за виробничими стадіями.

Стадія будівельного виробництва – це комплекс технологічно завершених робіт, пов'язаних зі зведенням окремої частини будівлі. Умовно відокремлюють три стадії: до першої належать роботи зі зведення підземної частини будівлі; до другої – роботи зі зведення наземної частини будівлі; до третьої – покрівельні, опоряджувальні, внутрішні, санітарно-технічні та електромонтажні роботи, монтаж технологічного обладнання та ін.

Для виконання різних будівельних процесів потрібні кооперація праці робітників, об'єднання їхніх зусиль та розподіл праці, який здійснюється за умов дотримання поопераційного принципу виконання будівельних процесів.

Головний обов'язок робітників-будівельників полягає в неухильному виконанні певних технологічних вимог, а інженерно-технічних робітників – у забезпеченні умов для їх дотримання.

Кооперація праці передбачає об'єднання зусиль групи робітників для виконання одного й того самого процесу чи комплексу взаємопов'язаних процесів. Працю робітників належить організовувати так, щоб складні процеси виконували робітники вищої кваліфікації, а прості – робітники нижчої кваліфікації.

Основними формами кооперації за цих умов є ланкова форма. Ланка складається з робітників одної спеціальності, але різної кваліфікації. Очолюють ланки ланкові IV чи V розряду.

Створення будівельної продукції потребує спільної праці робітників різних фахів і різної кваліфікації. Цим вимогам відповідає об'єднання окремих ланок у бригади.

Бригади, які виконують однорідні роботи (тобто однієї спеціальності), називають спеціалізованими (наприклад, сантехнічні, електромонтажні, штукатурні, паркетні і т. д.). Бригади, до складу яких входять ланки різного фаху і спеціальності, називають комплексними. Виконують вони різні види робіт. Очолюють бригади бригадири – досвідчені робітники VI чи V розряду. Залежно від характеру будівлі, яка зводиться, може бути здійснене укрупнення комплексу робіт, що доручаються бригаді, наприклад, зведення наземної частини каркаса будівлі з монолітних залізобетонних конструкцій, куди входить улаштування опалубки, монтаж арматури, укладання й ущільнення бетонної суміші, улаштування риштувань і т. д.

Комплексні бригади, які виконують завершений цикл усіх загальнобудівельних робіт, називають бригадами кінцевої продукції. Одним з основних критеріїв оцінки трудової діяльності робітників є продуктивність праці. Це найважливіший економічний показник, який відображає об'єктивну закономірність розвитку спроможності випускати певну кількість якісної продукції з одночасним зниженням витрат праці та часу. Вона характеризується виробітком на одного робітника за одиницю робочого часу (годину, зміну, добу, декаду тощо).

1.2. Проектування методів потокової організації виробництва робіт на будівельному об’ єкті.

Потоковість – це така організація будівельного виробництва, за якої комплексний будівельний процес поділяють на прості процеси, призначають для кожного з них окремих виконавців, розбивають фронт робіт на захватки, на яких послідовно виконують прості процеси, з подальшим їх паралельним виконанням у часі на різних захватках.

Циклограма – це графік потокового процесу робіт, який демонструє розвиток простих процесів (окремих потоків) у просторі (на захватках) і в часі.

З визначення будівельного потоку випливає, що він передбачає спеціалізацію та масовість виробництва. Спеціалізація сприяє підвищенню

кваліфікації виробника, що веде до підвищення якості продукції, а також скорочує тривалість робіт завдяки автоматизму рухів робітника та відпрацюванню раціональних прийомів виконання технологічних операцій. У систематично налагодженому потоковому виробництві продуктивність робіт зростає в середньому на 30%, а собівартість будівництва зменшується на 6– 12%.

Потоковість – це об'єктивна вимога, адже щодня робітник певної професії виходить на роботу, а завдання інженерно-технічних робітників – організувати виробництво так, щоб робітник мав фронт робіт. Цьому сприяє також стабільність попиту на будівельну продукцію.

Різноманітність об'єктів будівництва, умов виробництва і особливостей організаційно-технологічних рішень їх зведення надають можливості для використання різних форм будівельного потоку. За структурою можливі такі форми будівельних потоків:

-спеціалізовані – будівельні потоки, створені для виконання робіт за відповідними технологічними стадіями будівництва (наприклад, зведення підземної чи наземної частини будівлі, влаштування покрівлі, опорядження поверхні);

-об'єктні – група спеціалізованих за технологічними стадіями будівельних потоків, товарною продукцією яких є закінчені будівлі чи інженерні споруди;

-комплексні – об'єднання об'єктних потоків для випуску цілих груп однотипних або різнотипних будівель чи інженерних споруд; товарна продукція їх – житлові мікрорайони, масиви, промислові підприємства.

Будівництво певної кількості однакових будівель (або частин будівель) може бути організоване різними методами: послідовним, паралельним і потоковим. Послідовний метод передбачає будівництво кожної наступної будівлі після повного зведення попередньої, паралельний - одночасне будівництво всіх будівель, потоковий метод - це поєднання попередніх методів, в якому усунені їх недоліки і збережені переваги.

Таким чином, потоковий метод являється основою організації будівельного виробництва, при якому досягається ритмічність виробництва і висока продуктивність праці.

В основі організації потоку на виробництві лежить спеціалізація, яка передбачає максимальне розчленування кожного виду роботи на окремі технологічні частини - роботи, процеси, операції. Кожна з цих частин доручається окремому виконавцю - робітнику, ланці, бригаді.

Головним принципом потокового методу на виробництві являється безперервність та ритмічність виробничого процесу. В потоковому методі закономірно поєднуються послідовне і паралельне виконання різних процесів на багатьох ділянках усього фронту робіт. Послідовне виконання однорідних процесів і паралельне різнорідних дозволяє вести одночасно роботи на різних ділянках бригадами різних спеціальностей за завчасно запланованим графіком .

Поняття фронту робіт являє собою простір, в межах якого здійснюються будівельно-монтажні роботи відповідно до заданої програми (в нашому випадку група будинків). Дільницю фронту робіт, виділену для роботи бригади, яка виконує певний вид робіт за певний відрізок часу, називають захваткою.

Соседние файлы в папке лекции