Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія людини. Шапаренко, Смольський.pdf
Скачиваний:
1515
Добавлен:
06.11.2017
Размер:
37.91 Mб
Скачать

Мал. 9. Поперечний розріз тіла зародка (схема):

1

- нервова трубка; 2- хорда; 3 – аорта; 4 – скеротом;

5

– міотом; 6- дерматом; 7 - первинна кишка; 8 - порож-

нина тіла.

З сомітів утворюється склеротом, з якого формуються кістки та хрящі осьового скелету, міотом, з якого розвивається посмуговані м’язи та дерматом, який є базою для побудови сполучнотканинної основи шкіри – дерми.

Протягом 5-8 тиж життя ембріона здійснюється гістогенез тканин та органів (органогенез). У цей час розвиваються серце, легені, удосконалюється будова кишкової трубки, формуються зяброві дуги. Крім того, з’являються зачатки органів чуття, завершується закриття нервової трубки, з’являються зачатки (бруньки) верхніх та нижніх кінцівок, а трохи пізніше формуються і пальці рук та ніг. Кінець 8-го тижня розвитку характеризується закінченням закладки органів зародка. На початку 3-го місяця (9-й тиждень) зародок має всі зовнішні ознаки людини і називається плодом. Протягом усього плодового періоду відбувається ріст та подальший розвиток органів і систем організму. Через 9 міс. плід народжується і називається новонародженим.

Вікова періодизація індивідуального розвитку людини

Вікова періодизація індивідуального розвитку людини включає 3 періоди: прогресивний, стабільний, регресивний.

До прогресивного періоду розвитку належить внутрішньоутробний розвиток людини та частина позаутробного до 21 року включно.

До стабільного періоду розвитку відносять: зрілий вік, який має 2 періоди:

І період – 22 – 35 років (чоловіки); 21 – 35 років (жінки);

ІІ період – 36 – 60 років (чоловіки); 36 – 55 років (жінки).

До регресивного віку відносять:

похилий вік – 61 – 74 роки (чоловіки); 56 – 74 роки (жінки);

старечий вік – 75 – 90 років (чоловіки); 75 – 90 років (жінки);

довголіття: 90 років і більше (чоловіки і жінки). Пренатальний період розвитку поділяється на два підперіоди: ембріональний та плодовий (фетальний). Протягом першого підперіоду розвитку, який продовжується 8 тиж, відбувається формування органів і частин тіла, властивих дорослій людині; у плодовий підперіод переважно збільшуються розміри тіла та завершується органо-

утворення. До 4-5 міс швидкість росту плода збільшується. Після 6 міс лінійні розміри збільшуються вже не так швидко. Очевидно, однією з причин цього є обмеження розмірів порожнини матки. Відомо, що швидкість росту близнюків у цей період також сповільнюється і їх загальна маса дорівнює масі одиночного 36-тижневого плода. Таким чином, організм матері (розміри матки, плаценти, харчування) значно впливають на ріст і розвиток новонародженого.

Нижче наводимо схему вікової періодизації онтогенезу людини.

Відразу після народження настає період новонародженості. У цей період дитину годують молозивом упродовж 8 –10 днів.

Наступний період – грудний. Він триває до 1 року. Початок його пов’язаний з переходом до годування “зрілим” молоком. У цей період відзначається найбільша інтенсивність росту порівняно з усіма періодами поза утробного життя. Довжина тіла до 1 року збільшується в 1,5 разу, а маса тіла потроюється. З 6 міс починається прорізування молочних зубів.

Період раннього дитинства продовжується від 1 року до 4 років. На 2 – 3-му роках життя закінчується прорізування молочних зубів. Після 2 років щорічне збільшення розмірів тіла уповільнюється. З 4 років починається період першого дитинства, який закінчується в 7 років. У цей період відзначається незначне збільшення швидкості процесів росту. Вік дитини від 1 року до 7 років називають ще періодом нейтрального дитинства, оскільки хлопчики і дівчатка майже не відрізняються одне від одного за розмірами і формою тіла. Однак слід зауважити, що вже в цей період у дівчаток значно більша товщина підшкірної жирової клітковини.

Період

 

 

 

Вік

Новонароджені

1

день – 10 днів

Грудний вік

від 10 днів до 1 року

Раннє дитинство

1

- 3 роки

Перше дитинство

4

- 7 років

Друге дитинство

8

– 12 років (хлопчики)

 

8

– 11 років (дівчатка)

Підлітковий вік

13

–16 років (хлопчики)

 

12

– 15 років (дівчатка)

Юнацький вік

17

– 21 рік (юнаки)

 

17

– 20 років (дівчата)

Зрілий вік (І період)

22

– 35 років (чоловіки)

 

21

– 35 років (жінки)

Зрілий вік (ІІ період)

36

– 60 років (чоловіки)

 

36

– 55

років (жінки)

Похилий вік

61

– 74

роки (чоловіки)

 

56

– 74

роки (жінки)

Старечий вік

75

– 90

років

Довголіття

90

років і більше

Період другого дитинства продовжується у хлопчиків з 8 до 12 років, у дівчаток - з 8 до 11

13