Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 2 ФГК.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
35.37 Кб
Скачать

3. Безготівковий грошовий оборот.

Безготівковий грошовий оборот представляє собою частину грошового обороту, в якій рух грошових коштів здійснюється в безготівково-грошовій формі в порядку перерахування (переказу) грошових коштів з рахунку платника в банку на рахунок одержувача, шляхом заліку взаємних вимог, а також з використанням інших банківських операцій. Рух грошових коштів в безготівковій формі опосередковує зміну товарної форми вартості на грошову, Грошовою - на товарну, а також процеси розподілу і перерозподілу коштів фінансовим та кредитним методами.

Безготівковий грошовий оборот охоплює: рух суспільного продукту; Розподіл і перерозподіл національного доходу; платежі за товари, Послуги і виконані роботи; платежі, пов'язані з формуванням доходів бюджету і здійсненням бюджетних видатків; платежі, пов'язані з джерелами капітальних вкладень; розрахунки, пов'язані з фінансуванням підприємств ; бюджетні, внутрішньогалузеві, внутрішньогосподарські перерозподілу Грошових коштів, отримання і погашення банківських позичок; виплату і використання частини грошових доходів населення; інші платежі і надходження. Учасниками цих відносин є організації, в тому числі банки і небанківські фінансово-кредитні інститути, населення.

Величина безготівкового грошового обороту залежить від обсягу продукції, реалізованої підприємствами, рівня оптових і заготівельних цін, звенности; розрахунків, розмірів розподілу і перерозподілу грошових коштів в безготівковій формі.

У безготівковому грошовому обігу гроші функціонують як засіб платежу. Це визначається тим, що перерахування за рахунками відокремлені в часі від руху матеріальних цінностей, яке вони опосередковує, погашення! грошових зобов'язань відбувається після їх виникнення. При заліку взаємних вимог на рахунках у банках відображається лише не зарахована різниця - кредитове або дебетове сальдо. Однак за рахунками, що відкривається для ведення заліків, проводиться повністю вся сума зачитуємо коштів, яка включається в обсяг безготівкового грошового обороту.

Безготівковий грошовий оборот пов'язаний з кредитними відносинами, що виникають в процесі заміщення дійсних грошей кредитними операціями. За відсутності коштів на рахунку платника безготівковий грошовий! оборот може здійснюватися за рахунок банківського кредиту.

Комерційні банки Росії виконують функцію розрахунково-касового обслуговування клієнтів. Усі розрахунки і касове обслуговування клієнтів банку здійснюються шляхом списання або зарахування коштів на їх банківські рахунки.

Розрахунковий рахунок відкривається організаціям, які мають самостійний баланс і функціонуючим у відповідності з правилами комерційного розрахунку, а їх структурним підрозділам відкриваються розрахункові субрахунки і поточні рахунки. За розрахунковому субрахунку здійснюються розрахункові операції з безготівковими коштами (за винятком зарахування виручки в готівковій формі), поточний рахунок призначений для операцій, пов'язаних з видачею готівки і безготівковим перерахуванням коштів у внески громадян, утриманнями із заробітної плати.

Для виконання обмеженого набору операцій юридичні особи можуть відкривати в банках та інші рахунки Кошти з рахунків організацій списуються за розпорядженням власника рахунка.

Платежі організацій в основному проводяться в безготівковому порядку з рахунків, відкритих у банках. При недостатності коштів на рахунках встановлюється черговість платежів.

Система безготівкових розрахунків, як будь-яка система, складається з ряду елементів. Основними елементами системи безготівкових розрахунків є:

■ види розрахункових (платіжних) документів;

■ порядок документообігу;

■ принципи організації безготівкових розрахунків;

■ способи платежу;

■ форми безготівкових розрахунків.

Безготівкові розрахунки здійснюються, як правило, на основі розрахункових документів, які представляють собою розпорядження клієнта банку про переказ коштів з одного рахунку на інший або про залік взаємних вимог

Розрахункові документи переміщуються між організаціями та банками. Такий рух розрахункових документів з урахуванням часу їх оформлення називається документообігом.

Безготівкові розрахунки за економічним змістом або за характером операцій ділять на розрахунки за товарними і нетоварними операціями, а за місцем знаходження постачальника і платника - на іногородні та одногородние.

Можна виділити п'ять основних принципів:

1.) Правова регламентація розрахунків і платежів;

2.) Перевірка через банк переважної частини безготівкових розрахунків;

3.) Підтримка ліквідності на рівні, що забезпечує безперебійне здійснення платежів;

4.) Наявність акцепту (згоди) платника на платіж;

5.) Контроль всіх учасників за правильністю здійснення

розрахунків, дотриманням встановлених положень про порядок

їх проведення.

6.) Своєчасне і повне виконання платіжних зобов'язань

Перший принцип випливає з обов'язковості зберігання грошей на рахунках у банку всіма підприємствами та організаціями і полягає в проведенні всіх розрахунків через установи банку. У безготівкових розрахунках гроші виконують функцію засобу платежу, отже, їх рух носить відносно самостійний характер і може відбуватися раніше чи пізніше руху відповідних матеріальних цінностей.

Платежі здійснюються при наявності коштів на рахунку платника чи права у нього на кредит. За відсутності власних ресурсів та права на кредит розрахункові документи поміщаються у картотеку і оплачуються по мірі надходження коштів на рахунок.

Одним з принципів безготівкових розрахунків є згода платника. на списання коштів з його рахунку. Воно дається платником шляхом складання платіжних документів або акцепту документів, виписаних одержувачами коштів. Крім того, законодавством можуть бути передбачені випадки безспірного списання коштів.

Головний регулюючий орган платіжної системи - Банк Росії. На нього покладені встановлення правил, термінів і стандартів розрахунків і застосовуваних при цьому документів, координація, регулювання та ліцензування організації розрахункових систем. Порядок безготівкових розрахунків визначено «Положенням про безготівкові розрахунки в Російській Федерації» № 2-П від 12.04.01 р.

Організація безготівкових розрахунків повинна відповідати відповідним вимогам, перш за все сприяти нормальному кругообігу засобів, забезпечення безперебійного ходу реалізації продукції. Ця вимога випливає з того, що завершальним етапом виробничо-збутової діяльності підприємства, невід'ємною умовою здійснення повного госпрозрахунку і самофінансування є оплата споживачем продукції (робіт, послуг), поставленої згідно з умовами договору. У ході безготівкових розрахунків відбувається визнання покупцем корисності продукції, рівня витрат на її виробництво, додатковий продукт перетворюється в чистий дохід.

Одна з вимог до безготівкових розрахунків - їх своєчасність. Підприємство-покупець зобов'язане своєчасно оплатити поставлену йому згідно з договором продукцію (роботу, послуги). Платоспроможність платника, перш за все пов'язана з результатами його господарсько-фінансової діяльності, отриманням відповідних доходів. Своєчасність розрахунків запобігає відволікання коштів підприємств на прострочену дебіторську заборгованість. І взагалі безготівкові розрахунки повинні бути організовані таким чином, щоб існував мінімальний розрив у часі між отриманням продукції покупцем та її оплатою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]