Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Самостійна 7 Трудове

.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
14.93 Кб
Скачать

Бегерського В І

УЕ-21

Самостійна 7

Тема 7. Оплата праці. Гарантії і компенсації

7.1. Скласти таблицю відмінностей заробітної плати від винагород за цивільно-правовими договорами.

Заробітня плата

Винагороди за цивільно-правовими договорами.

Структурно заробітна плата складається з трьох частин: основна заробітна плата, додаткова заробітна плата, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати. Відповідно на підприємстві встановлюються фонди оплати праці.

Зарплата є оплатою витрат живої праці при суспільному виробництві, а винагорода згідно з цивільно-правовими договорами представляє собою оплату кінцевих підсумків роботи.

Зарплату ділять на дві частини - головну і додаткову. При цьому винагорода згідно з цивільно-правовими договорами не ділять на частини. Держава встановлює мінімальний розмір зарплати, а також розмір винагороди згідно з цивільно-правовими договорами (встановлюють сторони).

Що ж до гарантійних і компенсаційних виплат, то вони, за своєю суттю, не є зарплатою, тому що мають інше цільове призначення. Однак будучи ув'язненим в загальний обліковий і організаційний механізм є складовим елементом в системі організації оплати праці.

Дане положення передбачено в Інструкції, що включає статистику зарплати. У зв'язку з цим доцільно в новому КЗпП всі норми про компенсації та гарантії включити в загальний розділ «Оплата праці».

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати- це виплати в формі винагороди за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні й інші виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.