Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

гиста / Цитологія, загальна гістологія та ембріологія _ практикум _ В.К. Напханюк, В.А. Кузьменко, С.П. Заярна та ін. - О._ ОДМУ, 2002. - 218 с

.pdf
Скачиваний:
242
Добавлен:
10.07.2017
Размер:
2.98 Mб
Скачать

2

3

1

4

5

Рис. 18. Ядро клітини. Електронна мікрофотограма. × 15 000:

1 — каріоплазма; 2 — ядерце; 3 — ядерна оболонка; 4 — внутрішньоклітинний сітчастий апарат; 5 — мітохондрії (за Ю. І. Афанасьєвим)

49

3

б а

2

1

4

3

Рис. 19. Ядерна оболонка. Електронна мікрофотограма. × 125 000: 1 — ядро; 2 — ядерна оболонка (каріолема): а — внутрішня ядерна мембрана; б — зовнішня ядерна мембрана; 3 — ядерні пори; 4 α -цито-

мембрани ендоплазматичної сітки з рибосомами (за Ю. С. Ченцовим)

50

РОЗДІЛ ІV

ОСНОВИ ЗАГАЛЬНОЇ ЕМБРІОЛОГІЇ

Ембріологія (embryon — зародок, logos — наука) — загальнобіологічна наука, що вивчає процеси утворення та розвитку зародка тварин і людини від моменту запліднення до періоду, коли новий організм набуває рис дорослої особини і стає здатним до самостійної життєдіяльності.

Медична ембріологія вивчає закономірності розвитку зародка людини, особливості взаємозв’язку мати — плацента — плід, причини виникнення потворностей та інших відхилень у фізіологічному розвитку, а також можливі механізми регуляції процесів ембріогенезу.

Індивідуальний розвиток організму тварини або людини від моменту запліднення до моменту смерті має назву онтогенезу.

У процесі онтогенезу розрізняють пренатальний (ембріогенез) та постнатальний період.

Ембріогенез — це частина онтогенезу від моменту запліднення до народження (для живородних), вилуплення з яєць (для яйцеродних), закінчення метаморфозу (для тварин із личинковою стадією розвитку).

Ембріогенез тісно пов’язаний з прогенезом та раннім постембріональним періодом.

СТАТЕВІ КЛІТИНИ

Прогенез — це процес утворення, розвитку та дозрівання чоловічих і жіночих статевих клітин.

Статеві клітини, або гамети, в дорослому організмі розвиваються в статевих залозах (гонадах) і на відміну від соматичних мають гаплоїдний набір хромосом. Всі хромосоми гамет, за винятком однієї статевої, називаються аутосомами, а

статева — гоносомою.

51

Чоловічістатевіклітини

Чоловічі статеві клітини (сперматозоїди) містять статеві хромосоми X або Y, виробляються в чоловічих статевих залозах у дуже великій кількості (в 1 мл еякуляту сім’яної рідині їх міститься кілька мільйонів).

Сперматозоїд, спермій (spermium) складається з головки, шийки та хвоста (рис. 20).

Головка сперматозоїда (caput spermatozoidi) містить неве-

лике щільне ядро з гаплоїдним набором хромосом. Передній полюс ядра вкритий «чохликом», де знаходиться акросома. Вона містить набір ферментів, серед яких основними є протеази та гіалуронідаза, які здатні розчиняти оболонки яйцеклітини.

У шийці сперматозоїда розміщена проксимальна і дистальна центріолі. Від дистальної бере початок осьова нитка — аксонема, що складається з двох центральних і 9 пар периферичних мікротрубочок (9+2).

Хвіст сперматозоїда заповнений мітохондріями, які формують мітохондріальну піхву, що оточує аксонему у вигляді спіралі. Він містить аксонему, оточену тонофібрилярною піхвою. У термінальній частині хвоста містяться поодинокі скоротливі філаменти.

 

11

 

 

 

 

8

 

 

10

 

 

 

7

6

5

12

9

 

 

 

 

 

4

3

2

1

Рис. 20. Будова сперматозоїда ссавців (за D. W. Fawcett):

1 — головка; 2 — шийка; 3 — тіло; 4 — хвіст; 5 — акросома; 6 — ядро; 7 — центріоль; 8 — щільні фібрили; 9 — мітохондрії; 10 — біла лінія; 11 — мікротрубочки; 12 — фібрилярний футляр

52

Жіночістатевіклітини

Жіночі статеві клітини — яйцеклітини, овоцити (ovum) утворюються в жіночих статевих залозах і за все життя людини і ссавців їх дозріває кілька сотень (у амфібій і риб — кілька десятків тисяч).

Яйцеклітини мають сферичну форму, розміри від кількох мікрометрів до кількох сантиметрів. На відміну від сперматозоїдів, яйцеклітини мають великий об’єм цитоплазми, містять жовток, у них немає центріолей, через що яйцеклітини не здатні до самостійного поділу (рис. 21). Яйцеклітина містить ядро, цитоплазму та оболонки. Всі яйцеклітини мають цитолему (оволему), або первинну оболонку, багато які з них оточені вторинною (вуглеводно-білковою) оболонкою, деякі — третинною (шкаралупою, підшкаралуповою оболонкою).

Цитолема яйцеклітини утворює невеликі вирости — мікроворсинки. В процесі розвитку яйцеклітини в яєчнику вона оточується шаром фолікулярних клітин, які утворюють навколо неї променистий вінець (corona radiata). Фолікулярні клітини беруть участь у забезпеченні живлення яйцеклітини. В результаті діяльності овоцита та фолікулярних клітин навколо яйцеклітини утворюється багата на глікозаміноглікани оболонка

— прозора зона (zona pellucida).

Ядро яйцеклітини має гаплоїдний набір хромосом. У процесі росту овоцита в ядрі відбуваються інтенсивні синтетичні процеси ампліфікації генів синтезу РНК — утворення численних копій з тих ділянок хромосомної ДНК, які кодують рибосомну РНК. Більша частина копій ДНК є заблокованою білковими молекулами до моменту запліднення.

Цитоплазма (овоплазма) містить добре розвинену ендоплазматичну сітку, помірну кількість мітохондрій, комплекс Гольджі, включення. Серед включень на особливу увагу заслуговує жовток (lecithos) — поживний матеріал, кількість якого залежить від характеру ембріогенезу. Будова яйцеклітин характеризується полярністю, яка залежить від кількості жовтка в клітині. Та частина яйцеклітини, в якій накопичується жовток, є вегетативним полюсом, а протилежна, куди зміщується ядро,

анімальним.

Залежно від кількості жовтка, його локалізації у цитоплазмі,

всі яйцеклітини поділяються на кілька типів (рис. 22).

53

4

1

2

3

Рис. 21. Будова овоцита ссавця (за S. F. Gilbert):

1 — овоцит; 2 — прозора оболонка; 3 — променистий вінець; 4 — ядро

Яйцеклітини

Алецитальні (безжовткові) Лецитальні

Оліголецитальні

Мезолецитальні

Полілецитальні

Ізолецитальні

Помірно

Центро-

1) первинні

телолецитальні

лецитальні

 

 

2) вторинні

Різко

 

телолецитальні

Рис. 22. Класифікація яйцеклітин

54

ЕМБРІОГЕНЕЗ

Ембріогенез — це період внутрішньоутробного розвитку зародка людини і тварин, який розпочинається від моменту запліднення, супроводжується формуванням і розвитком усіх тканин, органів, систем органів і здатного до самостійного життя плода; закінчується народженням сформованої особини.

Розвиток зародка відбувається стадійно, з поступовими якісними та кількісними змінами, тому в процесі ембріогенезу розрізняють кілька послідовних етапів:

запліднення;

дроблення та утворення бластули;

гаструляція та диференціація зародкових листків;

утворення зачатків тканин (гістогенез);

утворення органів (органогенез);

утворення систем органів (системогенез) плода. Запліднення (fertilisatio) — це процес злиття чоловічої і жіно-

чої гамет, внаслідок чого відбувається відновлення диплоїдного набору хромосом, характерного для кожного виду тварин, і утворюється одноклітинний зародок — зигота.

Заплідненню передує потрапляння сім’яної рідини у статеві шляхи (при внутрішньому заплідненні) або у середовище, де знаходиться яйцеклітина (при зовнішньому заплідненні).

У процесі запліднення розрізняють три фази:

дистантна взаємодія сперматозоїда і яйцеклітини, що забезпечується сукупністю дії неспецифічних факторів, які підвищують ймовірність зіткнення статевих клітин;

контактна взаємодія і проникнення сперматозоїда в яйцеклітину — здійснюється за допомогою акросоми (акросомальна реакція). При цьому ферменти гіалуронідаза і протеази розчиняють контакти між фолікулярними клітинами зернистої зони;

пенетрація сперматозоїда до яйцеклітини з утворенням спочатку чоловічого і жіночого пронуклеусів та наступним формуванням зиготи.

Дроблення (fissio) — послідовний мітотичний поділ зиготи на бластомери з перетворенням її на багатоклітинний зародок

бластулу.

У процесі дроблення розміри клітин прогресивно зменшуються. Кожному класу тварин притаманний певний тип дроблення, зумовлений кількістю і характером розподілу жовтка в яй-

55

цеклітині. Жовток гальмує процес дроблення, тому частина зиготи, в якій міститься жовток, дробиться повільніше або не дробиться зовсім.

Внаслідок дроблення утворюється бластула. В центрі бластули формується порожнина — бластоцель, або первинна порожнина тіла зародка. Залежно від типів дроблення утворюються різні бластули (рис. 23, 24).

 

Дроблення

 

 

Повне

Неповне

Рівномірне

Нерівномірне

Дискоїдальне

Поверхневе

Целобластула

Бластоциста

Дискобластула

Перибластула

Амфібластула

Рис. 23. Типи дроблення і бластул (за Н. А. Юриною)

1

2

3

4

5

Рис. 24. Різні типи бластул:

1 — целобластула; 2 — амфібластула; 3 — дискобластула; 4 — перибластула; 5 — бластоциста

56

Гаструляція — це період ембріогенезу, в якому внаслідок складних процесів біохімічних і морфогенетичних змін, що супроводжуються розмноженням, ростом, спрямованим переміщенням, диференціацією та взаємодією клітин, відбувається утворення зародкових листків: зовнішнього (ектодерми), середнього (мезодерми) та внутрішнього (ентодерми), а самий зародок набуває тришарової будови.

Зародкові листки є джерелом розвитку зачатків тканин та органів.

Перерозподіл клітинного матеріалу в процесі гаструляції може відбуватися за кількома механізмами, які залежать від попередніх стадій розвитку та ступеня накопичення жовтка в яйцеклітині. У зв’язку з цим розрізняють кілька типів гаструляції (рис. 25):

імміграція (immigratio) — переміщення частини бластомерів у середину зародка, в результаті чого утворюється ще один шар бластомерів — зародковий листок;

інвагінація (invaginatio) — процес впинання частини стінки (дна) у середину бластули;

епіболія (epibolia) — процес обростання клітинами, які швидко діляться, однієї ділянки стінки бластули інших ділянок, поділ в яких відбувається повільніше. Цей тип гаструляції характерний у тих випадках, коли бластомери вегетативного полюса переповнені жовтком, повільно діляться і не можуть інвагінуватися;

деламінація (delaminatio) — процес розщеплення, в результаті якого спостерігається тангенційний поділ зародкового матеріалу з утворенням двох шарів клітин — двох первин-

них зародкових листків.

У хребетних спостерігається комбінація двох або трьох згаданих типів гаструляції.

1

2

3

4

Рис. 25. Різні типи гаструляції:

1 — інвагінація; 2 — епіболія; 3 — імміграція; 4 — деламінація

57

Гаструляція у птахів із меробластичним типом дроблення і дискоїдальною бластулою складається з двох основних механізмів — деламінації та імміграції. В результаті деламінації утворюється первинний зовнішній листок (епібласт) і первинний внутрішній листок (гіпобласт).

Внаслідок імміграції матеріал первинного зовнішнього листка по краях зародкового диска переміщується в каудальному напрямку. В місці зустрічі двох клітинних потоків виникає витягнуте скупчення клітин — первинна смужка, яка на передньому кінці закінчується щільним первинним (головним) вузликом. Від первинного вузлика між внутрішнім і зовнішнім зародковими листками вростає клітинний тяж — хорда, а з матеріалу первинної смужки по її боках — два мезодермальних шари.

Гаструляція у ссавців і людини також відбувається шляхом деламінації та імміграції.

Препаратидлявивчення

Препарат 7. Поперечний розріз зародка курки на стадії 26–

38год інкубації (рис. 26).

Мале збільшення. Розглянути препарат. У центрі зародка

видно щільний тяж округлої форми — хорду. Над хордою розташовується нервова трубка. Ззовні зародок вкритий вторинною або шкірною ектодермою. Від жовтка він відокремлений

1 2

 

 

3

 

 

4

 

6

5

10

9

7

 

 

 

 

8

Рис. 26. Поперечний розріз зародка курки на стадії 26–38 год інкубації. Забарвлення залізним гематоксиліном. Об’єктив × 8, окуляр× 5:

1 — нервова трубка; 2 — сегментна ніжка; 3 — ектодерма; 4 — целомічна порожнина; 5 — парієтальний листок спланхнотома; 6 — серцева трубка; 7 — вісцеральний листок спланхнотома; 8 — ентодерма; 9 — соміт; 10 — хорда

58