Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

гиста / Спеціальна гістологія та ембріологія _ Практикум _ навч. посіб. _ В.К. Напханюк, Л.В. Арнаутова, В.А. Кузьменко та ін. - О._ ОДМУ, 2001. - 268 с

.pdf
Скачиваний:
233
Добавлен:
10.07.2017
Размер:
4.38 Mб
Скачать

РОЗДІЛІ

НЕРВОВА СИСТЕМА

Нервова система обєднує органи і структури, які у своїй сукупності забезпечують звязок організму з зовнішнім сере- довищем, регуляцію всіх життєвих процесів, координацію й інтеграцію діяльності усіх його систем органів як єдиного ціло- го.

Анатомічно нервову систему поділяють на центральну та периферичну. До центральної нервової системи належить голов-

ний і спинний мозок. До периферичної периферичні нервові вузли, стовбури і нервові закінчення.

З фізіологічної точки зору, нервова система поділяється на соматичну, яка іннервує все тіло, крім внутрішніх органів, су- дин і залоз, і автономну, або вегетативну, яка регулює діяльність вищенаведених органів. Нервова система функціо- нує за рефлекторним принципом, морфологічним субстратом якого є рефлекторна дуга.

Рефлекторною дугою називається ланцюг нейронів, який забезпечує проведення нервового імпульсу від рецептора чут- ливого нейрона до ефекторного закінчення в робочому органі.

Рефлекторна дуга соматичної нервової системи може бути простою чи складною. Проста рефлекторна дуга включає в себе чутливий нейрон спинномозкового вузла, асоціативний нейрон і мотонейрон спинного мозку. Складна рефлекторна дуга, крім чутливого й ефекторного нейронів, включає безліч асоціативних.

ВЕГЕТАТИВНА НЕРВОВА СИСТЕМА

Вегетативна нервова система складається з центральних відділів (ядра сірої речовини головного та спинного мозку) і периферичних (нервові стовбури, вузли, сплетення). Вона поді-

ляється на симпатичну та парасимпатичну.

9

Для вегетативної рефлекторної дуги характерно те, що її еферентна ланка завжди двочленна. Один нейрон розміщений у центральному відділі, другий в одному з периферичних гангліїв.

Прегангліонарні нейрони, як правило, холінергічні, в тому числі і в симпатичній нервовій системі.

Постгангліонарні нейрони в симпатичній нервовій системі адренергічні, в парасимпатичній холінергічні.

Нервові стовбури та нервові ганглії

Нервові стовбури, або нерви (nervus), складаються з мієлінових і безмієлінових волокон та сполучнотканинних обо- лонок. На поперечному зрізі нерва видно сплетення осьових циліндрів нервових волокон і гліальні оболонки, що їх оточу- ють. Між нервовими волокнами в складі нервового стовбура є тонкі прошарки сполучної тканини, які залежно від розміщен- ня поділяються на ендоневрій (endoneurium), що оточує окре- ме нервове волокно; периневрій (perineurium), який оточує пу- чок нервових волокон; епіневрій (epineurium), що оточує нерв у цілому.

Нервовий вузол (ganglion nervorum) це скупчення нерво-

вих клітин поза центральною нервовою системою (мікрофото 1). Нервові вузли можуть бути чутливими та вегетативними.

Нервові вузли зовні оточені сполучнотканинною капсулою, від якої відходять прошарки всередину вузла. Нейроцити вузла можуть бути псевдоуніполярними (спинномозковий вузол) і мультиполярними (вегетативні нервові вузли). Крім нейроцитів, у вузлі є також нервові волокна та гліоцити. Симпатичні не- рвові вузли (нервові ганглії) розміщуються, як правило, за ме- жами органа, парасимпатичні у стінці органа (інтрамураль- но). Нейрони спинномозкових вузлів чутливі, вегетативних

еферентні.

Нервові закінчення (terminationes nervorum) поділяються на рецептори, ефектори і міжнейронні синапси.

Рецептори (receptores) чутливі закінчення дендритів не- рвових клітин, пристосовані до сприйняття подразнень, які над- ходять до організму: екстерорецептори сприймають зовнішні подразнення, інтерорецептори подразнення з внутрішніх органів і тканин, які, в свою чергу, поділяються на терморе- цептори, барорецептори, механорецептори, ноцирецептори.

10

Залежно від будови є вільні нервові закінчення; невільні не- рвові закінчення, які можуть бути капсульованими чи не кап- сульованими.

Ефектори (effectores) утворені закінченнями аксонів ней- роцитів і бувають двох типів: рухові; секреторні.

Міжнейронні синапси (synapsis interneuronalis) особли-

ва форма міжклітинних звязків, характерна для нервової тка- нини, що складається з двох частин: 1) пресинаптичної, утво- реної термінальною гілкою аксона тієї нервової клітини, яка передає імпульс; 2) постсинаптичної, яка містить особливий білок рецептор медіатора. Функціонально розрізняють збуд-

жуючі та гальмівні синапси.

Морфологічно виділяють такі типи синапсів: аксодендритні; аксосоматичні; аксоаксонні.

Спинний мозок

Спинний мозок (medulla spinalis) складається з сірої

(substantia grisea) і білої (substantia alba) речовини.

Сіра речовина на поперечному розрізі має вигляд літери Н, або метелика. Виступи сірої речовини прийнято називати ро- гами. Розрізняють передні, або вентральні (соrnu ventrale), задні, або дорзальні (соrnu dorsale), та бокові, або латеральні

(cornu laterale), роги.

Сіра речовина спинного мозку складається з розташованих групами мультиполярних нейронів, нейрогліоцитів, безмієліно- вих і тонких мієлінових волокон.

Мультиполярні нервові клітини (нейроцити) сірої речовини поділяються на корінцеві, пучкові та внутрішні (вставні) кліти-

ни. У корінцевих клітинах аксони виходять за межі спинного мозку в складі передніх корінців. Аксони пучкових клітин ут- ворюють пучки білої речовини, які зєднують окремі ядра або сегменти спинного мозку між собою та відповідними ядрами головного мозку.

Відростки вставних клітин закінчуються синапсами в межах сірої речовини спинного мозку. Скупчення нейроцитів, які ма- ють загальну морфологію і функцію, називаються ядрами.

Упередніх рогах розрізняють медіальну й латеральну гру- пу моторних (рухових) ядер. Ці ядра містять пучкові клітини, аксони яких утворюють передні корінці спинного мозку.

Узадніх рогах є такі ядра:

11

1.Всередині рога власне ядро заднього рога. Аксони клітин цього ядра через сіру спайку ідуть на протилежний бік

івходять до складу передньобокового пучка білої речовини. Глибоко розташовані волокна цього пучка доходять до проміж- ного мозку (частина стовбура головного мозку) і там закінчу- ються на зорових буграх; поверхнево розташована група воло- кон утворює передній спинномозково-мозочковий шлях, який закінчується в мозочку.

2.У медіальній частині основи заднього рога розміщене дор- зальне ядро (ядро Кларка). Аксони його клітин утворюють задній спинномозково-мозочковий шлях, який входить до скла- ду бокового канатика того ж боку. Закінчується задній спин- номозково-мозочковий шлях в мозочку.

3.У ділянці верхівки заднього рога розрізняють: губчастий шар, який містить велику кількість дрібних нервових клітин, і драглисту речовину, в якій багато елементів глії і мало нерво- вих клітин. Нервові клітини (нейроцити) ядер заднього рога мультиполярні, невеликих розмірів.

У проміжній зоні розрізняють медіальне проміжне ядро, аксо- ни нервових клітин якого, вступаючи в білу речовину, при- єднуються до переднього спинномозково-мозочкового шляху того ж боку. У латерального проміжного, або симпатичного,

ядра аксони нейроцитів виходять зі спинного мозку в складі передніх корінців спинного мозку, після цього відокремлюють- ся від них у вигляді так званих білих сполучних гілок симпа- тичного стовбура.

Крім перерахованих ядер, у сірій речовині багато дифузно розсіяних пучкових нейроцитів, аксони яких за межі спинного мозку не виходять. Вони локалізуються у білій речовині спинно- го мозку і навколо сірої речовини утворюють пучки білої речо- вини, замикаючи місцеві рефлекторні дуги. Біла речовина утво- рена нервовими волокнами, переважно мієліновими. Ці волок- на є аксонами нейроцитів як спинного мозку, так і інших від- ділів нервової системи. В кожному канатику (передньому, боко- вому і задньому) проходить кілька пучків нервових волокон. Як правило, кожний пучок має одне функціональне призначен- ня. Розрізняють короткі провідні шляхи це власні апарати спинного мозку, і довгі провідні шляхи, які забезпечують звя- зок головного і спинного мозку. В свою чергу, довгі шляхи поді- ляються на висхідні і низхідні. Висхідні шляхи проводять ім- пульс до головного мозку, низхідні від головного мозку.

12

Біла речовина розміщена навколо сірої і її рогами розділена на три пари канатиків, або стовпів: передні, бокові та задні. На передній поверхні біла речовина передньою серединною щі- линою, а на задніх задньою серединною перегородкою поді- ляється на праву і ліву половини. Звязок обох половин здійснюється через білу і сіру спайки.

Вже зазначалося, що навколо сірої речовини розміщені власні пучки білої речовини. Це короткі провідні шляхи, вони є в усіх канатиках, тобто в задніх, бокових і передніх. Зовні від них розташовуються довгі шляхи.

Висхідні довгі шляхи. У задніх канатиках розміщені: меді- ально ніжний пучок (Голля), латерально клиноподібний пучок (Бурдаха). Ці пучки утворені аксонами псевдоуніполяр- них нейроцитів спінальних гангліїв. У спинний мозок аксони надходять у складі задніх корінців.

У бокових канатиках проходять висхідні шляхи: спинномоз- ково-мозочковий вентральний і спинноталамічний. Ці шляхи утворені аксонами клітин сірої речовини спинного мозку.

Низхідні довгі шляхи представлені двома системами піра- мідною й екстрапірамідною. Пірамідні шляхи утворені аксона- ми нейроцитів кори великих півкуль головного мозку. В спин- ному мозку пірамідні шляхи складають передній канатик (кор- тико-спінальний передній шлях) і частину бокового канатика (кортико-спінальний боковий шлях). Він розміщений між заднім спинномозково-мозочковим пучком і боковим власним пучком спинного мозку. Екстрапірамідні шляхи утворені аксонами ней- роцитів рухових ядер стовбурової частини головного мозку: червоного, вестибулярного, зорового бульбарної частини. Екстрапірамідні шляхи в спинному мозку розміщені в бокових канатиках, вентральніше бокового пірамідного шляху. Всі пі- рамідні й екстрапірамідні шляхи закінчуються на нейроцитах ядер передніх рогів спинного мозку. Аксони нейроцитів передніх рогів виходять із спинного мозку в складі передніх корінців.

Мікроскопічно нервові волокна суміжних шляхів майже не відрізняються один від одного, тому при вивченні та зображенні препарату рекомендується водночас користуватися схемою.

Препарати для вивчення

Препарат 1. Поперечний зріз спинного мозку (рис. 1). Спочатку потрібно розглянути препарат неозброєним оком

і зарисувати його контури.

13

5 17

 

1

13

12

6

 

 

7

 

8

10

9

 

 

14

11

15

16

 

3

2

 

4

 

Рис. 1. Поперечний зріз спинного мозку. Імпрегнація сріблом.

×30:

1задня серединна перегородка; 2 середня серединна щілина; 3 передній корінець; 4 передня сіра спайка; 5 задня сіра спайка; 6 губчастий шар; 7 драглиста речовина; 8 задній ріг; 9 рети- кулярна формація; 10 боковий ріг; 11 передній ріг; 12 власне ядро заднього рога; 13 дорзальне ядро; 14 ядра проміжної зони; 15 бокове ядро; 16 ядра переднього рога; 17 оболонка мозку

Мале збільшення. Спинний мозок складається з двох симет- ричних половин, відокремлених одна від одної спереду глибо- кою вентральною серединною щілиною, а ззаду сполучно- тканинною дорзальною серединною перегородкою. На пери- ферії органа знайти світлу білу речовину, а всередині більш темну сіру речовину.

Сіра речовина на поперечному розрізі мозку нагадує метели- ка. Можна розрізнити більш вузькі дорзальні роги і більш широ- кі вентральні роги. Між ними розміщена проміжна зона сірої речовини і її латеральна частина латеральний ріг. У вент- ральному розі розміщуються найбільші нейрони спинного моз- ку, які утворюють рухові ядра, що поділяються на латераль- ну і медіальну групи. В проміжній зоні розрізняють медіальне проміжне ядро і латеральне проміжне ядро (симпатичне за своїм

14

походженням), розташоване в латеральних рогах. В основі дор- зального рога медіальне грудне ядро, дорзо-латерально від нього власне ядро дорзального рога. Права і ліва половини сірої речовини зєднані сірою спайкою, або комісурою, в якій проходить центральний спинномозковий канал. У білій речо- вині знайти вентральні, латеральні й дорзальні канатики.

Велике збільшення. Мієлінові волокна білої речовини при ве- ликому збільшенні мають такий вигляд: осьовий циліндр темної точки, а мієлінова оболонка світлого кружальця, що є наслідком розчинення мієліну під час обробки тканини перед її заливанням.

На рисунку позначити: 1) задню серединну перегородку; 2) передню серединну щілину; 3) передній корінець; 4) передню сіру спайку; 5) задню сіру спайку; 6) губчастий шар; 7) драг- листу речовину; 8) задній ріг; 9) ретикулярну формацію; 10) боковий ріг; 11) передній ріг; 12) власне ядро заднього рога; 13) дорзальне ядро; 14) ядра проміжної зони; 15) бокове ядро; 16) ядра переднього рога; 17) оболонку мозку.

Препарат 2. Спінальний ганглій (рис. 2).

Мале збільшення. Знайти спинномозковий ганглій, що роз- ташовується за ходом заднього корінця. На периферії ганглія розміщуються великі нервові клітини зі світлими ядрами псевдоуніполярні нейроцити аферентного походження. Їхні ак- сони утворюють задній (чутливий) корінець спинного мозку. Передній корінець утворений аксонами рухових нервових клітин спинного мозку і на деякій відстані від спинномозково- го ганглія він зливається з дендритами псевдоуніполярних ней- роцитів, утворюючи змішаний (чутливий і руховий) спинномоз- ковий нерв.

Велике збільшення. Знайти навколо нейроцитів капсулу з дріб- них гліоцитів ганглія (мантійних клітин) з округлими, більш щільними, ніж у нейроцитів, ядрами. Тонкі прошарки сполучної тканини, які оточують нейроцити, знаходять завдяки щільним ядрам з компактним хроматином. За ходом мієлінових волокон ганглія і корінців розміщені подовжені ядра нейролемоцитів, більш великі і світліші, ніж ядра сполучної тканини. Зовні ганглій і корінці оточені сполучнотканинною капсулою.

На рисунку позначити: 1) капсулу спинномозкового вузла; 2) псевдоуніполярні нейроцити; 3) клітини-сателіти (мантійні клітини); 4) нервові волокна; 5) прошарки сполучної тканини.

15

1

2

3

4

5

Рис. 2. Спінальний ганглій. Забарвлення гематоксилін-еози-

ном. × 400:

1 капсула спинномозкового вузла; 2 псевдоуніполярний нейро- цит; 3 клітини-сателіти (мантійні клітини); 4 нервові волокна; 5 прошарки сполучної тканини

Контрольні питання

1.Джерела розвитку спинномозкових вузлів і вузлів веге- тативної нервової системи.

2.Види рефлекторних дуг. Будова їхніх компонентів.

3.Морфофункціональні особливості нейронів і гліоцитів спинномозкових вузлів.

4.Куди прямують аксони псевдоуніполярних нейронів спин- номозкових вузлів і що вони утворюють?

5.Напрямок дендритів псевдоуніполярних нейронів спинно- мозкових вузлів, яку структуру вони утворюють?

6.Будова нервових стовбурів.

7.Морфологічні й гістохімічні відмінності адренергічних і холінергічних структур вегетативної нервової системи.

8.Розвиток спинного мозку.

9.Будова спинного мозку.

16

7

 

 

4

6

 

 

5

3

2

4

2

1

Електронна мікрофотограма 1. Нервова і гліальна клітини автономного вузла. × 8000:

1 ядромультиполярноїнервовоїклітини; 2 ядрагліальнихклітин- супутників; 3 клітинна оболонка нервової клітини; 4 цитоплазма гліальних клітин-супутників; 5 мітохондрії; 6 ліпоїдні включення; 7 нервові волокна (за Робертісом)

17

10.Ядра сірої речовини спинного мозку, їхні топографія та функція.

11.Будова білої речовини спинного мозку.

12.Куди прямують аксони нейроцитів рухових ядер вент- ральних рогів спинного мозку і які структури вони формують?

13.Висхідні і низхідні провідні шляхи.

Ситуаційні задачі

1.На двох мікрофотографіях видно інтрамуральний і екстра- органний нервові ганглії з нервовими клітинами мультиполяр- ного типу. Які це ганглії за своїм значенням? Які типи нерво- вих клітин у них розрізняють згідно з функціональною класи- фікацією?

2.При вивченні мікроскопічної будови заднього корінця спинного мозку в ньому видно мієлінові нервові волокна. Де вони беруть початок? Відростки яких клітин утворюють у них осьові циліндри?

3.Захворювання на поліомієліт супроводжується ураженням спинного мозку і порушенням функції скелетних мязів. Де- струкцією яких нейронів можна пояснити це явище? Яку лан- ку рефлекторної дуги при цьому порушено?

4.У експериментальної тварини ушкоджені вентральні корінці спинного мозку. Які функції порушені?

5.У експериментальної тварини зруйновані псевдоуніпо- лярні нейрони спинномозкових вузлів. Яка ланка рефлектор- ної дуги вимикається?

6.При дослідженні під мікроскопом спинного мозку вияв- лено дегенерацію (ушкодження) нервових волокон задніх ка- натиків білої речовини. Внаслідок ушкодження яких нерво- вих клітин це можливо? Які відростки цих нервових клітин утворюють осьові циліндри нервових волокон задніх кана- тиків?

Приблизні екзаменаційні питання

1.Спинний мозок. Розвиток, будова і функція. Власний апа- рат спинного мозку.

2.Ядра сірої речовини спинного мозку. Морфофункціональ- на характеристика, поняття про сегмент спинного мозку.

3.Спинномозкові вузли. Розвиток, будова, функція, звязки.

4.Вегетативна нервова система. Вегетативні нервові вуз- ли, локалізація, будова, функція.

18