Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IDGR_-_Tekuschiy_kontrol_-_2016.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
19.12.2016
Размер:
297.82 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Харківський

національний

університет

імені В. Н. Каразіна

О. П. Мартем’янов, а. М. Токарев

Історія стародавньої греції

та СТАРОДАВНЬОГО риму

Методичні рекомендації

з підготовки СТУДЕНТІВ

до поточного контролю знань

Харків – 2016

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В. Н. КАРАЗІНА

О. П. Мартем’янов, А. М. Токарев

Історія стародавньої Греції та Стародавнього Риму

Методичні рекомендації з підготовки студентів

до поточного контролю знань

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

Харків

2016

ЗМІСТ

Пояснювальна записка………………………………………………С. 4

Розділ 1. Історія стародавньої Греції……………………………….С. 6

Тема 1. Загальні відомості з історії стародавньої Греції…….С. 6

Тема 2. Крито-Мікенська та передполісна Греція………………………………………………………….С. 13

Тема 3. Архаїчна Греція……………………………………...С. 19

Тема 4. Греція в класичний період…………………………..С. 30

Тема 5. Держави Середземномор’я та Передньої Азії в елліністичну епоху………………………………………С. 41

Розділ 2. Історія Стародавнього Риму…………………………….С. 50

Тема 6. Загальні відомості з історії Стародавнього Риму. Архаїчні суспільства та найдавніші держави Італії……………………………………………………...С. 50

Тема 7. Рим і Італія в V – середині ІІ ст. до н. е.……………С. 58

Тема 8. Стародавній Рим в епоху Пізньої республіки……...С. 67

Тема 9. Стародавній Рим в епоху Імперії…………………...С. 81

Інформаційні ресурси………………………………………………С. 98

Пояснювальна записка,

або практичні поради щодо роботи з посібником

В історії людства антична цивілізація займає цілковито особливе місце. Протягом багатьох століть саме давні греки та римляни великою мірою визначали весь хід культурно-історичного розвитку значної частини Європи, Північної Африки та Близького Сходу. У самих різних сферах людської життєдіяльності античними народами було закладено такі фундаментальні цінності, що подальший культурний розвиток людства багато в чому сприймається як, у певному розумінні, реалізація творчого потенціалу античності. І в наші часи, за влучним висловом М. О. Бердяєва, «будь яка спроба оформлення думки, художньої творчості, державного та правового життя є зверненням до античності». Тому навчальний курс з історії стародавньої Греції та Стародавнього Риму займає одне з провідних місць у системі гуманітарної освіти, і належним чином опанувати його має кожний професійний історик.

Звичайно, певну частину теоретичної інформації з навчальної дисципліни студенти отримують на лекціях, і хороший конспект може стати надійною запорукою успішної подальшої роботи. Але деякі теми курсу, відповідно до його програми, студенти мають опановувати самостійно. Самотужки їм доводиться готувати й відповіді на питання, передбачені існуючими формами поточного контролю знань. До речі, саме ця, самостійна робота у великій мірі сприяє формуванню дійсно кваліфікованого фахівця. Але як її організувати? За яким планом, щоб не пропустити чогось важливого, висвітлювати поставлені питання та чому приділяти при цьому першочергову увагу? За якими підручниками готуватися? Що ще корисного можна при нагоді прочитати з тієї чи іншої теми? Де знайти ці видання, і які взагалі системи пошуку літератури з антикознавства нині існують? Саме з метою дати відповіді на ці запитання і таким чином сприяти підвищенню ефективності самостійної роботи студентів і написано цей посібник.

Що треба знати про посібник і як з ним працювати? Посібник містить питання, за якими проводиться поточний контроль знань. Питання ці розподілені за темами, що складають два змістових розділи. Перший з них передбачає вивчення історії стародавньої Греції, другий – Стародавнього Риму. На початку кожного з розділів наведено список якісних, у багатьох випадках перевірених часом, навчальних видань. Саме з їх числа слід обрати підручники, на основі яких ви будете готувати відповіді на контрольні питання. Перелік цих питань міститься у наступній частині розділу. Кожне з них супроводжується рекомендаціями щодо того, яким чином це питання доцільно висвітлювати. Це і є той план, на який треба орієнтуватися при підготовці. Звичайно, і це буде тільки заохочуватися, у відповіді можна надавати й іншу інформацію за темою. Але тих пунктів, що зазначені у наведених рекомендаціях, слід дотримуватися обовязково. Трапляється, що у ході підготовки якісь питання викликають особливий інтерес, і виникає бажання узнати про щось, пов’язане з ними, більше. На цей випадок після кожної теми наведено бібліографію творів античних авторів і досліджень сучасних фахівців, які містять інформацію про той чи інший період античної історії. Усі видання, позначені у цих списках «зірочкою», а також навчальну літературу ви зможете знайти у створеному відповідно до завдань курсу на кафедрі історії стародавнього світу та середніх віків електронному букрідері. Отримати ж навички такої необхідної для майбутнього фахівця роботи, як самостійний пошук потрібної літератури, мають допомогти наведені у самому кінці посібника відомості про основні інформаційні ресурси з історії античного світу.

Бажаємо успіхів!

Автори

Соседние файлы в предмете История