Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін право.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Тема 13. Процедура здійснення державного контролю (нагляду)

Задачі:

1.За декілька хвилин до закінчення робочого часу, на підприємство «Руно» завітала Інспекція. На запитання про підстави проведення перевірки, адже, вона не є плановою, інспектор заявив, що виявлені недостовірні дані, у документах обов'язкової звітності, поданих підприємством. На прохання керівника підприємства внести запис до журналу реєстрації інспекцій та перевірок, посадовець відмовився це здійснити, мотивуючи тим, що на підприємстві журнал ведеться не встановленої форми, а з порушеннями. Окрім того, в журнал вносяться дані лише про планові перевірки.

Керівнику підприємства заборонили фіксувати процес здійснення або позапланового заходу засобами відеотехніки, зазначивши при цьому, що такі дії перешкоджають здійсненню перевірки, додатково пригрозивши штрафом. Пізніше, під час проведення перевірки були вилучені у підприємства оригінали та копії їх фінансово-господарських та бухгалтерських документів. За результатом перевірки на підприємство було накладено чималу суму штрафу.

Дайте правову оцінку діям Інспектора. Як би мав діяти керівник підприємства у цій ситуації, щоб не допустити порушення своїх прав?

2.До підприємсва «РУТА» зателефонував Начальник управління державної фіскальної служби і заявив вимогу до підприємства сплатити суми Податку на додану вартість за кілька місяців наперед. У випадку, якщо керівник підприємства не піде на зустріч службі, пригрозив позаплановою перевіркою, під час якої буде застосовано до керівника відповідні санкції. На зауваження керівника підприємства, що перевірка його діяльності Державною фіскальною службою недавно проводилась, а відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» повторна перевірка заборонена, Начальник Управлілння ДФС, сказав, що на його сферу цей закон не поширюється, здійснення контролю з боку ДФС регулюється іншим законодавством, яке дозволяє здійснювати перевірки так часто як це потрібно, особливо коли йдеться про ухилення від сплати податків.

Дайте правовий аналіз ситуації. Допоможіть підприємцеві захистити свої права.

3.Гр. М. звернувся з скаргою на дії начальника відділу звернень громадян та соціальних питань міської ради міста Ч., які полягають відмові проставити на другому примірнику звернення реєстраційного штампу із зазначенням дати його прийняття. Крім того, начальник не забезпечив право громадянина бути присутнім при розгляді його зверення. Начальник відділу вважає, такий обов’язок не передбачено чинним законодавством, а Інструкцією з діловодства передбачено проставлення реєстраційного штампу лише на оригінальних примірниках звернень громадян, що залишаються у справах адміністративного органу - суб’єкта розгляду звернення.

Дайте правовий аналіз ситуації. Якими нормативними актами визначається порядок прийняття та розгляду звернень громадян? Розкрийте обов’язки адміністративного органу щодо розгляду звернень громадян.

4.Гр. К. звернувся до керівника департаменту економічної політики міської ради з скаргою на дії начальника управління комунальної власності, який не розглянув відповідно до вимог чинного законодавства його заяву. На думку скаржника, порушення полягали у незабезпеченні права особисто викласти аргументи начальнику, брати участь у перевірці поданої скарги. Крім того, заява громадянина не була розглянута у встановлений законодавством строк.

Проаналізуйте дану ситуацію. Які права має громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до адміністративного органу? Поясніть, яким чином громадянин може реалізувати зазначені права? Які строки передбачені чинним законодавством для розгляду звернень громадян?

5. Гр. О. звернулась з позовною заявою до суду про дії та бездіяльність прокуратури міста М. Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідно до Закону України «Про звернення громадян» відповідач у встановлений законом термін не надав обґрунтованої відповіді позивачу щодо розгляду його скарги. Гр. О. просить суд зобов'язати відповідача вирішити у місячний термін та надати обґрунтовану відповідь на звернення. Представник прокуратури зазначив, що за результатами розгляду звернення гр. О., її було письмово повідомлено у передбачений законом термін та відповідно до КПК України, а не відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян».

Дайте правовий аналіз ситуації. Чи є вимоги гр. О. обґрунтованими? Вкажіть, на які правовідносини поширюється Закон України «Про звернення громадян»?

6. Громадська організація «Н» звернувся до Львівської обласної державної адміністрації із запитом № щодо проведення громадської експертизи, проте відповіді на запит не отримав. Керівник вказаної організації вирішив оскаржити бездіяльність Львівської обласної державної адміністрації та перешкоджання у проведенні громадської експертизи у адміністративному порядку. Вкажіть адміністративний орган - суб’єкта розгляду скарги у зазначеному випадку. Які рішення можуть бути прийняті за результатами розгляду скарги в адміністративному порядку?

Соседние файлы в предмете Административное право