Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі з адмінистративного судочинства.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
121.86 Кб
Скачать

Тема 7. Провадження у суді першої інстанції

Задачі:

1. Позивач звернувся до адміністративного суду за захистом порушених органом виконавчої влади його прав шляхом подання скарги. Суд залишив це звернення без розгляду, у зв’язку з недотриманням особою вимоги щодо найменування звернення.

Чи правомірним є дії суду?

Як слід поступити судді у такому випадку?

2. Гр. М. звернулась до суду із цивільним позовом та просила визнати недійсним і скасувати розпорядження Франківської районної адміністрації Львівської міської ради, визнати частково недійсним договір купівлі-продажу квартири та визнати за нею право власності на частину квартири. Суд залишив позовну заяву М. без руху та надав можливість уточнити вимоги.

Чи правомірним є дії суду?

Якими мали би бути дії суду?

3. Державна податкова інспекція звернулась до суду із вимогою застосувати до товариства із обмеженою відповідальністю - платника податків арешт активів шляхом зупинення опеацій на рахунках в установі банку. 18 травня 2006 р. суд першої інстанції, пізніше підтриманий судом апеляційної інстанції, відмовим у задоволенні позову на підставі двох основних мотивів. По-перше, суд встановив безпідставність вимоги про зупинення операцій через відсутність обставин, які б обґрунтовували необхідність вжиття цього примусового заходу. По-друге, на момент розгляду справи суд констатував зміни до закону, якими позивач позбавлявся права звертатись до суду із такою вимогою.

Чи обґрунтованими є дії суду?

Індивідуальна робота

1. Фізична особа звернулась до ректора державного вищого навчального закладу із позовом про скасування його наказу та протоколу приймальної комісії про зарахування до аспірантури. У порядку якого виду судочинства слід розглядати цей позов? Чи виступає ректор у наведених правовідносинах суб’єктом владних повноважень (Ухвала ВАСУ від 12 лютого 2009 року )

1. Фізична особа звернулась із позовом до районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ України у Вінницькій області про визнання протиправним повідомлення про відмову в порушенні кримінальної справи. У порядку якого виду судочинства має розглядатись цей позов? (Ухвала ВАСУ від 7 лютого 2007року)

2. Фізична особа оскаржила протокол засідання конкурсної комісії Заставнівської районної державної адміністрації по наданню згоди на розробку проектів відведення земельних ділянок, їх вибору та обстеження. Чи є ця комісія суб’єктом владних повноважень та чи може її протокол бути предметом оскарження у порядку адміністративного судочинства? (Ухвала ВАСУ від 3 липня 2008 року)

3. Відділ державної виконавчої служби Стрийського району Стрийського міськрайонного управління юстиції звернувся із позовом до Відкритого акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” про стягнення (повернення) коштів, які це товариство отримало від позивача в результаті виконавчих дій, що згодом у судовому порядку були визнані протиправними. У порядку якого виду судочинства слід розглядати цей спір? (Постанова ВСУ від 24 жовтня 2006року)

4. Приватне підприємство «Томкет» звернулося до Комунального підприємства «Управління генерального плану м. Донецька» із позовом про покладення на відповідача обов’язку прийняти до розгляду відповідну заяву позивача та у разі наявності підстав погодити розміщення об’єкта зовнішньої реклами. Чи виступає відповідач у наведених правовідносинах в якості суб’єкта владних повноважень та чи належить цей спір до адміністративної юрисдикції? (Ухвала ВАСУ від 03 грудня 2008 року).

5. Чернівецька міська рада звернулась до суду з позовом до приватного навчального закладу «Західноукраїнський економіко - правничий університет» про визнання частково недійсним державного акту від 9 липня 1997 року на право постійного користування земельною ділянкою №1 розміром 0,4838 га по проспекту Незалежності, 104 - А м. Чернівці та про зобов’язання відповідача звільнити відповідну земельну ділянку та повернення її в розпорядження Чернівецької міської ради. Чи має право у наведеному випадку міська рада звертатись до приватної особи із адміністративним позовом? (Ухвала ВАСУ від 19 вересня 2007року)

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu