Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХП - Підручник з ООП_Розділ 9-3.rtf
Скачиваний:
21
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
12.43 Mб
Скачать

Тема 10. Державне управління охороною праці в Україні

ди з нагляду за охороною праці за участю професійних спілок і фонду соціального страхування від нещасних випадків та за погод­женням з органами державного нагляду за охороною праці. Сані­тарні правила та норми затверджуються спеціально уповноваже­ним центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здо­ров'я.

Нормативно-правові акти з охорони праці переглядаються в міру впровадження досягнень науки і техніки, що сприяють поліпшен­ню безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, але не рідше одного разу на десять років. Стандарти, технічні умови та інші до­кументи на засоби праці і технологічні процеси повинні включати вимоги щодо охорони праці і погоджуватися з органами державно­го нагляду за охороною праці.

У разі неможливості повного усунення небезпечних і шкідливих для здоров'я умов праці роботодавець зобов'язаний повідомити про це відповідний орган державного нагляду за охороною праці. Він може звернутися до зазначеного органу з клопотанням про вста­новлення необхідного строку для виконання заходів щодо приве­дення умов праці на конкретному виробництві чи робочому місці до нормативних вимог.

Г

УВАГА.' Нормативно-правові акти з охорони праці є обов'язковими для виконання у виробничих майстернях, лабораторіях, цехах, на дільницях та в інших місцях трудового і професійного навчання, облаштованих у будь-яких

навчальних закладах.

Відповідний орган державного нагляду за охороною праці розг­лядає клопотання роботодавця, проводить за потреби експертизу запланованих заходів, визначає їх достатність і за наявності підстав може, як виняток, прийняти рішення про встановлення іншого строку застосування вимог нормативних актів з охорони праці. Ро­ботодавець зобов'язаний невідкладно повідомити зацікавлених працівників про рішення зазначеного органу державного нагляду за охороною праці.

Організація охорони праці на зазначених об'єктах, а також по­рядок розслідування та обліку нещасних випадків з учнями і сту­

т

дентами під час трудового та професійного навчання у навчальних закладах визначаються центральним органом виконавчої влади в галузі освіти та науки за погодженням з відповідним профспілко­вим органом.

До учнів і студентів, які проходять трудове і професійне навчан­ня (виробничу практику) на підприємствах під керівництвом їх персоналу, застосовується законодавство про охорону праці у та­кому ж порядку, що й до працівників підприємства.

10.3. Міжнародне співробітництво України у галузі охорони праці

Основні напрямки міжнародного співробітництва України у га­лузі охорони праці:

— вивчення, узагальнення та впровадження світового досвіду з організації охорони праці, покращання умов та техніки безпе­ки;

— участь у міжнародних інституціях із соціально-трудових пи­тань та у роботі їх органів;

— отримання консультацій зарубіжних експертів та технічної допомоги у питаннях вдосконалення законодавчої та норма­тивної бази охорони праці;

— проведення та участь у міжнародних наукових чи науково- практичних конференціях та семінарах;

— підготовка кадрів з охорони праці за кордоном.

Україна активно співпрацює з Міжнародною Організацією Праці (МОП) — однією з найдавніших міжурядових організацій, яка була утворена ше у 1919 р. У 1946 р. МОП стала першою спеціалі­зованою установою ООН. Як член МОП (з 1954 р.) Україна ра­тифікувала 5 з 181 конвенції, прийнятих на цей час МОП.

З 1996 р. в Україні реалізується проект МОП "Мобілізація підприємств і працівників на запобігання зловживанню шкідливими речовинами в країнах Центральної та Східної Європи".

Плідне співробітництво налагоджене між Україною та Євро­пейським союзом в галузі охорони праці.

В рамках програми Тасі» здійснюється робота над проектом "Сприяння у забезпеченні охорони праці в Україні (з метою підвищен­ня рівня ефективності)". Основні напрямки цього проекту:

& удосконалення нормативної бази в галузі охорони праці;

& створення інформаційного центру агітації та пропаганди з питань охорони праці;

& відпрацювання механізму економічних розрахунків на підприємстві, спрямованих на створення безпечних і здорових умов праці працівником.

В межах Угоди про міжнародне співробітництво в галузі охоро­ни праці Україна разом із іншими державами СНД проводить спільну роботу щодо удосконалення Системи стандартів безпеки праці (ССБІ1), узгодження та розробки нормативної бази в галузі охорони праці для країн СНД.