Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1

.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
101.91 Кб
Скачать

A. Напад надшлуночкової пароксизмальної тахікардії,

B. Напад шлуночкової пароксизмальної тахікардії,

C. Напад тріпотіння передсердь.

D. Напад миготливої аритмії,

E. Напад екстрасистолічної аритмії.

305. Пацієнт 50 років хворіє на ішемічну хворобу серця, стенокардію напруги, ФК II, СН I ст. Виник пароксизм шлункової тахікардії. ЧСС – 180/хв, АТ –100/60 мм рт.ст. Яка схема лікування є найбільш обгрунтована?

A. Лідокаїн, калію хлорид,

B. Мезатон, строфантин,

C. Пропранолол, калію хлорид,

D. Вагусні прийоми, дігоксин.

E. АТФ, кордарон.

306. Хворий 56 років, скаржиться на болі стискуючого характеру, які з’являються вночі в один і той же час, ірадіюють у ліву лопатку, не проходять після прийому нітрогліцерину. На . ЕКГ під час нападу: S-T вище ізолінії на 5 мм у V5,V6, після нападу - повертається до ізолінії. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?

A. Варіантна cтенокардія,

B. Інфаркт міокарда,

C. Остеохондроз шийного відділу.

D. Сухий перікардит,

E. Стенокардія спокою.

307. Жінка 43 років протягом 3 тижнів скаржиться на колючий біль в ділянці серця, задишку, перебої в діяльності серця, підвищену стомлюваність. Місяць тому - ГРЗ. Об'єктивно: межі серця +1,5 см ліворучі, тони приглушені, м'який систолічний шум на верхівці та в т. Боткіна, ЧСС= 98/хв, поодинокі екстрасистоли. АТ- 120/80 мм рт.ст. Печінка не пальпується, набряків немає. В крові: Л - 6,7 х109/л., ШЗЕ - 21 мм /год. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. (гострий міокардит,

B. Клімактерична міокардіодистрофія,

C. ІХС, Стенокардія.

D. Ревматизм, мітральна недостатність,

E. Гіпертрофічна кардіоміопатія.

308. Юнак 17 років скаржиться на серцебиття, що раптово виникло 10 хвилин тому. Об'єктивно: шкіра звичайного кольору. Межі серця не змінені. Тони серця посилені, ЧСС=ПС= 200/хв, ритм правильний. АТ- 135/75 мм рт.ст. На ЕКГ: QRS = 0,09 сек. Які заходи найбільш доцільні на першому етапі допомоги?

A. Виконати вагусні проби,

B. Ввести новокаїнамід в/в,

C. Дати анаприлін per os.

D. Провести кардіоверсію,

E. Утриматись від лікування.

309. Хворий 17 років під час фізичного навантаження відчув нестачу повітря, загальну слабкість, серцебиття. Об'єктивно: ЧСС = пульс – 180/хв, АТ – 100/60 мм рт.ст. ЕКГ: ритм правильний. Зубець Р деформований та визначаеться перед кожним QRS. Яке порушення ритму розвинулось у хворого?

A. Суправентрикулярна тахікардія,

B. Миготлива аритмія,

C. Тріпотіння передсердь.

D. Шлуночкова тахікардія,

E. Синусова тахікардія.

310. У хворого виник напад складного порушення ритму серця: миготіння передсердь, пароксизм шлуночкової тахікардії. Назвіть універсальний протиаритмічний лікарський засіб, до сфери діяльності якого входить наведена патологія

A. Новокаїнамід,

B. Лідокаін,

C. Верапаміл,

D. Строфантин.

E. Панангін.

311. У Пацієнта 54 років з інфарктом міокарда на другу добу раптово виникла ядуха, загальна слабкість. Об‘єктивно: ціаноз, ЧД - 36/хв, ЧСС - 110/хв, АТ 130/70 мм рт.ст. Над легенями дихання ослаблене, у нижніх відділах - вологі хрипи. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневим стовбуром. З якого препарату найбільш раціонально розпочати лікування?

A. Нітрогліцерину,

B. Лазиксу,

C. Дофаміну.

D. Еуфіліну,

E. Анаприліну.

312. У хворого 65 років з гострим інфарктом міокарда на 2-у добу захворювання розвинулася повна атріовентрикулярна блокада з ЧСС 32/хв. Який з препаратів найбільш показаний хворому для надання невідкладної допомоги?

A. Атропін,

B. Міофедрін,

C. Преднізолон,

D. Ніфедіпін.

E. Еуфілін.

313. У хворого 15 років при проходженні медичної комісії зафіксовано АТ- 170/85 мм рт.ст. Скарг не пред’являє. Об’єктивно: м,язи нижніх кінцівок погано розвинені, пульсація на артеріях ступней послаблена. Межі серця розширені вліво, при аскультації – акцент другого тону над аортою, систолічний шум. Аналіз крові без змін. В сечі: питома вага - 1020. Лейк. 2-4- у п/з, ер. 0-1 у п/з, кристали сечової кислоти. Який попередній діагноз?

A. Коарктація аорти,

B. Вазоренальна гіпертензія,

C. Есенціальна гіпертензія.

D. Вегетосудинна дистонія,

E. Ренопаренхіматозна гіпертензія.

314. Мужчина 45 лет с гипертоничaской болезнью 2 ст. и желудочковыми екстрасистолами отмечает появление стенокардитических приступов при физической нагрузке. Объективно: пульс - 80/мин, АД - 170/100 мм рт.ст. Какой наиболее подходящий препарат для терапии больного?

A. Пропранолол,

B. Еналаприл,

C. Нифедипин.

D. Изосорбита динитрат,

E. Верапамил.

315. У хворого 44 років, що страждає на гіпертонічну хворобу з`явився головний біль, сердцебиття, страх. Об`єктивно: Ps - 100/хв, АТ - 200/100 мм рт. ст., ліва межа серцевої тупості на на 1,5 см зміщена вліво , дихання везикулярне. На ЕКГ синусова тахікардія, ознаки гіпертрофії лівого шлуночку. Який препарат необхідно призначити для невідкладної допомоги?

A. Обзідан,

B. Дібазол,

C. Резерпін.

D. Сульфат магнію,

E. Фуросемід.

316. Хворий 45 років 3 місяці тому переніс великовогнищевий інфаркт міокарда;скаржиться на періодичне серцебиття та задишку при прискореній ході.Тони серця дещо приглушені. АТ-170/90мм рт.ст. Печінка біля краю реберної дуги, переферичних набряків немає. На ЕКГ: ЧСС-94/хв,рубцеві зміни в ділянці задньої стінки лівого шлуночку. Супутньої патології немає. Яку комбінацію ліків можна призначити для найбільш ефективної профілактики повторного ІМ?

A. Аспірін + обзідан,

B. Тіклопідін + нітронг,

C. Курантіл + ніфедіпін,

D. Теонікол + нітросорбіт.

E. Аспірін + нітрати.

317. Чоловік 40 років протягом 6 років хворіє гіпертонічною хворобою. Антігіпертензивні препарати приймає тільки при кризах. Курить від 2 до 5 цигарок у день. Веде малорухливий спосіб життя. Професія пов`язана з нервовим перенавантаженням. Який з перелічених факторів ризику в більшій мірі сприяє прогресуванню атеросклерозу у данному разі?

A. Артеріальна гіпертензія,

B. Вік,

C. Паління,

D. Чоловіча стать.

E. Гіподинамія.

318. Хворий переніс крупновогнищевий інфаркт міокарда. Маса тіла перевищує норму на 36%. АТ 150/90 мм рт.ст. Цукор крові - 5,9 ммоль/л, загальний ХС - 4,9 ммоль/л, сечова кислота - 0,211 ммоль/л. Який з наявних факторів ризику першочергово потребує усунення в процессі проведення вторинної профілактики ?

A. Ожиріння,

B. Артеріальна гіпертензія,

C. Гіперглікемія.

D. Гіперхолестерінемія,

E. Гіперурікемія.

319. Хворий 40 років скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, набряки на гомілках, серцебиття, перебої в роботі серця. ЧCC – 150 за 1 хв., миготлива аритмія. Межі серця розширені в обидві сторони .Тони серця приглушені. Печінка на 6 см нижче краю реберної дуги. ЕхоКГ – дилатація камер серця (КДР лівого шлуночку 6.8 см) ФВ 29\%, клапанний аппарат без змін. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Дилятаційна кардіоміопатія,

B. Ексудативний перікардит,

C. Рестриктивна кардіоміопатія,

D. Гіпертрофічна кардіоміопатія.

E. Тіреотоксична кардіоміопатія.

320. Больной 66 лет жалуется на одышку, сердцебиение, отеки ног. Болен 7 лет, симптомы нарастали постепенно. Левая граница сердца смещена на 1 см, тоны глухие, аритмичные. Печень выступает из-под реберной дуги на 3 см. Голени отечны. ЭКГ: мерцательная аритмия, ЧСС – 110 в мин., изменения в фазе реполяризации. Выбрать препарат для монотерапии

A. Дигоксин,

B. Анаприлин,

C. Коргликон,

D. Строфантин.

E. Новокаинамид.

321. Жінка 53 р. скаржиться на болі й перебоїв в ділянці серця. Хворіє з дитинства, її батько страждав аритміями серця. Об-но: стан важкий, Ps - 220/хв., АТ- 80/60 мм рт. ст. ЕКГ: ЧСС 215 в хв., розширення і деформація комплекса QRS з наявністю атріовентрикулярної дисоціації, зубець P позитивний. В послідуючому ЧСС знизилась до 45/хв., повне роз’єднання зубця Р і QRST. Що з перерахованого є найбільш ефективним:

A. Імплантація штучного водія ритму,

B. Бета- адреноблокатори,

C. Холінолітики (атропін).

D. Антагоніти кальцію (верапаміл),

E. Серцеві глікозиди (дігоксин).

322. Хворий 58-ми років після порожнинної операції скаржиться на біль у лівій половині грудної клітки. Об-но: ЧСС- 102/хв, послаблені тони серця. На ЕКГ патологічний зубець Q у І, aVL; QS у V1, V2, V3 відведеннях та куполоподібний підйом ST з від’ємним Т. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Інфаркт міокарду,

B. Розшарування аорти,

C. Варіантна стенокардія.

D. Ексудативний перикардит,

E. Тромбоемболія легеневої артерії.

323. Хворий 68 років відзначає втрати свідомості,що виникають після перенесеного 6 місяців тому інфаркту міокарду. Об'єктивно: тони серця глухі, ЧСС=40 в 1 мін, АТ 110/70 мм.рт.ст. При проведенні холтерівського моніторування ЕКГ встановлена АВ блокада II ступеня, Мобітц 2 (3:1, 4:1), періоди асистолії до 3-4 секунд. Яка ваша тактика?

A. Імплантація штучного водія ритму,

B. Призначення нітратів,

C. Постійний прийом атропіну,

D. Призначення предукталу.

E. Постійний прийом ізадрину.

324. У хворої Н.,50 років, яка страждає гіпертонічною хворобою понад 10 років на тлі стресу раптово підвищився артеріальний тиск до 200/110 мм рт.ст.Стан супроводжувався тремтінням тіла, головним болем, тахікардією,загальним збудженням,відчуттям жару та сухості в роті. Призначення яких препаратів є найбільш огрунтованим?

A. Бета-адреноблокаторів,

B. Антагоністів кальцію,

C. Сечогінних.

D. Інгібіторів АПФ,

E. Блокаторів рецепторів ангіотензину ІІ.

325. У больной 46-ти лет, на протяжении 5-ти лет страдающей гипертонической болезнью, развился гипертонический криз. Жалобы на сердцебиение, ощущение пульсации в голове, ЧСС- 100/мин, АД- 190/100 мм рт.ст. (гиперкинетический тип гемодинамики). Какой препарат наиболее предпочтителен?

A. $\beta$-адреноблакатор,

B. Ингибитор АПФ,

C. Мочегонное,

D. $\alpha$-адреноблакотор.

E. Дигидропиридиновый антагонист кальция.

326. Хворий 60-ти років скаржиться на задуху, серцебиття, швидку втомлюваність. Впродовж 8-ми років хворіє на гіпертонічну хворобу. Об-но: ліва межа серця зміщена на 2 см. вліво від середньоключичної лінії, тони серця ритмічні, ослаблені, над аортою - акцент ІІ тону. АТ- 170/100 мм рт.ст. Печінка + 2 см, пастозність гомілок. На ЕКГ: відхилення вісі серця вліво, гіпертрофія лівого шлуночка. ФВ- 63\%. Який варіант серцевої недостатності спостерігається в даному випадку?

A. Діастолічний,

B. Систолічний,

C. Змішаний,

D. Норма.

E. Невизначений.

327. При профогляді пацієнт 16 років скарг не пред’являє. Об-но: зниженого живлення, астенік, АТ- 110/70 мм рт.ст., Ps- 80/хв., межі серця в нормі, при аускультації над верхівкою серця вислуховується три тони, шуми відсутні. ЕКГ- патологічних змін не виявлено, ФКГ- над верхівкою визначається третій тон через 0,15 с після ІІ-го тону. Як можна трактувати вказані зміни?

A. ІІІ-й фізіологічний тон,

B. Ритм „перепілки”,

C. Протодіастолічний ритм „галопу”,

D. Пресистолічний ритм „галопу”.

E. ІV-й фізіологічний тон.

328. У хворого 18-ти років різкий головний біль, запаморочення, носові кровотечі, мерзлякуватість нижніх кінцівок. Обстеження: добре розвинута грудна клітина, верхні кінцівки, відносно слабкий розвиток м`язів нижніх кінцівок, систолічний шум між лопатками. АТ на ліктьовій артерії 180/110 мм.рт.ст., на підколінній – 70/40 мм.рт.ст. Узури ребер на рентгенограмі. Ваш діагноз?

A. Коарктація аорти,

B. Гіпертонічна хвороба,

C. Стеноз устя аорти.

D. Аневризма аорти,

E. Дефект міжшлуночкової перетинки.

329. Пацієнт 50-ти років хворіє на гіпертонічну хворобу 20 років. Протягом 2-х днів відмічає погіршення стану: головний біль, нудоту, запаморочення, набряк обличчя, задишку при незначних навантаженнях, які пов'язує з надмірним споживанням солоної їжі та перериванням прийому призначеної антигіпертензивної терапії. Об-но: АТ- 180/120 мм рт.ст., ЧСС- 88/хв., ЧДР- 24/хв., послаблення дихання в заднє-базальних відділах легень. Надання допомоги пацієнту в стаціонарі слід розпочати з:

A. В/в введення 80 мг фуросеміду,

B. В/м введення 2 мл седуксену,

C. В/в крапельного введення ізокету,

D. Сублінгвального прийому 10 мг корінфару.

E. В/в введення лабеталолу.

330. У дівчинки 9-ти місяців при об'єктивному обстеженні відмічаються: блідість шкірних покривів, виникнення ціанозу під час неспокою. Перкуторно: розширення меж серця в поперечному напрямку. Аускультативно: зліва від груднини у 3-4 міжребер'ї вислуховується тривалий систолічний шум, що проводиться над усією ділянкою серця і на спину. Яку вроджену ваду серця можна запідозрити у дитини?

A. Дефект міжпередсердної перегородки,

B. Дефект міжшлуночкової перегородки,

C. Тетрада Фалло,

D. Стеноз легеневої артерії.

E. Коарктація аорти.

331. При якому з нижче перерахованих порушень ритму доцільно використання АТФ для відновлення синусового ритму?

A. Пароксизмальна шлуночкова тахікардія,

B. Фібриляція передсердь,

C. Пароксизмальна суправентрикулярна тахікардія.

D. Тріпотіння передсердь,

E. Фібриляція шлуночків.

332. Хворий 60-ти років скаржиться на задуху, серцебиття, швидку втомлюваність. Впродовж 8-ми років хворіє на гіпертонічну хворобу. Об'єктивно: ліва межа серця зміщена на 2 см. вліво від середньоключичної лінії, тони серця ритмічні, ослаблені; над аортою - акцент ІІ тону. АТ- 170/100 мм рт.ст. Печінка +2 см, пастозність гомілок. На ЕКГ: відхилення вісі серця вліво, гіпертрофія лівого шлуночка. ФВ- 63%. Який варіант серцевої недостатності спостерігається в даному випадку?

A. Систолічний,

B. Норма,

C. Діастолічний,

D. Невизначений.

E. Змішаний.

333. Пацієнт 50-ти років хворіє на гіпертонічну хворобу 20 років. Впродовж 2-х днів відмічає погіршення стану: головний біль, нудоту, запаморочення, набряк обличчя, задишку при незначних навантаженнях, які пов'язує з надмірним споживанням солоної їжі та перериванням курсу призначеної антигіпертензивної терапії. Об-но: АТ- 180/120 мм рт.ст., ЧСС- 88/хв., ЧДР- 24/хв., послаблення дихання в заднє-базальних відділах легень. Надання допомоги пацієнту в стаціонарі слід розпочати з:

A. Сублінгвального прийому 10 мг корінфару,

B. В/м введення 2 мл седуксену,

C. В/в крапельного введення ізокету.

D. В/в введення лабеталолу,

E. В/в введення 80 мг фуросеміду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]