Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пример диплома специалиста / 002 Пояснювальна записка.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
323.39 Кб
Скачать

9 02070743.00569-01 81 012.3.3. C# і vb.Net

C# (виголошується «сі-шарп») – мова програмування, що поєднує об'єктно-орієнтовані і аспектно-орієнтовані концепції. Розроблена в 1998–2001 роках групою інженерів під керівництвом Андерса Хейлсберга в компанії Microsoft як основна мова розробки застосувань для платформи Microsoft .NET. Компілятор з C# входить до стандартної інсталяції самого .NET, тому програми на ньому можна створювати і компілювати навіть без інструментальних засобів, як Visual Studio.

C# відноситься до сім'ї мов з C-подібним синтаксисом, з них його синтаксис найбільш близький до С++ і Java. Мова має строгу статичну типізацію, підтримує поліморфізм, перевантаження операторів, покажчики на функції-члени класів, атрибути, події, властивості, виключення, коментарі у форматі XML. Перейнявши багато що від своїх попередників – мов С++, Java, Delphi, Модула і Smalltalk – С#, спираючись на практику їх використання, виключає деякі моделі, що зарекомендували себе як проблематичні при розробці програмних систем: так, C# не підтримує множинне спадкування класів (на відміну від C++) [6].

Visual Basic.NET (VB.NET) – це об'єктно-орієнтована мова програмування, яку можна розглядати як черговий виток еволюції Visual Basic (VB), реалізований на платформі Microsoft .NET. VB.NET не має зворотної сумісності з попередньою версією (Visual Basic 6.0). Наділений порівняно схожими з мовою C# властивостями, але синтаксис залишився від VB 6.0

Власне Java і .NET є платформами для розробки Web-застосувань. Вони надають весь основний спектр низькорівневих послуг, таких як платформонезалежність і виконання коду, але за ці послуги програміст вимушений платити – як ресурсами і складністю конфігурації (розгортання на клієнтові Java машини або .NET Framework для запуску виконуваних файлів і організації зв'язку клієнт-сервер), так і просто вартістю (хоча .NET Framework є безкоштовним продуктом, офіційно він підтримується лише для платформи Windows). До того ж платформонезалежність для цих технологій визначається всього лише двохетапним процесом виконання програм. Зрештою, вихідний код перетворюється на завершену програмну одиницю – модуль, що веде до необхідності «збирати» заново застосування для внесення змін.

10

02070743.00569-01 81 01

Для конкретного, немасового замовника, який здатний сплачувати за велику розробку, Java і .NET зараз представляють величезний інтерес, оскільки є офіційними продуктами компаній Microsoft і SunMicrosystems. Офіційність для «великого» замовника представляє особливий інтерес. Але поговоримо про іншу сторону ціни.

2.4. Безкоштовні технології

У сьогодення вимоги до програмних продуктів значно посилилися, особливо у відношенні часу і вартості розробки. Серед методологій розробки ПЗ міцно застовпили за собою лідируючі позиції RAD (Rapid Application Development – швидка розробка застосувань) і Agile (Гнучка методологія розробки) методології. Але швидкі розробки невблаганно крадуть час на продумування ефективності роботи застосувань і можливість окупити використовувані платні технології. Тому, на передній план виходять безкоштовні (або відносно безкоштовні) системи розробки Web-застосувань з ефективною мовою програмування і можливістю швидкої побудови якісної архітектури.

Оскілки загальні принципи побудови Web-застосувань (рис. 2.1) вже були сформовані, то про самостійний розвиток супутніх безкоштовних мов програмування та технологій вже не виникало жодного питання.

Серед таких безкоштовних мов Web-розробки, що добре зарекомендували себе, варто відзначити PHP.

PHP (англ. PHP: Hypertext Preprocessor – «PHP: препроцесор гіпертексту».) – мова програмування, створена для генерування HTML-сторінок на Web-сервері і роботи з базами даних. В даний час підтримується переважною більшістю хостинг-провайдерів. Входить в LAMP – «стандартний» набір для створення Web-сайтів (Linux, Apache, MYSQL, PHP) [7].