Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛ МЕТОД 2016.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
624.13 Кб
Скачать

3 Підготовка до захисту та захист дипломної роботи

3.1 Підготовка дипломної роботи до захисту

Дипломну роботу студент оформлює за розділами, відповідно до календарного плану, керуючись при цьому нормами і правилами методики, розробленої на випускаючій кафедрі. Керівник дипломної роботи може попередньо перевіряти виконані розділи.

Для остаточної перевірки, не пізніше, ніж за 10 днів до дати захисту, дипломна робота у закінченому вигляді, зброшурована, з підписом студента подається науковому керівнику. Після перевірки керівник підписує дипломну роботу, робить відмітку про виконання завдання до дипломної роботи, складає і підписує відзив.

Наступним етапом є процедура нормоконтролю. При нормоконтролі перевіряється:

  • композиція роботи за елементами (їх наявність та послідовність);

  • правильність оформлення всіх елементів дипломної роботи;

  • електронний варіант реферату та його копія у паперовому вигляді (для дипломних робіт за ОКР спеціаліста і магістра).

Відмітка про нормоконтроль робиться на бланку завдання. Після проходження нормоконтролю дипломна робота переплітається і подається завідувачу кафедри.

Завідувач кафедри на основі ознайомлення з дипломною роботою вирішує питання про допуск студента до захисту, роблячи при цьому відповідний підпис на титульному аркуші дипломної роботи.

Дипломна робота, яка допущена завідувачем кафедри до захисту, направляється на рецензію. Рецензент складає і підписує рецензію.

Робота до захисту не допускається в таких випадках:

  • робота подана керівнику на перевірку або на будь-який подальший етап проходження з порушенням термінів, встановлених календарним планом;

  • робота написана на тему, яка не була своєчасно затверджена наказом по університету;

  • робота виконана не самостійно;

  • структура роботи не відповідає вимогам стандарту Дніпропетровського національного університету «Методика виконання випускних, курсових та дипломних проектів (робіт)»;

  • зміст роботи не розкриває її теми;

  • робота не переплетена, недбало оформлена;

  • немає відзиву керівника, рецензії, відмітки про нормоконтроль.

3.2 Захист дипломних робіт

До захисту дипломних робіт допускаються студенти, які виконали усі вимоги навчального плану і успішно пройшли всі етапи підготовки дипломної роботи до захисту. Порядок захисту дипломних робіт визначається «Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах».

На процедуру захисту представляється дипломна робота з відзивом наукового керівника та рецензією. Також студент готує доповідь (текст і демонстраційний матеріал).

Обсяг машинописного тексту доповіді для дипломної роботи, сторінок:

- за ОКР бакалавра 3–4;

- за ОКР спеціаліста 5–6;

- за ОКР магістра 7-8.

Демонстраційний матеріал до доповіді (таблиці, рисунки, інший візуальний матеріал), підготовляється відповідним чином для демонстрації в залі засідання державної екзаменаційної комісії.

Демонстраційний матеріал, що буде використано під час захисту роботи, окрім фолій, повинен бути представлений у роздавальному матеріалі, який студент надає членам комісії на захисті роботи. Роздавальний матеріал має бути переплетений, на титульній сторінці зазначають тему роботи та прізвище автора. Кількість екземплярів роздавального матеріалу має бути не менша п’яти. Для дипломних робіт за ОКР спеціаліста і магістра додатково готують презентацію в PowerPoint.

За структурою доповідь можна умовно поділити на три частини. Перша частина доповіді в основних моментах повторює вступ до роботи, зокрема, формулювання мети роботи. Тут же необхідно вказати методи, завдяки яким отримано фактичний матеріал роботи.

Друга частина – найбільша за обсягом − у послідовності, встановленій логікою проведеного дослідження, характеризує кожен розділ кваліфікаційної роботи. Особливу увагу слід приділяти результатам виконаного аналізу, кінцевим результатам, критичним зіставленням та оцінкам.

Завершується доповідь заключною частиною, яка містить основні рекомендації та результати їх застосування.

Кількість фолій при захисті дипломної роботи:

- за ОКР бакалавра  3;

- за ОКР спеціаліста  4;

- за ОКР магістра  5.

Дипломну роботу захищають перед Державною екзаменаційною комісією (ДЕК). Члени ДЕК можуть ставити студенту запитання з метою визначення рівня його професійної підготовки, самостійності виконаної роботи та економічної ерудиції в цілому. Після того як студент відповість на запитання, слово надається науковому керівникові для характеристики й оцінки роботи. За його відсутності з поважної причини відзив має бути оприлюднений одним із членів ДЕК. Під час захисту ведеться протокол засідання ДЕК.

Після обговорення підсумків захисту на закритому засіданні ДЕК виноситься рішення про оцінку роботи. У випадку незгоди членів ДЕК думка голови комісії є визначальною. Рішення комісії щодо захисту кваліфікаційної роботи оголошується Головою комісії в той самий день.

Студенти, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, відраховуються з університету. Вони одержують відповідну довідку. До повторного захисту робота може бути прийнята через рік (упродовж трьох років після завершення навчання в університеті).