Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Modul_7

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
533.87 Кб
Скачать

31

Вона забезпечує роботу гальм трактора і причепа (при наявності на ньому пневмогальм) і, крім того, використовується для приводу склоочисників 2, накачування шин і заправлення трактора паливом.

Компресор двоциліндровий, одноступінчатий, поршневий,

приводиться в дію від шківа вентилятора через клиноремінну передачу

(рис. 279, б). Кістяком компресора служить картер 13, на якому укріплений блок циліндрів 17. У верхній частині блоку розміщені два впускних пластинчастих клапани 12 із сідлами 5 і пружинами 6. Нижче клапанів знаходиться розвантажувальний пристрій, що складається з плунжерів 11з ущільнювальними кільцями, штоками 7 і коромислом 8 із пружиною 10. У голівці 20 блоку циліндрів поміщені пластинчасті випускні клапани 2, притиснуті до сідел пружинами 1. Порожнина А випускні клапани в голівці повідомляється через трубопроводи з повітряними балонами 14 (рис. 279, а). Поршні 18 (рис. 279,6) компресора

– чавунні з двома компресійними й одним маслоз’ємним кільцем кожний.

Поршень з'єднаний із шатуном 16 (через бронзову втулку) пальцем, що плаває, 19 із заглушками з алюмінієвого сплаву. Колінчатий вал 14

спирається на два кулькових підшипники 15. З'єднання вала з нижньою голівкою шатуна рознімне, голівка шатуна залита бабітом. У тілі шатуна просвердлений отвір для подачі мастила від шатунного підшипника до пальця і втулки верхньої голівки шатуна. Система змащення – комбінована; мастило надходить до задньої кришки 4 компресори із системи змащення двигуна і через пристрій, що ущільнює, і канали колінчатого вала йде під тиском до шатунних підшипників і поршневих пальців і втулкам шатунів. Мастило, що видавлюється із шатунних підшипників, розприскується і змазує кулькові підшипники колінчатого вала і стінки циліндрів. Охолодження компресора водяне, загальне з

Трактори та автомобілі (модуль 7)

32

двигуном. При усмоктувальному ході поршня повітря, пройшовши повітроочисник, надходить у циліндр компресора, а при ході поршня нагору стискується і через випускні клапани 2 надходить у пневматичну систему. При тиску в системі 0,7 МПа повітря проходить через регулятор тиску 11 (рис. 279, а) до плунжерів 11 (рис. 279,6) розвантажувального пристрою, що, піднімаючи, відкривають впускні клапани 12, і подача повітря в систему припиняється.

При зниженні тиску до 0,55 МПа клапани 12 закриваються, і

повітря знову подається в систему.

Регулятор тиску (рис. 280, а) автоматично підтримує необхідний тиск повітря в системі. Він установлений на компресорі і з'єднаний з ним каналом. При підвищенні тиску в системі повітря, пройшовши фільтр 1,

надходить у порожнину А, а з неї по каналах у порожнині Б и Г. Тиск повітря в порожнині Г діє на діафрагму 2 і, переборюючи зусилля пружини 6, піднімає шток 5 зі штовхальником 3. При підйомі штовхальника його центральний канал, а перекривається нижнім конусом подвійного клапана 4, при цьому порожнина В, з'єднана з атмосферою,

ізолюється від інших порожнин регулятора. Стиснене повітря з порожнини Б по каналах йде в порожнину Ж и далі по каналі Е під плунжери 11 (див. рис. 279,6) розвантажувального пристрою й у порожнину Д (рис. 280, а), де створює додаткове зусилля на штоку, що сприяє більш чіткій роботі регулятора. При зниженні тиску в системі пружина 5 опускає шток 5 і штовхальник 3. При цьому верхній конус клапана 4 сідає у своє гніздо, а його нижній конус повідомляє порожнини Д и Ж через порожнину Д с атмосферою, випускаючи повітря з-під плунжерів розвантажувального пристрою. Верхній клапан відкривається при тиску в системі 0,7 МПа, нижній – при падінні тиску до 0,55 МПа.

Трактори та автомобілі (модуль 7)

33

Повітряні балони 14 (рис. 279, а) служать для створення запасу стиснутого повітря, його охолодження і конденсації пар води й мастила.

Вони розташовані в передній частині трактора: два ліворуч по ходу трактора, один праворуч. Місткість балонів однакова – 20 л. Балони постачені кранами 12 для зливу води й мастила.

Запобіжний клапан 1 прикріплений до правої балки передньої напіврами трактора. Він служить для запобігання пневматичної системи від надмірного підвищення тиску при несправному регуляторі тиску 11.

Клапан кульковий, постачений регулювальним гвинтом, спрацьовує при тиску 0,9-0,95 МПа.

Сполучна голівка 4 призначена для з'єднання трубопроводів між трактором-тягачем і причепом. Якщо відбудеться розрив зчіпки, то голівка роз'єднує повітропроводи, не ушкоджуючи шлангів; встановлений у голівці клапан буде перешкоджати виходові повітря з пневматичної системи. Сполучна голівка встановлена на задній напіврамі трактора з правої сторони.

Гальмові камери 3 служать для приведення в дію колісних гальм і складаються з корпуса з кришкою 4 (рис. 281, а), діафрагми 1, пружини 2

і штоки 3.

При гальмуванні повітря надходить з комбінованого гальмового крана 7 (див. рис. 279, а) через отвір а (рис. 281, а) у кришці 4, давить на діафрагму 1, переміщаючи шток 3 з вилкою 5. Качана 5, з'єднана з розтискним куркулем гальма, повертає куркуль, притискаючи гальмові колодки до барабанів. При розгальмовуванні повітря виходить з порожнини А через отвір у кришці, діафрагма повертається під дією пружини 2 у вихідне положення.

Роз’єднаний кран 5 (див. рис. 279, а) служить для відключення

Трактори та автомобілі (модуль 7)

34

пневматичної системи буксируємого причепа від пневматичної системи трактора. Кран установлений перед сполучною голівкою 4.

Кран добору повітря 9 призначений для добору повітря при накачуванні шин, заправлення баків паливом і встановлений з лівої сторони трактора під паливним баком.

Комбінований гальмовий кран 7 служить для керування пневматичним приводом гальм трактора і причепа. Кран установлений із правої сторони під кабіною на балці передньої напіврами. У корпусі крана (див. рис. 280, б) розміщені секції: нижня для керування гальмами трактора і верхня для керування гальмами причепа. Між корпусом і їхніми кришками затиснуті гумовотканинні діафрагми із сідлами для випускних 5 і 8 і впускних клапанів 6 і 9. Діафрагми віджимаються К корпуса пружинами. Впускні клапани 6 і 9 розміщені на загальних стрижнях з випускними клапанами 5 і 8. Нижня секція крана має рухому склянку 14 із пружиною, що врівноважує. У кришці крана на осі,

з'єднаної зі штоком 3, установлений великий важіль – 1, зв'язаний тягою

16 з гальмовою педаллю.

Нижній кінець важеля 1 пальцем входить у виріз малого важеля 15,

що сидить на осі. Важіль 15 стикається з упором склянки 14. У виріз штока 3 входить кулачок 17 валика, зовнішній важіль якого з'єднаний з важелем центрального (ручного) гальма трактора.

У розгальмованому стані гальмова педаль відпущена, і склянка 14 і

діафрагма займають крайнє ліве положення. Випускний клапан 8

відкритий, а впускний 9 закритий. Порожнина Е гальмових камер трактора з'єднується з порожниною F й атмосферою – гальма виключені.

Одночасно верхня діафрагма віджата вправо, випускний клапан закритий,

а впускний 6 відкритий і з'єднує порожнини В и С, повідомляючи

Трактори та автомобілі (модуль 7)

35

повітряні балони трактора зі сполучною магістраллю причепа, повітря надходить у повітророзподільник причепа. Повітророзподільник відкриває доступ повітря в повітряний балон причепа і припиняє його надходження до гальмових камер коліс. Коли тиск магістралі причепа знижується, повітророзподільник пропускає повітря з балонів причепа в гальмові камери його коліс.

При гальмуванні педаль гальма діє на тягу 16. важіль 1

повертається і переміщає важіль 15, що давить на шток склянки 4, і

клапан 8 закривається. Порожнина Е и зв'язані з нею гальмові камери відокремлюються від атмосфери. При цьому впускний клапан 9

відривається, і стиснене повітря надходить у порожнину Е. Шток 3

переміщається вліво, впускний клапан 6 закривається. У результаті цього порожнина ', з'єднана з повітряною магістраллю причепа, повідомляється з атмосферою і тиск у системі падає. Повітря з балонів причепа надходить у гальмові камери коліс.

Зовнішній важіль гальмового крана, зв'язаний з кулачком 17,

з'єднаний з важелем 16 (рис. 279, а) стояночного гальма трактора тягою-

компенсатором. Якщо пересунути важіль, попередньо натиснувши кнопку, то шток 3 (рис. 280, б) переміщається, і в результаті причіп пригальмується. Тільки важелем (без натискання кнопки) загальмовують причіп на стоянці.

Буксирний клапан 13 (рис. 279, а) служить для прийому стиснутого повітря К пневматичної системи гальм трактора від системи тягача при буксируванні. Клапан установлений на крайньому лівому повітряному балоні.

Гальмові системи автомобілів і тракторів із пневматичним приводом мають наступні конструктивні особливості.

Трактори та автомобілі (модуль 7)

36

Автомобіль КамАЗ-5220. Гальма всіх коліс робочої гальмової системи барабанного типу, привід гальм проміжного заднього ведучих мостів роздільний.

Допоміжна гальмова система діє за принципом гальмування автомобіля двигуном на довгих спусках, слизькій дорозі й інших подібних випадках. При включенні допоміжної системи припиняється подача палива в циліндри двигуна і створюється протитиск на випуску дросельними заслінками гальмових механізмів, розташованих у прийомних трубах душителів. Механізми допоміжної гальмової системи приводяться в дію силовими циліндрами. На стоянці автомобіль утримується гальмами коліс заднього візка, що приводяться в дію від пружинних енергоакумуляторів. Енергоакумулятори використовуються також для приводу запасної гальмової системи.

Енергоакумулятор (див. рис. 281, б) прикріплюється до гальмових камер 2 коліс проміжних і заднього ведучих мостів. Він являє собою циліндр 4, усередині якого поміщена силова пружина 5, що спирається на поршень 6 зі штовхальником 1, що через проміжні деталі стикається зі штоком 3 гальмові камери 2. Стиснене повітря з пневматичної системи надходить у порожнину 1 енергоакумулятора і стискає пружину 5 –

акумулятор заряджений.

Дія запасної (стояночний) гальмової системи засновано на розрядці енергоакумулятора при випуску повітря з порожнини А циліндра, у

результаті чого відбувається переміщення штовхальника / і штока 3

гальмові камери 2 униз, як показано стрілкою, і колеса загальмовуються.

У гальмову систему включений пристрій запасного гальмування,

що діє автоматично, якщо відбудеться обрив гальмового шланга,

відмовить компресор і т.д. Щоб уникнути аварійної ситуації при

Трактори та автомобілі (модуль 7)

37

включенні пристрою запасного гальмування і вивести автомобіль з небезпечної ділянки дороги, передбачена система аварійного розгальмовування. Для цього в пневматичну систему, що подає стиснене повітря під поршні 6 силових пружин 5, включений спеціальний кран;

додатково передбачений механізм аварійного розгальмовування убудований у кожен циліндр енергоакумулятора.

Гальмова система має пневматичний регулятор (рис. 282) сили гальмування, установлений на рамі 9 автомобіля. Важіль 2 датчики регулятора з'єднані тягою 3 із пружним елементом 4, що закріплений на штанзі 5 з компенсатором 6.

Автомобілі ЗИЛ-130, ЗИЛ-131. Гальма барабанного типу з пневматичним однопровідним гальмовим приводом. Стояночне гальмо барабанний з механічним гальмовим приводом.

Трактор Т-150К. Гальма барабанного типу з пневматичним однопровідним приводом. Стояночне гальмо шківне з механічним гальмовим приводом, установлений на приводі переднього моста.

Трактори МТЗ-80 і МТЗ-82. Гальма дискові, установлені на ведучих шестірнях кінцевих передач, привід механічний. Пневматичний привід гальм причепа однопроводный, постачений пневматичним перевідником, що дозволяє агрегатувати із трактором причіп, обладнаний також і гідравлічним приводом гальм.

Основні несправності і технічне обслуговування. Під час тривалої експлуатації можливе виникнення таких несправностей гальмових систем, як неповне гальмування трактора або автомобіля, що не припиняється або неодночасне гальмування коліс.

Неповне гальмування може бути наслідком замаслювання і зносу фрикційних накладок дисків, колодок і стрічок, негерметичності

Трактори та автомобілі (модуль 7)

38

пневматичного і гідравлічного приводів, недостатності тиску в пневмоприводе, порушення регулювання гальмових механізмів і їхнього приводу, несправності гальмового крана.

Олія може попадати в гальмові механізми часто через несправність сальника. Після усунення несправності гальмові диски, колодки або стрічки промивають у бензині, зачищають фрикційні накладки металевою щіткою або шкуркою.

При зносі фрикційних накладок регулюють гальмові механізми або заміняють накладки. Заміняти накладки рекомендується в тому випадку,

якщо голівки заклепок потопають менш чим на 0,5 мм. Заміняють накладки одночасно в гальмових механізмів лівого і правого коліс однієї осі.

Справність гальм тракторів «Бєларусь» МТЗ-80, МТЗ-100

характеризується на основний хід педалей, однаковим для кожної педалі і рівним 70...90 мм. Допускається збільшення ходу педалей через знос накладок до 110 мм. Для регулювання послабляють контргайки 7 і

загортають болти 8 і регулювальні качани 6 настільки, щоб хід педалей відповідав необхідним нормам.

Гальмовий механізм коліс автомобілів КамАЗ частково регулюють при збільшеному зазорі між накладками і барабаном, що повинний бути

0,2...0,4 мм. Для регулювання повертають вісь 15 (рис. 130,6) черв'яка і встановлюють найменший хід штока 20 мм. Переконуються, що при включенні і вимиканні подачі стиснутого повітря штоки гальмових камер переміщаються швидко, без заїдань. Барабани 10 повинні обертатися вільно і рівномірно, не стосуючись колодок. Хід штоків правих і лівих гальмових камер на кожнім мосту повинний бути однаковим, припустима різниця 2...3 мм.

Трактори та автомобілі (модуль 7)

39

Правильно відрегульований стояночне гальмо трактора Т-150До повинний надійно гальмувати трактор на ухилі 20...25° при підйомі важеля 1 (див. рис. 129) на 3...4 щиглика храповика. Для регулювання установлюють важіль 1 у нижнє положення і замірять щупом зазор між барабаном 11 і колодками гальмової стрічки 5. Зазор повинний бути

1,0...1,5 мм по всій окружності; при цьому пальці 13 повинні упиратися в торці пазів кронштейна 14. Зазор і його рівномірність регулюють гайкою

10 і регулювальними болтами 8, а довжину тяги – вилкою 3. При цьому засувка 2 важелі 1 повинний входити в другий паз сектора кронштейна, а

пальці 13 – упиратися в торці пазів кронштейна 14.

Гальмування, що не припиняється, або не вимикання гальмових механізмів може виникнути через заїдання гальмових механізмів,

поломки пружин, обриву накладок, заклинювання поршнів у робочих гідроциліндрах. Для усунення несправностей розбирають гальмові механізми, заміняють поламані деталі і проводять повне регулювання гальмових механізмів.

Притормаживание автомобіля при відпущеній гальмовій педалі відбувається при відсутності вільного ходу педалі. Несправність усувають регулюванням довжини гальмових тяг.

Неодночасне гальмування коліс приводить до відхилення автомобіля від необхідної траєкторії руху, що може привести до аварії при гальмуванні. Причини цієї несправності: порушення регулювання гальмових механізмів або їхнього приводу, засмічення трубопроводів і шлангів. Усувають несправність і перевіряють одночасність гальмування всіх коліс при русі трактора або автомобіля на рівній ділянці дороги.

Технічне обслуговування гальмових систем містить у собі щоденний контроль за надійністю кріплення складальних одиниць і

Трактори та автомобілі (модуль 7)

40

деталей, очищення їх від бруду, пили й олії, контроль за герметичністю гидро- і пневмопривода і перевірку працездатності гальмових механізмів і їхніх приводів

Герметичність пневмопривода перевіряють при номінальному тиску повітря (0,62...0,75 МПа), виключених споживачах і непрацюючому компресорі. Падіння тиску повітря від номінального повинно бути не більше 0,01...0,02 МПа протягом 15 хв.

Періодично зливають конденсат з повітряних балонів через краники.

Наявність великої кількості олії в конденсаті вказує на несправність компресора.

Справність гальмової системи забезпечується регулярною перевіркою дії гальм, гальмових приводів, технічним обслуговуванням і регулюваннями. При кожнім виході автомобіля в рейс контроль роботи гальмових систем обов'язковий.

До основних несправностей гальмових систем відноситься недостатнє гальмування (великий гальмовий шлях) при натисканні на педаль або важіль гальмової системи, гальмування ривками, замет автомобіля при гальмуванні і гальмування при відпущеній педалі.

Причиною недостатнього уповільнення при гальмуванні може стати замаслюваним, забруднення або знос накладок гальмових колодок,

стрічок і дисків гальм. Замаслені накладки очищають і промивають,

зношені заміняють. Замаслювання накладок викликається підтіканням змащення через чепцеві ущільнення, що у цьому випадку потрібно заміняти. При зборці звертають увагу на пружність пружин колодок,

кріплення опорних пальців, опорних дисків і інших деталей.

Недостатнє гальмування або притормаживание автомобіля при відпущеній педалі відбувається внаслідок неправильного регулювання

Трактори та автомобілі (модуль 7)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]