Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
39
Добавлен:
26.03.2016
Размер:
24.72 Кб
Скачать

Операційні системи і системне програмування

Лекція 2. Засоби створення додатків на мові C#

2.1. Засоби створення додатків на мові C#. Опис засобів

2.1. Засоби створення додатків на мові C#. Опис засобів

Щоб створювати додатки на C#, як і на будь-якій іншій мові програмування, потрібно мати можливість записати у файл (чи у файли) сам текст програми, а потім цей текст відкомпілювати з допомогою компілятора, створюючи виконуваний файл, при запуску якого на виконання отримується результат роботи розробленого застосування. Які ж засоби можна використати для створення додатків на C#?

Найпростішим засобом для запису і збереження тексту застосування є текстові редактори WordPad і Блокнот. З їх допомогою можна записати текст додатка на C# і при збереженні тексту дати цьому тексту розширення cs ("сі шарп"). На рис. 2.1 і 2.2 показані фрагмент тексту C#-застосування у WordPad і вікно редактора в момент збереження тексту програми.

Далі треба збережений текст відкомпілювати. Де узяти компілятор? Якщо у вас є інтегроване середовище розробки додатків Visual Studio 2010/2011/2012/2013, то в цьому середовищі в головному меню Tools потрібно вибрати команду Visual Studio Command Prompt (запуск exe- файлів з командного рядка). У результаті на екрані з'явиться консольне вікно, що пропонує вводити виконувані файли. Компілятор C# має виконуваний файл, названий csc.exe. Наберіть ім'я компілятора в командному рядку і натисніть клавішу <Enter>. Ви побачите, що середовище вимагає вказати компільований файл. Щоб не писати довгі шляхи до шуканого файла в консольному вікні (вередливому, через те, що у нього мало можливостей редагування тексту), можна спочатку при збереженні у WordPad помістити файл в кореневий каталог, в якому знаходиться середовище обробки. Для простоти спілкування з консольним вікном будемо зберігати свої застосування у WordPad в каталозі D:\. Додаток назвемо TestApp.cs (рис. 2.2). Перемістіть його в D:\, тепер спробуйте його відкомпілювати. Цей процес показаний на рис. 2.3.

Рис. 2.1.

Рис. 2.2.

Рис. 2.3.

З рис. 2.3 видно, що спочатку компілятор не знайшов початкового файла для компіляції, бо файл був переміщений в кореневий каталог. Тому у вікні потрібно було спочатку виконати команду MS-DOS "Перейти в кореневий каталог D:\". Ця команда – cd (change directory). Після переходу в кореневий каталог компілятор знайшов початковий файл, і компіляція пройшла успішно. Результат компіляції (файл з тим же іменем, але з розширенням exe) поміщений в той же каталог, що і початковий файл.

Компіляцію початкового коду на C# можна зробити, маючи тільки всім доступну платформу Microsoft .NET Framework, яку можна завантажити безкоштовно. Компілятор для C#, csc.exe (C - Sharp Compiler) входить в це середовище. Звичайно, великі застосування на ньому компілювати буде досить проблематично, але все таки іноді корисно знати як це зробити. Перш ніж скористатися компілятором, треба його налаштувати. Для того, щоб перевірити, чи знаходить ваша ОС система файл csc.exe, введіть його в командний рядок csc /?. У відповідь повинен з'явитися список опцій налаштування, підтримуваних компілятором C#. З командним рядком в різних ОС теж можуть бути проблеми. Якщо в ОС Windows XP командний рядок відразу видно в меню кнопки Пуск, то цього не можна сказати про ОС Windows 7. Там, щоб дістатися до командного рядка, потрібно натиснути кнопку Пуск, а потім в полі пошуку в нижній частині меню кнопки (в самому полі видно текст "Знайти програми і файли") потрібно ввести слово команд. Серед безлічі знайдених рядків ви побачите і значок командного рядка з назвою Командний рядок. Клацнувши по значку на екрані побачите консольне вікно з текстом і запрошення вводити дані (рис. 2.4).

Рис. 2.4.

Якщо компілятор не знаходиться, значить, в системі не прописаний до нього шлях. Щоб прописати шлях, треба клацнути правою кнопкою миші на Мій комп'ютер (у Windows XP), вибрати опцію Властивості. Якщо у вас Windows XP, то треба вибрати опцію Додатково (у Windows 7 - посилання ліворуч Додаткові параметри системи) і клацнути по кнопці Змінні середовища в нижній частині вікна Властивості системи, що відкрилося. Відкриється діалогове вікно Змінні середовища, в якому в полі з прокручуваням Системні змінні знайдіть змінну Path, клацніть на ній мишею, натисніть кнопку Змінити під цим полем. Відкриється діалогове вікно з вмістом змінної Path для її коригування. Вам необхідно дописати до кінця значення змінної крапку з комою і шлях до розміщення .NET Framework SDK. Зазвичай це C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v3.5, але версію краще уточнити, увійшовши до теки C:\Windows\Microsoft.NET\Framework.

Для створення C#-застосування можна скористатися можливостями якого-небудь інтегрованого середовища типу Visual Studio.