Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
з70-87.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
105.2 Кб
Скачать

72 Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям

Особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду (ст. 45 КК).

Злочин вважається вчиненим вперше в таких випадках:

1) якщо раніше особа не вчиняла ніколи злочинів

2) якщо особа раніше вчиняла злочини, притягалася до кримінальної відповідальності за їх вчинення, але кримінально-правові наслідки цього для неї вже минули і згідно з установленим законом порядком вона вважається такою, що не має судимості

3) якщо особа вчиняла раніше злочини, але на законних підставах була звільнена від кримінальної відповідальності за їх вчинення

Ознаки дійового каяття:

щире каяття особи

активне сприяння розкриттю злочину

повне відшкодування завданих збитків або усунення заподіяної шкоди

Активне сприяння розкриттю злочину – це дії особи, що вчинила злочин, спрямовані на допомогу органам правосуддя у встановленні істини в справі.

Повне відшкодування завданих збитків – добровільне відновлення тих майнових прав і благ, яких злочинець позбавив потерпілого в результаті вчиненого ним злочину.

Усунення заподіяної шкоди – це відновлення первинного стану предмета злочинного посягання (наприклад, ремонт пошкодженого майна, лікування потерпілого і догляд за ним, надання медичної та іншої допомоги, направленої на відновлення здоров’я, якщо було спричинено фізичну шкоду та інші дії, спрямовані на зменшення шкідливих наслідків злочину аж до повної їх ліквідації).

Щире каяття – це щире, відверте й добровільне визнання провини та шкодування за вчинене злочинне діяння, розуміння недопустимості й суспільної небезпечності вчиненого, готовність понести покарання, вжити заходів до відшкодування завданої шкоди або спонукати до цього інших осіб.

73 Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим, у зв'язку з передачею особи на поруки та у зв'язку із зміною обстановки

Особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду (ст. 46 КК).

Формальні критерії для визначення кола діянь, після вчинення яких дозволяється звільнення у зв’язку з примиренням (ст. 46 КК):

злочин повинен бути юридично першим

невеликий ступінь тяжкості злочину

Примирення – досягнення направленої на усунення викликаного злочином конфлікту обопільної угоди між злочинцем і потерпілим, внаслідок якої останній офіційно повідомляє правозастосовувача (суд, прокурора, слідчого, орган дізнання) про те, що він задоволений післязлочинною поведінкою особи, яка вчинила злочин, і погоджується зі звільненням її від кримінальної відповідальності.

Потерпілий від злочину – фізична особа, якій злочином завдано моральної, фізичної чи майнової шкоди.

Особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку (ч. 1 ст. 47 КК).

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з передачею особи на поруки

застосовується лише щодо осіб, які вперше вчинили злочин невеликої або середньої тяжкості

даний вид звільнення від кримінальної відповідальності є необов’язковим (факультативним)

обов’язковою умовою передачі особи на поруки є її щире каяття

вимагається наявність клопотання колективу підприємства, установи чи організації про передачу особи їм на поруки

є умовним – особі відводиться своєрідний іспитовий термін тривалістю один рік

у разі порушення умов передачі на поруки особа притягається до кримінальної відповідальності за вчинений нею злочин

колектив-поручитель не несе юридичної відповідальності за наслідки поручительства, і він може в будь-який час відмовитися від нього, якщо переконається, що особа не виправдує виявленої їй довіри

Особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час розслідування або розгляду справи в суді внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною (ст. 48 КК).

Певна обстановка – це ті соціальні, економічні, політичні, організаційні, господарчі та інші об’єктивні життєві умови, в яких було вчинено конкретний злочин і, які були характерні під час його вчинення для держави в цілому або для окремого регіону, області, населеного пункту, підприємства, установи тощо.

Різновиди звільнення від кримінальної відповідальності відповідно до ст. 48 КК:

у зв’язку зі зміною обстановки, яка викликала втрату суспільної небезпечності діяння

у зв’язку зі зміною обстановки, яка потягла за собою втрату суспільної небезпечності особи злочинця

мають відбутися такі зміни, при яких не тільки конкретне, але й усі інші подібні діяння в нових умовах втрачають суспільну небезпечність

змінюється оцінка особи – в умовах нової обстановки вона перестає бути суспільно небезпечною

Зміна обстановки – це суттєві, істотні зміни в об'єктивних соціальних умовах, внаслідок яких суспільна небезпечність діяння чи особи, що його вчинила, відпадає взагалі або ж стає дуже незначною.

Даний вид звільнення від кримінальної відповідальності є факультативним (необов’язковим) і реалізація його є правом, а не обов’язком суду.