Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

09-09-2015_14-14-36 / Питання до кразнавчого завдання на тему

.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
27.14 Кб
Скачать

Питання до краєзнавчого завдання на тему :

«Вивчення обрядів,свят та звичаїв рідного краю»

  1. Відомості про інформатора

а ) Прізвище, ім’я, по батькові.

б ) рік народження.

в ) де народилася( село, район, область)

г ) освіта( вища, середня, скільки класів)

2. Дата запису( число, місяць, рік)

3. Ім’я виконавця.

Теми :

  • Сонник : віші сни. «Чи були у вас сни, які збувалися?» Запитати в приклад про те, якщо сняться предмети побуту, криниця, померлі та що це означає.

  • Весільні прикмети( запитати про проведення весіль; про те, які є прикмети, що вони означають)

  • Прикмети пов’язані з віщуванням смерті по природним явищам.

  • Хатні речі.( запитати про речі побуту : віник( прикмети пов’язані з ним), ключі(Чи можна класти ключі на стіл?), замок, ніж( Чи можна стукати ножем по столі?), посуд( чи можна його мити на ніч?), хліб, де його залишають на ніч?) Повір’я пов’язані з хатнім простором( двері, вікна, піч і т.д.)

  • Повір’я пов’язані з дорогою( Чого не можна робити перед вирушенням в дорогу? Які слова потрібно промовити, щоб дорога була легшою?); Перехрестя; Зустрічі в дорозі( Що потрібно робити, якщо зустрілися два весілля? Що потрібно робити, якщо по дорозі зіткнешся з похоронами?); Які речі можуть зберегти в дорозі при зустрічі з негарною людиною?

  • 40 років. Чи святкується?

  • Звичаї, повір’я, обряди пов’язані зі свійськими тваринами. Ритуали при покупці худоби(Чи можна продавати з налигачем? Що ложать на хвіртку, на вході в хлів, коли приводить куплену корову? Що роблять перед першим вигоном на пашу? Чи дають гроші « на дійницю»? Чи є таке повір’я, що потрібно щось вкрасти з подвір’я минулих господарів худоби?) Чи можна розмовляти коли доїш корову? У чому потрібно нести яйця на « покладку» квочці ?

  • Загадки про предмети побуту; псевдоєротичні загадки;жартівливі пісні, промовки до горілки.

  • Походження вуличних прізвиськ. Стосунки молоді( Як залицялися хлопці до дівчат? Вечорниці?)

  • Будівництво хати. Прикмети вибору місця для будівництва оселі. Процес будівництва( Що клали в підвал? ) етапи будівництва : 1) сволоківщина

2) обрубщина

3)мазання

….

Прикмети пов’язані з поселення до нової оселі(Що потрібно заносити до хати спочатку? Хто заходить першим? Що потрібно промовляти, коли переступаєш поріг нової хатия?)