Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom Dikhtyarenko.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

13.1 Охорона праці

Охорона праці в сучасному світі має величезне значення у зв'язку з інтенсивним розвитком виробничої сфери та появою нових видів діяльності. Дотримання її принципів дозволяє вирішити відразу цілий ряд завдань, серед яких:

• гарантувати захист співробітників від шкідливих і небезпечних факторів, здатних зробити їх непрацездатними,

• знизити витрати на забезпечення виробничого процесу,

• виключити втрати робочого часу, що виливаються у серйозні збитки для підприємства,

• уникнути претензій та фінансових санкцій контролюючих органів, покликаних стежити за дотриманням вимог трудового законодавства,

• підвищити продуктивність і якість праці персоналу.[13]

Охорона праці, згідно з положеннями Трудового Кодексу, розуміється як система або комплекс заходів правового, соціально-економічного, профілактичного, санітарно-гігієнічного характеру, що дозволяють зберегти життя і здоров'я громадян, які беруть участь у виробничому процесі, впродовж їх трудової діяльності.

Розділ виконано для етапу розробки та дослідження на ЕОМ математичної моделі випарника холодильника Samsung RL44ECIS.

Дослідження проводилося в лабораторії кафедри електричних апаратів НТУ «ХПІ», яка знаходиться на третьому поверсі у електоро-корпусі.

Небезпечні і шкідливі виробничі фактори відповідно ГОСТ 12.0.003-74*[14], що виникають у процесі експлуатації ЕОМ з ЖК–монітором, наведені у таблиці 9.1.

Таблиця 9.1 – Небезпечні та шкідливі виробничі фактори

Найменування фактора

Джерело виникнення фактора

Характер

дії

Висока електрична напруга

Мережа живлення устаткування

Небезпечний

Несприятливе освітлення

Стан систем природного та штучного освітлення

Шкідливий

Несприятливий мікроклімат: температура, відносна вологість, швидкість руху

Стан систем опалення та вентиляції

Шкідливий

Підвищений рівень шуму,вібраціі

Кондиціонери, кулери, системи освітлювання, перетворювачі напруги, принтер

Шкідливий

Психофізіологічна перенапруга

Монотонність праці, розумова напруга, статичність і незручність пози

Психофізіоло-гічний

Пожежонебезпека приміщення

Мережа живлення, тверді матеріали, що здатні горіти

Небезпечний, шкідливий

Метеорологічні умови у виробничих приміщеннях вибрані відповідно до вимог ГОСТ 12.1.005-88 [15] та ДСН 3.3.6.042-99[16] з урахуванням енерговитрат організму на виконання робіт і періоду року. Для користувачів ЕОМ вибираємо оптимальні параметри мікроклімату, які наведені у таблиці 9.2

Таблиця 9.2 – Оптимальні метеорологічні умови у виробничих приміщеннях.

Категорія роботи

Період року

Температура, 0C

Відносна вологість, %

Швидкість руху повітря, м/с(не більше)

Легкі Іа

Холодний

22-24

40-60

0,1

Теплий

23-25

40-60

0,1

Для забезпечення нормованих оптимальних параметрів мікроклімату передбачені наступні заходи: опалення в холодний період року та кондиціювання в теплий період року. Передбачене природне провітрювання.

Для приміщення з ЕОМ, у світлий час доби застосовується природне однобічне освітлення. У темний час доби – штучне загальне освітлення[17].

Розряд та підрозряд зорової роботи – IIIв, бо розмір об’єкта розрізнення 0,3-0,5 мм, фон – середній, контраст – середній. Це роботи високої точності. Нормований коефіцієнт сумісного освітлення КПО еН=1,2 %[17].

Приймаємо значення Еmin для робіт високої точності III розряду, «в» Еmin=300 лк.

Рівень звуку в лабораторії не повинен перевищувати 50 дБА [18].

Гігієнічне нормування вібрації проводять згідно ДСТУ ГОСТ 12.1.012:2008[19].Для загальної технологічної вібрації категорії 3,тип «в», умов «комфорт» :нормований рівень віброприскорення– 83дБ, віброшвидкості–75 дБ.

Електромережа лабораторії живиться від трифазної чотирьохпроводної мережі з напругою 380/220 В, частотою 50 Гц та з глухо заземленою нейтраллю.

Згідно ПУЭ [20] виробниче приміщення за ступенем небезпеки ураження електричним струмом відноситься до приміщень з підвищеною небезпекою, тому що є можливість дотику до металевих конструкцій, які мають з’єднання із землею, та металевих корпусів електроустаткування.

Відповідно до вимог ДСТУ ГОСТ 12.1.038:2008 [21]: напруга дотикуUдот=2 В, а струм крізь людинуIh=0,3 мА,при нормальному режимі роботи.

Згідно з документом НАПБ Б.03.002-2007 [22] робоче приміщення за пожежною та вибухопожежною небезпекою відноситься до категорії В, так як присутні тверді матеріали, що здатні горіти (столи, стільці, тощо).Ступінь вогнестійкості будівлі – ІІ згідно з ДБН В.1.1-7-02 [23].

Відповідно до ГОСТ 12.1.004-91* [24] пожежна безпека забезпечується системами запобігання пожежі і протипожежної безпеки, а також організаційно-технічними заходами.

Для запобігання пожежі використовують первинні засоби пожежогасіння – порошкові вогнегасники ВП-9–2шт, вуглекислий вогнегасник ВВК-5–2 шт. та ящик з піском і лопата[25].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]