Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Digital_devices

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Рис. 5. Елементи керування генератором імпульсів

До складу елементів керування генератором імпульсів входять перемикач I, призначений для вибору режиму роботи (генерація послідовності імпульсів чи поодиноких імпульсів при ручному запуску) та кнопка II, призначена для ручного запуску генератора в режимі генерації поодиноких імпульсів.

Монтаж ЦП полягає в з`єднанні виводів мікросхем між собою та з іншими складовими, згідно розробленої принципової схеми та здійснюється перемичками, кінці яких підпаюють до відповідних контактних елементів.

ТИПОВІ СИТУАЦІЇ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ПРИ РЕАЛІЗАЦІЇ

ЦИФРОВИХ ПРИСТРОЇВ НА СТАНДАРТНИХ

ІНТЕГРАЛЬНИХ СХЕМАХ

Розроблена функціонально-логічна схема ЦП має бути реалізована на базі набору стандартних інтегральних схем (ІС) тої чи іншої серії, або на базі набору бібліотечних елементів тієї чи іншої великої (надвеликої) інтегральної схеми (ВІС або НВІС) з програмованою структурою. В обох випадках можлива ситуація, коли наявні елементи і елементи потрібні для реалізації схеми не співпадають, як за кількістю, так і за можливостями виконання необхідних функцій.

11

Типовими ситуаціями є наявність в корпусах стандартних ІС “ лишніх” (тобто таких, що не використовуються в даному випадку) логічних елементів, входів, або, навпаки, кількість входів мала, їх навантажувальна спроможність недостатня. Детальна інформація, щодо вирішення вказаних проблем наведена в [2, с. 64-72]. Нижче наводяться лише ті відомості, знання яких необхідне для успішного виконання лабораторних робіт.

Режими невикористаних входів.

Питання про режими “ лишніх” входів вирішується з урахуванням конкретного типу схемотехнології, що використовується.

Наприклад, необхідно отримати кон`юнкцію (або її інверсію) п`яти змінних. В стандартних серіях не має відповідних елементів, що мають 5 входів. В цьому випадку доводиться використати елемент що має вісім входів, в якому виявляється три “ лишні” входи. Принципово можливо:

-не звертати уваги на “ лишні” входи (тобто залишити їх розімкненими);

-приєднати “ лишні” входи до задіяних;

-подати на “ лишні” входи якісь константи.

З точки зору логічних операцій всі три вказані можливості правомірні. Але, якщо взяти до уваги особливості тієї чи іншої схемотехнології, то вибір варіанту стає визначеним.

Для елементів, які виготовляються за технологіями КМОН або ТТЛ(Ш), невикористані входи розімкненими не залишають. Для елементів, виготовлених за КМОН-технологією, це сувора рекомендація, бо в цих елементах великі значення вхідних опорів і, відповідно, на розімкнених входах легко наводяться паразитні потенціали, які можуть змінити роботу схеми. Для елементів, виготовлених за ТТЛ(Ш)-технологією суворої заборони залишати входи розімкненими немає, але робити це небажано, так як при цьому погіршуються параметри швидкодії елемента. Приєднання “ лишніх” входів до задіяних для КМОН и ТТЛ(Ш) елементів принципово можливе,

12

але небажане, бо призводить до підвищення навантаження на джерело сигналу, що, в свою чергу, веде до зниження його швидкодії.

Таким чином, для елементів, виготовлених за технологіями КМОН або ТТЛ(Ш) проблема невикористаних входів вирішується шляхом приєднання їх до констант (логічним одиницям або нулям) таким чином, щоб запобігти зміни роботи схеми для задіяних входів. При цьому рівні напруги логічної "1" та логічного "0" для КМОН елементів співпадають з рівнями напруги джерела живлення та загальної шини (“ землі”), до яких і приєднують невикористані входи. Для ТТЛ(Ш) елементів рівень "1" на 1,5 – 2 В нижчий за рівень напруги джерела живлення, тому для запобігання пробою незадіяні входи приєднують до джерела живлення через резистор, величина опору якого (звичайна рекомендація) повинна складати 1 кОм, причому до одного резистору дозволяється приєднати до 20 входів.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1

Дослідження цифрових комбінаційних схем на базових логічних елементах

Мета роботи

Оволодіння навичками розробки електричних принципових схем ЦП комбінаційного типу; їх збирання і налагодження.

Постановка задачі

Реалізувати у вигляді працюючого макету задану комбінаційну схему, використовуючи при цьому запропоновану мікросхему. Провести налагодження макету та підтвердити правильність його функціонування.

13

Порядок виконання роботи

1.Привести надану в технічному завданні функцію до заданого базису (базис задається типом мікросхеми, яку передбачається використати) та здійснити її мінімізацію.

2.Побудувати функціональну схему ЦП.

3.Побудувати електричну принципову схему ЦП, використовуючи мікросхему заданого типу.

4.Зібрати макет ЦП і здійснити його налагодження.

5.Змінюючи значення вхідних сигналів, та спостерігаючи відповідні зміни сигналів на виході підтвердити працездатність ЦП.

Варіанти завдань

Варіанти завдань на виконання лабораторної роботи наведені в табл. 1

Таблиця 1. Варіанти завдань на виконання лабораторної роботи №1

№ варіанту

З а в д а н н я

1

Реалізувати схему логічної рівності ( A = B ).

2

Реалізувати схему логічної нерівності ( A ¹ B ).

3

Реалізувати вираз A ³ B .

4

Реалізувати вираз A < B .

5

Реалізувати схему полусуматора.

6

Реалізувати схему логічного додавання трьох логічних змін-

них ( A + B + C ).

 

7

Реалізувати схему логічного додавання заперечень трьох ло-

__ __ __

 

гічних змінних ( A+ B+ C ).

Примітка. А і В однорозрядні логічні величини.

Підготовча частина роботи

Побудувати таблицю істинності заданого виразу. Скласти формулу, яка реалізує заданий вираз.

Здійснити перетворення отриманої формули, спростивши її та привівши

14

до заданого базису (визначається заданим типом мікросхеми). Побудувати функціональну схему ЦП.

Ознайомитись з довідковими даними заданої мікросхеми і розробити електричну принципову схему ЦП.

Теоретична підготовка

Теоретична підготовка, необхідна для виконання даної лабораторної роботи, включає вивчення фундаментальних основ алгебри логіки та правил перетворення логічних виразів, включаючи правила переходу від одного базису до іншого. Вивчення цих питань має бути проведене самостійно на підставі конспекту лекцій та вказаної літератури.

Порядок збирання и ладнання ЦП

Перед монтажем пристрою необхідно перевірити правильність функціонування всіх логічних елементів (ЛЕ), що входять до складу наданих мікросхем. Для виконання цієї операції слід використати світлодіоди, розташовані на монтажному полі (див.рис. 2, п.3) і перемикачі задавання логічних рівнів, розташовані на набірному полі (див.рис. 4). Перевірка виконується наступним чином (посилки відповідають позначенням відповідних елементів на рис. 2):

вхід ЛЕ підключається до одного з контактних елементів 6, які приєднані до перемикачів задавання логічних рівнів (див. рис. 4);

вихід ЛЕ підключається до одного з контактних елементів 4, які приєднані до світлодіодів 3;

змінюючи положення відповідного перемикача, тобто подаючи на вхід ЛЕ логічні рівні "0" або "1" і фіксуючи, при цьому, стан світлодіода, перевіряємо відповідність функціонування ЛЕ його таблиці істинності.

Несправні ЛЕ при монтажі ЦП не використовуються.

Можна виконати ступеневу перевірку і зібраного ЦП. Ця перевірка базується на знаннях логічних функцій, що виконується кожним ЛЕ. Переві-

15

рка здійснюється послідовним контролем логічного рівня на кожному ЛЕ від входу ЦП до виходу (при заданому логічному рівні на вході). Як і в попередньому випадку, для задавання логічних рівнів і контролю рівнів на ЛЕ використовуються перемикачі набірного поля і світлодіоди, розміщені на монтажному полі.

Контрольні питання.

1.Аксіоми алгебри логіки (1– с. 85–110; 3– с. 58–69; 4– с. 8–15; 6– с. 5-8).

2.Спрощення логічних виразів (1– с. 140–153; 3– с.112-115; 6– с. 20-29).

3.Теорема де Моргана (1– с. 110–113; 3– с. 70–72).

4.Карти Карно для спрощення логічних виразів (1– с. 154–166; 3– с. 117–

135; 5– с. 526-528).

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2

Дослідження цифрових комбінаційних схем на базі мультиплексора

Мета роботи

Оволодіння навичками розробки електричної принципової схеми комбінаційної логіки на базі мультиплексора; збирання і ладнання ЦП, до складу яких входить мультиплексор.

Постановка задачі

Реалізувати ЦП з заданими технічними характеристиками, використавши запропоновану мікросхему мультиплексора.

Провести ладнання макету та підтвердити правильність його функціонування.

16

Порядок виконання роботи

1.Розробити алгоритм роботи мультиплексора.

2.Синтезувати логічну функцію роботи мультиплексора.

3.Привести отриману функцію до заданого базису (задається типом мікросхеми, яку передбачається використати) та здійснити її мінімізацію.

4.Побудувати функціональну схему мультиплексора.

5.Побудувати електричну принципову схему мультиплексора, використовуючи мікросхему заданого типу.

6.Зібрати макет мультиплексора і здійснити його налагодження.

7.Змінюючи значення вхідних сигналів, та спостерігаючи відповідні зміни сигналів на виході підтвердити працездатність ЦП.

Варіанти завдань

Реалізувати ЦП, на вхід якого подається 5-ти розрядне двійкове число, при цьому сигнал на виході пристрою приймає значення логічної "1", якщо число на вході співпадає з заданим, і значення логічного "0" в протилежному випадку. Задані, згідно варіантів завдання, числа наведені в табл.2.

Таблиця 2. Варіанти завдань на виконання лабораторної роботи № 2

№ варіанту

 

Завдання (значення чисел)

 

1

1

3

9

17

29

2

3

5

17

29

31

3

5

7

9

23

28

4

2

4

11

18

30

5

4

6

8

22

27

6

3

8

10

18

24

7

1

9

15

21

25

Підготовча частина роботи

Побудувати таблицю істинності заданого ЦП.

17

Скласти та мінімізувати логічні функції для кожного входу даних мікросхеми мультиплексора.

Привести отримані логічні функції до заданого базису (визначається заданим типом мікросхеми).

Побудувати функціональну схему ЦП.

Ознайомитись з довідковими даними заданої мікросхеми і розробити електричну принципову схему ЦП.

Теоретична підготовка

Мультиплексор – цифрова інтегральна мікросхема комбінаційної логіки, що має декілька входів різного призначення та один вихід. Вся сукупність входів мультиплексора розподіляється на дві групи – інформаційні входи (або входи даних) та адресні входи. Призначення мультиплексора – здійснити комутацію інформаційних входів під впливом сигналів на адресних входах, тобто в залежності від сигналів на адресних входах, на вихід передається сигнал одного з інформаційних входів. Таким чином, муль-

типлексор –

цифрова мікросхе-

 

 

 

 

 

ма, яка має N адресних входів та

Вхiд дозволу

 

E

MS

 

 

2N інформаційних входів. Фак-

 

 

 

 

 

 

 

D0

 

 

тично мультиплексор являє со-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D1

 

 

бою перемикач, керування яким

Інформаційні

 

 

 

 

F

здійснюється з адресних входів.

входи

D2

 

 

 

 

 

 

 

 

Як приклад,

 

 

 

D3

 

 

розглянемо

мультиплексор

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A0

 

 

 

 

 

 

4→1, що означає наявність

 

 

 

 

Адресні

 

 

 

 

 

 

 

входи

 

 

 

у мікросхеми чотирьох ін-

A1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

формаційних входів та одного

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

виходу (див. рис. 6).

Рис. 6. Мультиплексор 4→1

18

Таблиця істинності роботи такого мультиплексора наведена у табл. 3.

Таблиця 3. Таблиця істинності мультиплексора 4→1

A1

A0

F

0

0

D0

0

1

D1

1

0

D2

1

1

D3

 

 

 

Мультиплексор можна віднести до універсальних логічних елементів тому, що в разі, коли число вхідних сигналів (аргументів функції) не перевершує N+1, реалізація будь-якої логічної функції не потребує додаткових елементів.

Розглянемо приклад реалізації за допомогою наведеного мультиплек-

сора 4→1 логічної функції F = abc + abc + abc + abc .

1. Наведемо задану логічну функцію у вигляді таблиці істинності (див. табл. 4), домовившись, що на адресні входи будуть подані сигнали а і b ,

причому а

на старший біт адресу, b

на молодший.

 

 

 

 

 

Таблиця 4. Таблиця істинності логічної функції F

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N

 

a = A1 , b = A0

 

c

 

F

D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

0

0

 

0

 

1

D0=1

 

1

 

0

0

 

1

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

0

1

 

0

 

1

 

 

 

D1= c

 

3

 

0

1

 

1

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

1

0

 

0

 

1

 

 

 

D2= c

 

5

 

1

0

 

1

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

1

1

 

0

 

0

D3=0

 

7

 

1

1

 

1

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

 

 

 

 

 

2. Розіб’ємо вхідні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

комбінації таким чином,

 

 

 

 

 

 

E

MS

 

 

 

 

 

 

щоб виділити групи, кож-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

" 1"

 

 

 

D 0

 

 

 

на з яких відповідає одно-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D 1

 

 

 

му інформаційному входу,

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і отримаємо для кожного

С

D 2

 

 

 

інформаційного входу ло-

" 0 "

 

D 3

 

 

 

гічну функцію, що зале-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

жить лише від одного вхі-

 

a

 

A 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дного аргументу с.

 

b

 

A 1

 

 

 

 

 

 

 

3. Фрагмент принципо-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

вої схеми ЦП, що реалізує

 

Рис. 7. Фрагмент принципової схеми ЦП

задану функцію на базі мультиплексора, наведено на рис. 7.

Алгоритм синтезу цифрового пристрою на базі мультиплексора у разі, коли кількість аргументів функції перевищує N+1, в цілому залишається незмінним. Особливість даної ситуації лише втому, що вся сукупність аргументів розділяється на дві групи. При цьому до першої групи (яку передбачається подати на адресні входи мультиплексора) включають кількість аргументів, що дорівнює числу вказаних адресних входів, а до другої групи відносять аргументи, що не ввійшли до першої та розподіляють їх на підгрупи, формуючи з цих аргументів відповідні логічні функції, які і подають на інформаційні входи.

Як приклад, розглянемо задачу реалізації на базі мультиплексора 4→1 ЦП, на вхід якого подається 4-х розрядне двійкове число, при цьому сигнал на виході пристрою приймає значення логічної "1", якщо число на вході співпадає з заданими числами, а саме: 6, 9, 15, і значення логічного "0" в протилежному випадку. Рішення даної задачі проведемо, визначивши логі-

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]