Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекции / Історія України

.odt
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
42.22 Кб
Скачать

05.09.2013

2 Лекція

Давня доба в Української історії

  • етногенез слов”ян (писемні згадки про них)

  • племінні об”єднання, перші держави утворені у слов”ян

  • суспільний лад та економічне життя

  • релігійні уявлення

  • війни давніх слов”ян (самостійно підготувати конспект)

Етногенез — народопоходження

Територія на якій виникає праслов”янська імперія (ідеологічне поняття). Слов”янський етнос — автотонний(мігрували). Між річкою Сян на заході і Дніпром на сході між Прип”яттю на півночі і Карпатами на заході знаходились прадревні слов”яни. Є теорія що наша територія знаходилась між річкою Вісла та Одр.

В 16 ст до Різдва Хрестового (саме в часи розквіту бронзової доби, землі північніше від Карпат були заселені праслов”янами). Походження прасло”вян пов”язано з індоєвропейським масивом і прагерландцями які відділились 2 з половиною тисячі років тому. Мовна спорідненість між слов”янами досі висока. Ця спільнота об”єднана мовою культурою віруванням (тчинецько-комарівська культура) неоднорідна культура ввібрала багато етнічних елементів з сусідніх держав(прафракійців індоіранські племена.) Були хліборобами і скотоводами (жоден слов”янський етнос не був кочовим). На рубежі 2 і 1 тис років до н.е.- Залізний вік(робили списи серпи сокири). Збільшення нардонаселення в геометричній прогресії. З”являються перші писемні згадки (Гомер Есхіод Есхіл)

  • передскіфський період

  • скіфський

Лужицька і частково чорнолісська культури.

В 1 тис. До на ери контактують з кімерійцями далі скіфи і сармати (це залишає слід в культурі і антропології) З 6 ст до на ери частка слов”ян попадає в скіфську залежність. Ця залежність була данницькою (Геродот відмітив скіфів орачів і землоробів (слов”ян) разом називає сколотами — середньо дніпровські пра слов”яни). Геродот згадує племена Неврів (з ними пов”язується праслов”янська милоградська культура що існувала в 3-6 ст до на ери на території Полісся і Волині) в 6 столітті вони переселяються на схід через велику кількість змін. Археологічні розкопки підтверджують. Вважають що Неври змішана праслов”янська культура.

Праукраїнські слов”янські племена

1 тис нової ери (постійні переселення різних племен). Пліній Старший згадує слов”ян як Венедів відрізняючи від Сарматців і Германців. Таціт вважав так само. У праці Птолемея “Географія” венеди були чисельним народом мали постійні поселення воювали з сарматами германськими племенами. Об”днані зарубинецькою і тщевосською культурою.

У першому 2 ст перша культтуроетнічна консолідація (міцнішають стосунки між племенами слов”ян). Важливе значення мали контакти з римськими провінціями. Орне землеробство. Селились ближче до рік і не далеко до луків. Застосовували виснаження землі а потім переходили на іншу землю (вирощували пшеницю і ячмінь) Череди волів оточували племена також були табуни коней і свині. Промисли (миливство і рибальство).

Розвиток ремесел (ковальство гончарство залізоробство (гончарного круга ще не знають)) Велика увага приділялось житлу. Була піч і вогнище яма для зберігання зерна. Все обмазували глиною. Заглиблювали житло до материкової основи (було тепліше зимою).

Поховальним обрядом для слов”ян була кремація (рештки кісток збирали в горщик і закопували з прекрасами речами знаряддями праці посуд).

Патріархальні залишки цих обрядів частково залишились і зараз. У тщеморській більше західній культурі клали більше зброї (контактували з германцями).

До нової ери жили сусідськими общинами. У межах сусідських общинах сім”ї об”єднувались у великі патріархальні родини. Для оборони об”єднувалось кілька сусідських общин. Групи такі тянулись по 10 км при річках.

3 і 5 ст — черняківська археологічна культура (річка Прип”ять до Дунаю, верхів”я Вісли до Сіверського Дунаю ) - синкретична культура (формувалась на основі сильного впливу римської провінції) Утотожнюють Антами і Склавінами від Візантійських істориків (верхнє Придніпров”я і Поділля) (описували Прокопій Кисарійський, Маврикій Стратег). Слов”яни — вічні вороги Візантійської імперії.

Жили з давніх давен в демократії. Хатини розташовані були далеко одна від одної. Носили короткі штани. Були витривалі. Мали одну мову зовнішнім виглядом високі і схожі один на одного, дуже сильні колір обличчя засмаглий волосся не русе і не переходить в чорне (рудувате). Живуть бідно і грубо але лукавства і підступу немає. Ім”я слов”янам і Антам було з поконвіку одно.

Древньословянські імена Бож Ардагас Доброгас Пирогас.

Утворються племена з вождями, війська, общини які різнились думкою.

Було соціальне розшарування (про це свідчать знайдені гроші і речові скарби)

Державне обєднання антів свідчило про перехід до феодалізму.

Було домашнє рабовласництво. Ходячи на балкани вони брали 1000 полонених але не всі ставали рабами. Проягом 6 ст в результаті війн з Візантією захопили північ Балканів. Хвиля аварів (тюри) завойовників пройшли в середині 6 ст по території слов”ян. Протягом 558-568 років проходять до Карпат і створюють Каганат. Протягом тривалих війн антське об”єднання припиняє своє існування.

Народжуються нові племена. В 635 році не зустрічаємо назву антів. А через 300 років з”являються знову східнослов”янскі племена (хорвати древляни, сіверяни). Анти це гентичне коріння українського народу (Казав Грушевський). Кажуть ще шо анти втекли на Балкани а предками є свагіни. Які мали приблизно працько-корченьску культуру.

Повість минулих літ в яких є 14 назв великих племінних об”єднаннь слов”ян (половина з них була на території україни)

Війни давніх слов”ян

В перші століття нашої ери слов”яни протистояли племенам і народам що зазіхали на їхні землі.

У 2 ст нашої ери в Причорномор”я прийшли Готи (східно германські племена). Воювали разом з антами проти рабовласницької Римської імперії. Війни між готами та слов”янами теж відбувались.

Готи були не численними тому не залишили істотних слідів в культурі племен слов”ян. Готи були нижчі в суспільному розвитку. Готи не панували над слов”янськими племенами.

На прикінці 4 століття готів розгромили гуни (пеолітичне об”єднання розпалось). Готів відтиснули на захід — нижнє Подунав”я і Крим. Орди гунів (тюрського походження) вторглись в причорноморські степи із східної Азії. В 375 році перейшли річку Дон війною пройшовшись через Подніпров”я. Пішовши на захід осіли на Середньодунайській рівнині.

Аттіла (царь гунської держави) вмер і держава поступово занепала. Частина гунів зазнала поразок на заході інші злились з місцевим населенням.

Слов”яни вели війни проти Аварів (обрів) в 6 ст (вони прийшли з Азії заснувавши на Середньому Дунаї свою державу яку назвали Аварським Каганатом). Війни тривали до першої половини 7 ст.

“Балканські війни” проти Візантії слов”яни почали в 5 ст. В стадії війни частка слов”ян переселились на Балкани. Внаслідок війн північна частина Балканського півострову

перейшли в володіння до слов”ян. Виникли такі країни як Болгарія, Хорватія. Слов”яни пришвидшили занепад рабовласництва у Візантії та розвиток в імперії феодалізму.

12.09.2013

Активну участь в формуванні етносу українського народу беруть племена /поляни(мудрі і тямущі головний центр м Київ(переяслав любич василів білгород) бо вони жили на високих галявинах тому і поляни), дуліби (ранні згадуються в 7 ст. Дуліби проживали ще в чехії верхньому дунаї і на балканах. Дуліби відігравали важливу роль в розвитку. східних славян), бужани і волиняни (пізніш об”єднання пов”язані з волинню та містом Бузь), деревляни (деревляни проживали в лісах займались лісовим промислом місто Іскоростень — центр древлян). Процес державоутворення проходив в усіх племенах. На схід від полян проживали сіверяни (швидко зник) піденну територію луганська обл займали тивичі і уличі.

Уличів остаочно підкорили в 940 році (Князь ігор обкладав його 3 роки). Прийшли печеніги. Улічі поселились між півд Бугом і Дністром і до низу Дунаю. Білі хорвати (східгні) входили до київської русі проживали в районі карпат. Велике плем”я. Після склали поселення галицького князівства (Перемишль Галич і багато невідомих міс в ступниці). Їх маеріальна культура мала дуже багато спільних рис.

Потім формується одна культура з однаковими економ розвитком побутовим політичним поховальним обрядом завдяки словянських союзів. Дриговичі полочани проживали в глухих лісах і болотах. На північ від полян — крівичі дьятичі ільменські словени (російський етнос)

Основа госп племен було орне землеробство. Використовували рало з залізним наральником а пізніше плуг з лемішом. Тяговою силою в північних території були коні а в інших віл. В лісостепі практикувалось дво і тирпілля. Вирощували просо ячмінь пшениця жито боби горох льон гречка. Жали серпами пізніше косами. Все робили рукаи. Вітряки прийшли пізніше. Раціон (каша варена ріпа м”ясо вживали не часто). Тваринництво було присадибним (найголовніше було розведення великої рогатої худоби. Утримували овець, кіз та коней). Допоміжна роль належала полюванню та рибальсву (білки куниці і лисиці). Ремесла (залізобудування, залізорудне ремесло(південний буг григорівка центри видобування), в кузнях здійснювали переробку, оброка кольорових металів не сильно розвивалась бо було мало сировини, гончарне ремесло у 7-8 ст оволоділи гончарним кругом. Прядіння ткацтво і обробіток шкіри — домашні ремесла.

17.09.2013

4 Лекція

Розвиток приватної власності призводить до майнової та соціальної нерівності

Племенне зібрання — верховна рада (віче). Значною владою є знатть. Віче на деяких територіях упало. Племена починають об”єднуватись в союзи. І виникла перша велика слов”янська держава. Створити державу без об”єктивних факторів не можливо.

Релігійні уявлення

У до християнські часи слов”яни вірили в культ природи (політеїстична віра язичництво). З письмових джерел слідує те що Анти і Склавіни вірили в єдиного бога.

Бог Перун (бого грому і блискавки) — верховний бог. Род — стародавнє божество всієї природи. Даж бог Хорс — бог сонця. Бог ворув Сварог. Бог вітру — Стрий. Велес — охоронець худоби. Семаро — летючий пес (захисник зерна що має принести плоди).

Голова роду виконував роль священника.

В 1908 році під час роскопок в Києві виявили постамент з 4 виступами по сторонах світу.

В 980 році князь Володимир спорудив нове святилище. Поставив хорса дажбога мохоч і Стрия. Знайшли ж лише з сімома геометричними виступами. Святилища будували на підвищенні. Перуна знайшли на Львівщині. Було розкопано біля села Городниця святилище Рода. Намагались будувати або в укріплених або в важкодоступних місцях щоб ворог не міг осквернити. Мохочі (охоронниця вагітних жінок).

Збручанський ідол — єдиний що зберігся знайшли в 1848 році в річці Збруч. Висотою 2.7 метра на ньому було зображено 3 яруса. Верхній ярус ярус богів. Середній ярус світ людей. Нижній ярус таємничі підземні боги що на собі тримають землю.

Відомі були навіть кам”яні, кістяні божки які зберігали вдома.

Поклонялись деревам (дуб).

В 1909 і в 1975 році діставали великі дубові стовбури які добрезбереглися. В стовбури було всаджено ікла диких кабанів що свідчить про якісь обряди. В жертву приносили зерно і тварин.

На дунаї жертвували слов”яни півнів і малюків кидаючи їх в воду (слова візантійців).

Слов”яни заможні мали багато жінок і наложниць. І був ритуал коли при його смерті біля нього ховали його наложницю.

Волхви — займались волхвуванням пророцтвом і медичною практикою.

Язичництво слов”ян сильно не розвинулось.

Утворення держави у східних слов”ян

  • Процес утворення держави

  • Проблемні питання пов”язані з утворенням держави у східних слов”ян

Головна причина виникнення державності є розшарування первісно общинного суспільства на різні соц групи з різними часто протилежними інтересами і для узгодження і порядку також для надання права верхівці користуватись багатством. Щоб не було війни “всіх проти всіх” формується держава

Головні ознаки:

  • наявність влади яка відчужена від народу

  • розміщення населення за територіальним а не племінним принципом

  • данина для утримання влади

  • спадковість влади

За літописами у 8-9 ст бачимо що формуюься князівства (у полян Київ у хорватів Галич) кожне князівство має свою територію і центр (найбільше місто). Існувало 3 великих державних утвореннь Куявія (поляни) Славія (приазовські слов”яни) Арканія (тмутараканське князівство).

Руська земля -поляни древляни сіверяни

Аскольд і Дір володіли полянами і воювали з вуличами. Вони скоріше скандинавці. Приблизно в цей час скандинави оволоділи Новгородом. Аскольд і Дір коли прийшли до Києву побачили що слов”яни вже готові до створення держави.

Князь Олег (на справді воєвода Рюрика) — Віщий. Олег убив Аскольда і захопив владу в Києві. Оселившись ам князем з сином Рюрика Ігорем — наступним князем. Київська Русь (наукове названня) 872 рік (єдина держава східних слов”ян).

На другу половину 9 ст створились умови для створення держави. І рушієм до створення держави стали варяги(скандинави)

19.09.2013

5 Лекція

Почаковий етап існування Русі

Має кілька початкових етапів (вчені ще дискусують)

  • роль варягів або нормнське заснування східних слов”ян

  • походження назви Русь

1

Початок проблеми полягає в самому літописі який зараз переглядають і перечитують. На його основі побудували норманську теорію в 19 віці. Група німецьких істориків Баєр Мюллер і Шльоцер (засновники цієї теорії). Суть теорії: східні слов”яни були не здатні утворити державу а варяги прийшли і відіграли головну роль у створенні.

Михайло Ломоносов засновник антинорманізму. Він сказав Варяги це не нормани а назва руських дружинників. Гедеон пише працю “Варяги і Русь істор иследование”. В руській мові бракує слів норманів. Названня русь іде з піденноруських населеннь.

Дмитро Вавальский вів затяту боротьбу проти норманистів.

Михайцло Грушевський казав що термін Русь пішла з території полян і русь існувала до приходу норманів.

Рибаков, Іхоміров (класики істор науки) — анти норманісти.

Є теорія що варяги пробивалися на схід і завойовували торгові шляхи. І вони завоювали русь і використовували Русь для торгових операцій.

За повістю варяги — скандинави скоріше за все шведи. В кінці 8 ст починаються зв”язки між шведами і хазарами (більше торгівельних). Але на заваді цьому стояли місцеві династії що не давали гарантії норм торгівельних переправ.

Вони нападали і скидали князів і так заснували Рюриковічі Русь. Русь -слово що об”єднує з”єднання слов”янських народів.

Фіни досі називають шведів Руотці (Ruotsi).

Вызантыйський ымператор 9 ст «Про управління імперіїї” повідомляє про дніпровські пороги. Казав що для торгівлі їх проплити було не можливо. І він дає їм назву (слов”янська назва (схожа на нашу) і по русськи (звичайний діалект старо шведської)).

Бритинські Анали 873 році було записано що до Людовіка Побожного (цісаря) прийшли посли з русі і сказали що вони від свого царя. І цісарь зрозумів по мові що вони шведи

Сімон Логофет 10 ст розповідав про напад русі на константинополь. Говорив що русь з роду франків.

Схід називав русів норманами. Імена князів і дружин скандинавські.

Чисельно скандинавів на території русі було не так і багато. Культура не була вища право було схоже. І лише ініціаивністю вони і взяли. І тим самим асимілювались в слов”янський етнос. І в кінці 11ст від варягів залишились імена і літописні згадки.

Киїівська русь у 10 на початку 11 ст

  • поліична діяльність київських князів

    Політичні діяння реформи Київських князів (на семінар додому)

  • політичний та соціальний устрій русі

    сама по собі русь спеціалізується як ранньо середньовічна монархія. Держава забеспечувала порядок серед населення і захист від ворогів. На чолі князь Київський (абсолютний монарх). Влада була спадковую але на нещастя не було виробблено певного права спадкового тому смерть князя тягла за собою боротьбу між синами князя. Ярослав пробував виправити цей приницип. По смерті наступником повинен був стати наступний брат (принцип ніколи не діяв). Шлюб був полігамним (багато жінок) серед князів. Тому русь постійно переслідували чвари за престол. В яких перемогав сильніший. Новий князь йшов до собору і приймав благословіння від метрополита (був у князів на цей випадок спеціальний дрескод). Влада не обмежена (здебільшого війскові походи і їх організація). Окремими частинами правила або велика князівська сім”я або бояри. При князеві існувала боярська рада де він обов”язково радився по серйозних та важливих питаннях (моральний обов”язок князя).

    Крім князя існував авторитетний орган влади віче. Було таке що князя вибирало віче. Князь укладав договір за яким він мав чинити суд і збирати данину. Віче зазвичай скликав князь але бувало так що віче збиралось само. Були і підкупи віче. З часом віче занепало.

    Важливу роль відігравало військо. Головга частина — княжа дружина (забезпечував сам князь). Був флот з одною щоглою і гребцями. Сухопутні війська ділилась на кінноту і піхоту а з 12ст на озброєння приходять ще й луки.

    Згідно джерел суспільство поділяється на князя з дружиною і просто людей. А ми ділимо на три групи:

    - люди церковні

    - люди війни (військо)

    - люди праці (смерди)

  • економічне життя

    Офіційною мовою була латинь. Швидко засновуються монастирі. Гальмувався розвиток науки.

    Матеріально церква підтримувалась Володимиром Великим (10% заробітку держави).

    Члени княжої дружини:

  • зміцнення окремих князівств і початок роздроблення русі

  • проблемні питання пов”язані з історією русі

24.09.2013

соціальна верства

  • люди війни (члени княжої дружини (дужі юнаки)) жив у дворі князя і підчинявся князям.

    Князі самі брали участь в битві (вони годували і озброювали дружину) Ярослав мудрий 3 частину данини давав на озброєння дружини.

    З часом збройна служба стала спадковою. Дружина допомагала князю в повсякденному житті.

    Були старшими мужами і були при князівській раді. І в 12 столітті їх вже звуть боярами (пізніше це вже військова аристократія)

    Пізніше з”являється поняття лучші мужі — місцева знатть. Міська еліта пізніше бояри а потім вже магнат.

    Вони мали право залишати за собою частину податків з населення.

    Боярська отчина (маєток) -0 сформувалась в кінці 12 століття.

    За службу воїнам давали землю. Такий тип землеволодіння в кінці 12 віку сформувався.

    Честь боярина цінувалась дорожче чим дружинника

  • Люди праці. Слово праця не знали. Було слово труд що стосувалось священників і дружинників. Було слово робота від слова раб (заняття нижчого гатунку)

    Огородники — люди що зводили стіни в фортецях

    Ремісниче виробництво заснували в монастирях. Разом з цим працювали і вільні ремісники.

    Міста були доволі багатолюдними. В Києві десь 50 тисяч людей.Переяслав 12 тисяч

  • купці другі за чисельністю в місті. У них були свої корпорації.

    Під селом малось пару будівль яка знаходилась на певній ділянці. Земля була власністю громади.

    Селяни просто займали вільні землі і їх розробляли. Розміри досягали 100 гектарів. Князь ще не мав право на всі землі. Смерди мали поняття того що князь їх охороняє і дає можливість беспечно працювати. А земля самого смерда.

    Кілька сілдворищ утворювали сусідську общину. Вона платила данину князю. Мешканців сіл називали смердом (особисто вільний селянин)

Люди в Русі

  • вільні

  • не вільні

  • і на пів вільні

  • закупки - люди що тимчасово втратила свою волю але може її отримати назад

За злочин проти холопа грошц отримував господар. Але й за вчинки холопа відповідав господар.

Ізгої — людди що із звичного соц середовища просто вибили. І вони не попали в якесь інше. І вони шукали підзаробітку

Економічне становище

Головна галузь стало землеробство. В лісових районах вогнепідсічна лісова система. Вирубували кучу дерев і сплювали. А на тому місці сіяли зерно. В густо населених районах діяла правова система. Головне знаряддя 3 зуба осока можна було орати підзолисті а на півночі вже використовували плуг. Косять вже косами.

Присадибне скотарство відігравало важливу роль (кури гуси качки воли свині вівці). Їли голубів.

Полювали на лисиць куниць бобрів білок — їхня шкіра була певною валютою. Ними і дань платили. Полювали на лосів і ведмедів. Збирали мед диких бджіл.

Розвивалось ремесло (60 ремісничих спеціальностей) — провідною була металургія, ювелірне ремесло, гончарство, теслярство, кравецтво, обробка шкір, виготовляють цеглу.

Господарство русі мало науральний характер. Але був і обмін продукції з іншими державами (велась великими купцями з східною європою (віск льон хутро мед а брали шовк парчу сукно оксамит і прянощі, зброя, вина, мідь).

За часів володимира появляється своя монета. Злиток срібла — називали “гривна”.

В цей час мііста стають центрами торгового ремісничого і культурного центрами.

20 міст — Білгород Київ Перемешль Переяслав Новгород Іскоростень ... пізніше стає ще більше.

03.10.2013

Київська русь в період феодальної роздробленності

Боротьба проти іноземних загарбників.

  • причини роздзроблення та політичний лад руських князів

  • соціально економічний розвиток

  • становище окремих князівств (характеристика утворення і історія) — домашнє завдання

  • формування української народності

  • напад монголо-татар (монголів) на Русь

  • руське князівство під владою монголів

    Верхня точка роздробленності 12 ст. Формувалось 2 князівства. 12 ст — стало стартом політичної роздробленності Київської русі. Почали відділятись землі: смоленська туровопільска полотсько мінська тмутараканська київська переяслав черніговосіверська галицька і волинська землі. Почалось через розвиток феодальних відносин і розвитку промислів (економіки).

Кочовики почали атакувати землі під часроздроблення Київської русі.

Гсоп — зростає феодальне земле володіння, тому міцніє місцева знатть і князі. Посилюється економічна незалежність. Госп розвивається до максимуму і окремі князі не потребують допомоги від Київського князя

За часів роздроблення влада була в руках феодалів

Чернігово Сіверське князівство

Формування української народності

В 12-13 ст феодальна роздробленність. Складаються певні земельні території. І з земель Київської народності не склалось одної народності. В середині другої половини 12 ст є півтора 10 князівств. Галцько-волинське, Володимирське,

Економічне становище. Вийшли гривні (злитки срібла) валюта.

Поступово утворюється 4 групи земель

  • новгородсько

  • сковська

  • смоленська

    полоцько-вітерська

Киїівсько-чернігівсько сіверська

Володимиро суздальска рязано

Волинська

Укр та напади загарбників  Причнина роздроблення  Політичний лад руських князів, соціально економічний розвиток  Становище окремих князівств  Формування украінськоі народності Напад моного татар на русь  Руські князівства під владою монголів Монголо татарів - іго Відокремлення земель від києва- ростовська, муромська, смоленьска, турвопільска, половсько мінська, тмутараканьська, кієвська, пеяслоаська, черніговосіверська, галицька, волинська.  Феодальна роздробленність - економіка зростала,  Зростає феодальне землевлодіняя, міцніє місцева знать.  Посилюється процесси відцентрові те що господарство було натуральним.  Після смерті мстислава це ще сильніш посилюється.  Ізяслав2 і син мономаха юрій воюють за престол.  Переміг ізяслав2  Після його смерті андрій боголюбський син довгорукого 1169  1176 -1194 князівств ізяслава  Кінець 12-13 темні часи.  За чсів роздроблення місцева влада була у феодалів.  Сільски погости з данниной  2 усобиці, трипілля, нові удосканалені знаряддя праці, оченні володіння, дворяни виникають, рента продуктами(полюддя.) збальшується кількіст ремеслевіх придприємств, (верхівка купці заможні селяни "мужі рацьких) збільшуються ринки,  .  3 формування укр народності.  В 12-13ст проходіть процесс феодальної роздробленності.  1,5 десятка князівств:  Тягатіння : Новгородська, пськовсько, смоленська  Кієвська чернігівська сівірська Володимиро суздольска рязанська муромська  Галицко волинскька  Київська чернігово сіверська переясловська волинська галицка буковина та закарпаття стають тією теоіторією де скалася та розвивалася укр нарродність з центром у місті києв.  1187 р в літописі ми зустрічаємо згадку про Україну.  1213галицький літопис каже що Данило Галицький відібрав землі україни під своє упорядкування. Монголи, тюрки,  Записи китайскіх, Перських та о монголах.  Монаха вільгельма делукрука  Орди монголів приїхали на курултай на річці онон верховний коан тимучина 

Соседние файлы в папке Лекции