Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

практична 8

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
43.41 Кб
Скачать

Практичне заняття № 8. "Господарські товариства".

Опрацювавши статті 79-91 Господарського кодексу України від 16.01.2003.р. та Закон України „Про господарські товариства” № від  з послідуючими змінами та доповненнями, дати відповіді на питання:

  1. Що являють собою господарські товариства?

Cтворене на засадах договору юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх майна і підприємницької діяльності з метою отримання прибутків.

  1. На підставі яких установчих документів діють господарчі товариства?

Установчій договір і статут.

  1. Які права та обов’язки мають учасники товариства?

Додержуватися вимог установчих документів товариства, виконувати рішення його органів управління; вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та коштами (засобами); нести інші зобов'язання.

  1. Що може виступати в якості вкладів учасників та засновників товариства?

Вкладами учасників та засновників товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, грошові кошти, у тому числі в іноземній валюті.

  1. Як утворюється прибуток товариства?

З надходжень від його господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці.

  1. Який порядок реорганізації та ліквідації товариства?

Реорганізація АТ здійснюється на підставі положення закону про АТ і відповідно до Цивільного кодексу України. Рішення про реорганізацію товариства приймають загальні збори акціонерів трьома чвертями голосів акціонерів — власників голосуючих акцій. У випадках, передбачених законодавством, таке рішення може бути прийнято уповноваженим державним органом чи судом.

Ліквідація підприємства є остаточним припиненням його існування з внесенням відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Ліквідація підприємства є досить тривалою та складною процедурою, порядок проведення якої регламентовано законодавством України. Особа або орган, який прийняв рішення про ліквідацію, утворює ліквідаційну комісію, встановлює порядок та визначає строки проведення ліквідації, а також строки для виявлення вимог кредиторів з письмовим повідомленням кожного з них про початок ліквідаційної процедури.

  1. Що являє собою акціонерне товариство?

 господарське товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов'язаних із діяльністю товариства, в межах вартості належних їм акцій.

  1. Які існують види акціонерних товариств?

Відкритого та закритого типу.

  1. Як здійснюється розповсюдження акцій акціонерних товариств?

акції товариства розповсюджуються шляхом відкритої підписки, купівлі-продажу на біржі або розповсюджуються між засновниками і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки і продаватися - купуватися на біржі.

  1. Що являють собою установчі збори акціонерного товариства і які питання вони вирішують?

Установчі збори є однією з форм загальних зборів акціонерів, проте мають певні особливості. Установчі збори згідно з регулятор­ною системою 1991 р. вирішують такі питання:

а) приймають рішення про створення акціонерного товариства і затверджують його статут;

б) приймають або відхиляють пропозицію про підписку на акції, що перевищує кількість акцій, на які було оголошено підписку (у разі прийняття рішення про підписку, що перевищує розмір, на який було оголошено підписку, відповідно збільшується передбачений ста­тутний фонд);

в) зменшують розмір статутного фонду у випадках, коли у вста­новлений термін підпискою на акції покрита не вся необхідна сума, наведена у повідомленні;

г) обирають раду акціонерного товариства (спостережну раду), виконавчий та контролюючий орган акціонерного товариства;

д) вирішують питання про схвалення угод, укладених засновни­ками до створення акціонерного товариства;

е) визначають пільги, що надаються засновникам;

є) затверджують оцінку внесків, зроблених у натуральній формі;

ж) інші питання відповідно до установчих документів.

  1. Які відомості містять установчі документи акціонерного товариства?

Вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, склад і компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, з яких необхідна одностайність або кваліфікована більшість голосів, види акцій, що випускаються, їх номінальну вартість, співвідношення акцій різних видів, кількість акцій, що купуються засновниками, наслідки невиконання зобов'язань по викупу акцій.

  1. Що є вищим, виконавчим і контролюючим органами акціонерного товариства та які питання вони вирішують?

Дирекція (або директор).

  1. Що являє собою товариство з обмеженою відповідальністю?

 Товариство, що має статутний фонд, поділений на частки.

  1. Які відомості містять установчі документи товариства з обмеженою відповідальністю?

-  вид товариства;

-     предмет і цілі його діяльності;

-     склад засновників та учасників;

-     найменування та місцезнаходження;

-     розмір та порядок утворення статутного фонду;

-     порядок розподілу прибутків та збитків;

-     склад та компетенцію органів товариства та порядок при­йняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів;

-     порядок внесення змін до установчих документів;

-     порядок ліквідації і реорганізації товариства.

  1. Що є вищим, виконавчим і контролюючим органами товариства  з обмеженою відповідальністю та які питання вони вирішують?

Дирекція (або директор).

  1. Що являє собою товариство з додатковою відповідальністю?

 Товариство статутний фонд якого розподілений на частки, а його учасники несуть відповідальність по зобов'язанням товариства своїми внесками в статутний фонд.

  1. Який порядок функціонування товариства з додатковою відповідальністю?

Особливість його (і головна відмінність від ТзОВ) полягає в характері відповідальності учасників щодо зобов’язань товариства. Якщо учасники ТзОВ не відповідають за зобов’язаннями товариства, то в ТзДВ учасники несуть субсидіарну (додаткову) відповідальність за боргами товариства своїм особистим майном в однаковому для всіх учасників кратному розмірі до внеску кожного з них. Відповідальність учасників має субсидіарний характер – вона настає тільки у випадку недостатності майна товариства для задоволення вимог кредиторів. Граничний розмір відповідальності (двох-, трьох-, п’ятикратна тощо), а також її характер (часткова або солідарна) передбачається самими учасниками в установчих документах.

  1. Що являє собою повне товариство?

учасники якого займаються підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність по зобов'язанням товариства всім своїм майном.

  1. Який порядок функціонування повного товариства?

Характерними ознаками повного товариства є такі:

-різновид господарських товариств;

-установчий документ - засновницький договір;

- повна відповідальність товариства за власними зобов’ язаннями, тобто усім майном, що належить йому на праві власності;

- субсидіарна відповідальність учасників товариства за зобов’язаннями товариства усім своїм майном, на яке може бути звернене стяг­нення;

-відсутність органів товариства, оскільки управління справами то­вариства здійснюється самими учасниками в порядку, визначеному засновницьким договором товариства;

- можливість використання таких схем управління: а) управління здійснюється всіма учасниками; б) управління доручається або од­ному, або частині учасників (уповноважені учасники);

-відсутність законодавчих щодо розміру і порядку формування май­на, що регулюється засновницьким договором;

- обмежений рух учасників;

- вимога до учасників товариства - наявність статусу - зареєстрова­ного суб’єкта господарювання;

-законодавчо встановлена вимога конкурувати з товариством.

  1. Що являє собою командитне товариство?

 товариство, в яке входять учасники, що несуть відповідальність по зобов'язанням товариства всім своїм майном, і вкладники, що несуть відповідальність в межах свого внеску в майно товариства.

  1. Який порядок функціонування командитного товариства?

Учасники самостійно визначають розмір статутного фонду, який зазначають у засновницькому договорі, оскільки законодавство не регламентує його мінімального розміру для цього виду товариств. Обов'язкова умова функціонування змішаного (командитного) товариства – здійснення управління тільки учасниками з повною відповідальністю (якщо у товаристві є тільки один учасник з повною відповідальністю, він управляє справами одноосібне). Повноваження учасника з повною відповідальністю можуть припинятися повністю або частково у разі припинення діяльності товариства, відмови учасника від доручення, скасування доручення на вимогу хоча б одного з учасників. Учасники з повною відповідальністю несуть солідарну відповідальність усім своїм майном, якщо при ліквідації змішаного (командитного) товариства виявиться, що майна не вистачає для сплати всіх боргів, тобто претензії кредиторів поширюються на особисте майно учасників товариства. Учасники відповідають за борги товариства незалежно від того виникли вони до чи після їх вступу до товариства. Проте вони не відповідають своїм майном за борги товариства, які виникли в процесі його діяльності. Можлива й зворотна ситуація: якщо наявного майна учасника товариства не вистачає для покриття особистих боргів кредитори можуть вимагати у встановленому порядку ліквідації товариства або виділення частки учасника-боржника. Саме ця обставина привертає увагу підприємців до цієї форми товариства, оскільки значною мірою гарантується виконання зобов'язань боржником за укладеними договорами. Банки також надають перевагу при кредитуванні саме змішаним (командитним) товариствам. До складу змішаного (командитного) товариства, крім учасників з повною відповідальністю, входять і вкладники, участь яких обмежується майновими вкладами. Щоб вступити до змішаного (командитного) товариства, вкладник має внести грошовий або матеріальний вклад. Сукупний розмір часток вкладів регламентує Закон України «Про господарські товариства», він не повинен перевищувати 50% майна товариства, зазначеного в засновницькому договорі. На момент реєстрації товариства кожний із вкладників вносить не менш як 25% свого вкладу.