Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по СПД в гр. делах..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
229.38 Кб
Скачать

3.Завдання для практичних занять

Тема 1. Процесуальні акти – документи

У ЦИВІЛЬНИХ СПРАВАХ

(Колоквіум)

1. Поняття, види і значення актів правосуддя.

2. Процесуальні дії осіб, які беруть участь у справі, а також суду та їх процесуальне оформлення.

3. Вимоги, що ставляться до судових рішень їх процесуального оформлення (форма і зміст).

4. Законна сила судових рішень.

Л і т е р а т у р а:

Курс цивільного процесу: підручник /В. В. Комаров, В. А. Бігун, В. В. Баранкова та ін. ;за ред. В. В. Комарова . – Х. : Право, 2011. – 1352 с.

Комаров В. В. Цивільне процесуальне законодавство у динаміці розвитку та практиці Верховного Суду України / В. В. Комаров. – Х. : Право, 2012. – 624.

Луспеник, Д. Д. Розгляд цивільних справ судом першої інстанції [Текст] / Д. Д. Луспеник. – Х. : Харків юрид., 2006.

Луспеник Д.Д. Настільна книга професійного судді при розгляді цивільних справ (складання судових процесуальних документів за новим ЦПК України). – Харків: Харків юридичний, 2005.

Тема 2. Заяви осіб, які беруть участь у справі

Завдання 1. Лаврова працювала у ВАТ «Лісова ягода» бухгалтером. 17 січня 2009 р. вона подала заяву про звільнення за угодою сторін з 19 березня 2009 р., про що був виданий наказ. 12 лютого 2009 р. вона подала заяву про відкликання заяви про своє звільнення, однак 19 березня 2009 р. її до роботи не допустили.

Лаврова вважає своє звільнення та не допуск до роботи незаконним, оскільки ще до припинення з нею трудових відносин відкликала свою заяву про звільнення за угодою сторін, на що голова правління товариства дав усну згоду і, крім того, вона не була ознайомлена з наказом про звільнення.

Яким чином Лаврова може захистити свої права? На основі норм матеріального та процесуального права складіть позовну заяву. На які засоби доказування потрібно посилатися позивачу?

Додаткові питання:

1. Визначте види і елементи позову?

2. Чи повинна (або чи може) Лаврова спочатку звернутися за вирішенням спору до КТС?

3. Чи вправі суд відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Лаврової в разі пропуску нею строку позовної давності для звернення до суду, якщо вона не просить цей строк поновити?

4. Які існують способи захисту цивільних прав?

Завдання 2. У березні 2010 р. заступник прокурора Київського району м. Харкова в інтересах Попової звернувся до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення з заводу «Поршень» на її користь нарахованої, але не виплаченої заробітної плати в сумі 3059 грн.

Складіть відповідну заяву.

Додаткові питання:

1. Чи вправі суд відмовити у прийнятті заяви про видачу судового наказу з посиланням на те, що прокурор не вправі подавати такі заяви в порядку наказного провадження?

2. З яких елементів складається заява про видачу судового наказу?

3. За якими вимогами судовий наказ може бути виданий?

Завдання 3. Степаненко пред’явила позов до Овода про визнання батьківства та стягнення аліментів, посилаючись на те, що з відповідачем вони проживали в її будинку, вели спільне господарство, під час вагітності він турбувався про неї та придбав одяг для дитини, але напередодні народження дитини залишив її і не надає ніякої допомоги, заявляючи, що він не є батьком дитини.

З посиланням на норми матеріального і процесуального права складіть відповідний процесуальний документ. На які засоби доказування потрібно посилатися позивачці?

Додаткові питання:

1.Чи вправі кожна особа, як зазначено в ст. 3 ЦПК, подати відповідний позов?

2. Яка відмінність між визнанням батьківства в позовному провадженні від встановлення факту визнання батьківства і факту батьківства в порядку окремого провадження?

Завдання 4. Марченко, 1948 р. народження, проживає в квартирі № 10 по вул. Павлова, 26 у м. Харкові разом із братом Котовим. Після трагічної загибелі її чоловіка вона захворіла на психічну хворобу і з 14.01.2010 р. перебуває на обліку в психоневрологічному диспансері № 3 м. Харкова. Оскільки вона не розуміє значення своїх дій та не може ними керувати, Котов звернувся до адвоката з проханням роз’яснити порядок встановлення опіки над Марченко.

Яку відповідь адвокат повинен дати Котову? Складіть від його імені відповідний документ.

Додаткові питання:

1. Чи кожна особа, як зазначено в ст. 3 ЦПК, має право на пред’явлення такої заяви?

2. Як поступити суду, якщо Котов не заявить клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи?

2. До якого виду провадження належить розгляд відповідної заяви та в чому її особливість?