Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Norm_tekh_POSIBNIK.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
456.7 Кб
Скачать

Тема 8. Помилки при використанні правил і засобів нормо-проектувальної техніки та способи їх усунення. Правова експертиза проектів нормативно-правових актів

План

  1. Поняття і види помилок при застосуванні правил і засобів нормо-проектувальної техніки. Основні змістовні помилки при застосуванні правил і засобів нормо-проектувальної техніки. Основні формальні помилки при застосуванні правил і засобів нормо-проектувальної техніки.

  2. Причини та основні напрямки попередження помилок при застосуванні правил і засобів нормо-проектувальної техніки. Усунення помилок: техніко-юридичні аспекти.

  3. Поняття, необхідність і зміст експертизи проектів нормативно-правових актів. Види експертиз нормативно-правових актів та їх характеристика.

  4. Правова експертиза проектів нормативно-правових актів. Її зміст та роль у забезпеченні належної якості нормативно-правових актів.

  5. Принципи і методи здійснення правової експертизи проектів нормативно-правових актів.

  6. Проблеми удосконалення правової експертизи проектів нормативно-правових актів в Україні.

Завдання

  1. За результатами попереднього розгляду законопроекту Верховна Рада України прийняла рішення про зняття законопроекту мотивуючи своє рішення тим, що законопроект був оформлений без дотримання вимог законодавства. Народний депутат України (автор та ініціатор) звернувся до Голови Верховної Ради України з вимогою скасувати рішення щодо зняття законопроекту з розгляду зазначивши, що в разі, якщо попередньо розглянутий проект був оформлений без дотримання вимог законодавства він може бути повернутий суб’єкту права законодавчої ініціативи і після виправлення недоліків може бути поданий повторно.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Вкажіть, недотримання яких правил нормо-проектувальної техніки можуть стати підставою для відмови у подальшому розгляді законопроекту Верховною Радою України?

  1. Кабінет Міністрів України видав постанову «Про виключення будівлі Гостинного двору у м. Києві із списку пам’ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави», згідно якої будівля Гостинного двору виключена зі Списку пам’ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 24 серпня 1963р. № 970 «Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР».

Всеукраїнська громадська організація звернулася до Окружного адміністративного суду м. Києва із вимогою визнати постанову Кабінету Міністрів України протиправною, оскільки вона винесена без належного обґрунтування, з порушенням порядку підготовки проекту акту Кабінету Міністрів України, а саме без погодження з органами місцевого самоврядування та без врахування інтересів територіальної громади, без проведення попередніх консультацій з громадськістю (громадського обговорення) та без проведення громадської антикорупційної експертизи.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Чи відповідають дії Кабінету міністрів України вимогам чинного законодавства? Який порядок організації і проведення громадського обговорення та громадської антикорупційної експертизи проектів актів Кабінету міністрів встановлений законодавством України?

  1. Міністерство юстиції було визначено головним розробником проекту нормативно-правового акта Кабінету міністрів України. Підготовлений проект був внесений на розгляд Кабінету міністрів України. В результаті його опрацювання Секретаріатом Кабінету міністрів України було виявлено відсутність висновку Міністерства юстиції, про що було зазначено у висновку. Під час розгляду проекту нормативно-правового акта на засіданні членами Кабінету міністрів було зроблено зауваження щодо відсутності вказаного висновку і прийнято рішення щодо повернення проекту головному розробникові для доопрацювання та повторного внесення в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів. У відповідь Міністерство юстиції пояснило, що висновок останнього до проекту акта Кабінету Міністрів, головним розробником якого є зазначене Міністерство, не подається, а правові аспекти (результати правової експертизи) відображаються у пояснювальній записці.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Чи правомірні дії Кабінету міністрів України? Який порядок проведення правової експертизи проектів актів Кабінету міністрів України встановлений чинним законодавством?

  1. За результатами гендерно-правової експертизи Кримінально-виконавчого кодексу України, проведеної Міністерством юстиції України було виявлено ознаки статевої дискримінації в окремих його положеннях. Кодекс досліджувався на відповідність міжнародним актам, чинним для України. Висновок Міністерства юстиції щодо наявності у Кодексі дискримінаційних норм був направлений на ознайомлення до Верховної Ради України як органу, що ухвалив указаний законодавчий акт.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Вкажіть правові засади, на яких здійснюється гендерно-правова експертиза нормативно-правових актів? Вкажіть міжнародні акти, на відповідність яким проводилася гендерно-правова експертиза?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]