Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контр.роб..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
214.02 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Криворізький технічний університет

Кафедра філософії

Методичні вказівки

до виконання контрольних робіт

з навчальної дисципліни

«Підприємницьке право»

(для студентів заочної форми навчання усіх спеціальностей)

Кривий Ріг

2011 р.

Методичні вказівки до виконання контрольних робіт з навчальної дисципліни «Підприємницьке право» для студентів заочної форми навчання усіх спеціальностей.

Укладачі : Шурупова К. В., к.ю.н., доцент .

Копайгора І. І., к.ю.н., доцент .

Рецензент: Копайгора І.Д. к.ю.н., професор.

Затверджено

на засіданні кафедри філософії

Протокол № 1 від 31 серпня 2011 р.

Методичні вказівки

ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

З ДИСЦИПЛІНИ „ПІДПРИЄМНИЦЬКЕ ПРАВО”

 Під час вивчення курсу Підприємницького права згідно з учбовим планом студенти заочної форми навчання повинні виконати контрольну роботу, метою якої є прищеплювання навичок самостійного вивчення навчального матеріалу, поглиблення та розширення знань, а також підготовка до заліку або іспиту (згідно до навчальної програми).

1. Порядок виконання контрольної роботи

Виконання контрольної роботи складається з таких основних етапів:

    1. вибір і затвердження теми роботи;

    2. складання плану роботи;

    3. добір та вивчення літератури;

    4. написання та оформлення роботи;

    5. підготовка до захисту і захист контрольної роботи.

1-й етап вибір теми контрольної роботи.

Тему студенти обирають відповідно до свого порядкового номеру у журналі.

2-й етап – складання плану контрольної роботи.

План складається студентом самостійно (або використовується запропонований план)на основі ознайомлення з літературними джерелами щодо обраної теми. Планом передбачається вступ; 3-4 ключових, взаємопов’язаних, розміщених у логічній послідовності питання, в яких має бути розкрита сутність обраної теми; висновки; список використаних джерел.

3-й етап добір та вивчення літератури. На стадії добору літератури студент складає бібліографію, у чому йому своїми рекомендаціями надає допомогу науковий керівник; корисні поради у процесі добору літератури можна також отримати від працівників бібліотеки. Значно прискорить процес добору літератури використання алфавітних та систематичних каталогів літератури, реферативних журналів, бібліографічних довідників та інших джерел інформації, що є у бібліотеці.Поглиблене вивчення підібраної літератури доцільно починати з розгляду найновіших публікацій, оскільки в них висвітлюються останні досягнення в галузі теорії та практики підприємницького права. Решту літератури вивчають у порядку, зворотному до хронологічного.

Безпосереднє ознайомлення з конкретним літературним джерелом розпочинають з перегляду змісту. Глави та параграфи, що викликали особливу зацікавленість, слід ретельно опрацювати. Ця робота має бути спрямованою на пошук ідей та пропозицій щодо вирішення проблемних питань обраної теми. Особливу увагу при цьому слід зосередити на виявленні дискусійних питань, аналізу протилежних або суперечливих позицій.

У процес вивчення літератури на окремих аркушах або картках роблять конспективні записи, виписки окремих даних, цитат тощо. Слід обов’язково записувати прізвище та ініціали автора книги (брошури, статті тощо), а також назву публікації, видавництво, місто та рік видання, номер сторінки. Все це стане до нагоди при використанні виписаних матеріалів у контрольнійроботі, щоб зробити посилання на першоджерела.

4-й етап – написання та оформлення роботи. Зібраний на попередньому етапі матеріал класифікується, систематизується та опрацьовується відповідно до послідовності пунктів плану контрольної роботи; у разі необхідності підбирається додаткова інформація. До роботи слід включати лише ретельно підібрані та цілеспрямовано опрацьовані матеріали. На цьому ж етапі проводяться розрахунки, обґрунтовуються пропозиції, формулюються висновки, підбираються ілюстрації (схеми, графіки, таблиці) та здійсняється редагування. У процесі редагування поліпшується стиль викладання матеріалу, переробляються окремі частини тексту, вдосконалюється формулювання фраз, перевіряються орфографія та пунктуація, усуваються архаїзми та мовні штампи. У тексті роботи слід уникати частого повторення однакових слів, замінюючи їх синонімами. Четвертий етап завершується оформленням контрольної роботи згідно із вимогами, що перелічені у третьому розділі цих методичних вказівок.

5-й етап – підготовка до захисту і захист контрольної роботи.

Виконана робота у встановлений термін здається студентами на кафедру. Термін реєстрації поданої роботи для студентів заочної форми навчання - не пізніше ніж за місяць до початку наступної сесії. Після реєстрації контрольна робота передається викладачу для перевірки та оцінювання. Узагальнені критерії оцінювання якості виконання контрольної роботита деталізовані бальні шкали наведено в четвертому розділі цих методичних вказівок. Якщо робота попередньо оцінюється в 0-25 балів, вона повертається студентові для доопрацювання.

Роботи захищаються студентами особисто. Терміни та графік захисту робіт встановлюються навчальною частиною університету. Напередодні захисту студент отримує свою контрольну роботу, щоб ознайомитися з зауваженнями та своєчасно підготуватися до відповідей на зауваження, які містяться у роботі.

До захисту студент готує доповідь, яка демонструє результати вивчення питань, основні висновки, узагальнення і пропозиції, та у разі потреби ілюстративний матеріал (таблиці, графіки, діаграми, рисунки). Рекомендована тривалість доповідь студента 3-5хвилин. Виступ студента має бути стислим, конкретним, за потребою з використанням ілюстративного матеріалу. У процесі захисту роботи оцінюється глибина знань студента в досліджуваній галузі, його вміння вести дискусію, обґрунтовувати та відстоювати власну точку зору, відповідати на запитання.