Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренинг мазур.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
41.11 Кб
Скачать

4.Проблеми оподаткування фізичних осіб-підприємців

Теоретико-методологічні засади оподаткування розроблені в працях таких видатних вчених як А. Вагнер, Д. Кейнс, А. Лаффер, Д. Міль, Ф. Нітті, Д. Рікардо, А. Сміт та ін. Податкові теорії, що висунуті та обґрунтовані класиками економічної теорії, зокрема, А. Смітом, Д. Рікардо відповідали фінансовим системам держав середньовіччя та відображали особливості їх державного устрою.

Дослідженню проблем сучасної податкової системи в цілому, а також податкової політики в сфері оподаткування доходів фізичних осіб присвячені роботи вітчизняних вчених: О. Василика, В. Вишневського, М. Дем’яненка, С. Каламбет, П. Лайка, В. Мартиненка, А. Поддерьогіна, В. Синчака, А.Соколовської, Л. Шаблистої, І. Чугунова, С. Юрія та інших.

Так, на переконання відомих вітчизняних науковців М. М. Коцупатрого, С. І. Ковача та К.В. Безверхого [Коцупатрий М. М., Ковач С. І., Безверхий К.В. Системи оподаткування діяльності фізичних осіб-підприємців в Україні// Стаття. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/ape_2012_10_27.pdf]. подальший розвиток України як соціально орієнтованої правової держави, спрямованої на інтеграцію у європейське співтовариство, визначається ефективністю застосування всіх державних інструментів, зокрема й системи оподаткування суб'єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб-підприємців (ФОП). Крім того, на думку цих вчених, наявна система оподаткування діяльності ФОП потребує приведення її у відповідність з пріоритетами державної політики щодо соціально-економічного розвитку країни. З огляду на це, важливим є подальше реформування та вдосконалення механізму оподаткування діяльності ФОП, а також виважене обрання ними адекватної системи оподаткування з урахуванням особливостей їхньої діяльності.

Вважаємо, варто погодитися з таким твердженням.

Оскільки система оподаткування діяльності ФОП формується на основі взаємодії ринкового й адміністративно-розподільчого механізмів. На сьогодні існуюча система оподаткування діяльності ФОП характеризується певною невизначеністю і має широке коло проблем. Необхідно зазначити, що питанню оподаткування діяльності ФОП приділяється значна увага вітчизняними економістами, серед яких Н.Б. Буряк [15], Т.Г. Васильців [16], М.П. Войнаренко [17], Ю.С. Горяйнова [18], О. Грін [19], Д.І. Деба [20], Л.В. Ємчук [17], В. Кміть [19], О.Л. Костенко [21], О.Р. Квасовський [25], С.В. Лукаш [15], І.В. Шевчук [24], C.І. Юрій [25] та інші.

Інший відомий вчений сучасності Шевчук І. В. вважає, що податок з доходів фізичних осіб займає особливе місце в системі оподаткування і на сьогодні представляє собою обов’язковий нецільовий платіж фізичної особи до місцевого бюджету з метою фінансування його видатків. Доходом фізичної особи з метою оподаткування є сукупний доход, скоригований на суму податкових вилучень та зменшений на суму економічно обґрунтованого неоподатковуваного мінімуму та інших пільг [Шевчук І. В. Механізм оподаткування доходів фізичних осіб в ринкових умовах. Автореферат дис. к.е.н. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=ARD&P21DBN=ARD&Z21ID=&Image_file_name=DOC/2009/09sivoru.zip&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1].

З погляду І. В. Шевчук, питання доцільності включення в об’єкт оподаткування тих чи інших доходів є вирішальним і важливим, адже податкові надходження в перспективі повинні збільшитися саме за рахунок розширення бази оподаткування. За умови обґрунтованого вибору податкового інструментарію при оподаткуванні особистих доходів відбуватиметься збільшення податкових надходжень і задоволення фіскальних потреб держави, що стане основою проведення активної соціальної політики [Шевчук І. В. Механізм оподаткування доходів фізичних осіб в ринкових умовах. Автореферат дис. к.е.н. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=ARD&P21DBN=ARD&Z21ID=&Image_file_name=DOC/2009/09sivoru.zip&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1].

Вважаємо, варто погодитися з таким твердженням автора.

В сучасних умовах оподаткування доходів фізичних осіб представляє собою сукупність елементів податкового регулювання особистих доходів та податкових важелів прямого та опосередкованого впливу на процес вилучення частини доходів до бюджету .

Інший вчений-практик, Сергій Червяк у своїй статті «ЄСВ ФОП на загальній системі: чи сплачується за відсутності доходів?» наголошує, новий 2015-й рік український бізнес зустрів разом з прийнятими напередодні законами, які дали старт реформам, запровадженим новим урядом. Зміни вже торкнулися та ще торкнуться багатьох. Одними з найважливіших змін стали зміни у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні, які внесені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77-VIII

Зміни, відзначає автор, у переважній більшості, набрали чинності з 01.01.2015 та стосуються багатьох аспектів цієї сфери, але зараз вважаємо за необхідне звернути увагу лише на зміни, які торкнулись фізичних-осіб підприємців, які обрали так звану загальну систему оподаткування [Червяк С. ЄСВ ФОП на загальній системі: чи сплачується за відсутності доходів?// Червяк С. зауважує, що у перші ж дні нового року довелося зустріти не мало аналітичних матеріалів, які впевнено стверджували, що з 01.01.2015 року фізичні особи-підприємці на загальній системі повинні обов’язково сплачувати єдиний соціальний внесок (далі – ЄСВ) у розмірі не менше мінімального, який поки що залишається незмінним - 422,65 грн. Така система працювала і раніше, але стосувалась виключно фізичних осіб-підприємців, які користувались спрощеною системою оподаткування.

На наш погляд, погоджуючись з автором, вважаємо, що треба віднестись більш критично до такої думки та розглянути нововведення детальніше.

Зміни, які привели багатьох аналітиків до такої думки, містяться у пункті 2 частини першої статті 7 Розділу ІІІ Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI. Наведемо повний текст цієї норми у порівнянні із попередньою редакцією Як бачимо із попередньої редакції було виключено усі згадки про членів сімей фізичних осіб-підприємців та було додано абзац із зовсім новим змістом.

Саме абзац другий цієї норми у новій редакції викликав багато питань та занепокоєнь у фізичних осіб-підприємців, особливо у тих, які останнім часом не отримують ніяких доходів та не очікують їх отримання у найближчому майбутньому. Проаналізуємо весь цей пункт із самого початку. Ця норма визначає базу нарахування ЄСВ для окремих її платників, а саме платників, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої статті 4 цього Закону.

Пункти 4 та 5 частини першої статті 4, що визначають платників ЄСВ, сформульовані наступним чином:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]