Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsia-3.doc.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Тема: Культура педагогічного спілкування

Мета: Розкрити сутність та структуру культури педагогічного спілкування, роль та значення її соціально-психологічних та морально-естетичних основ у спілкуванні з учнями.

Основні поняття: комунікабельність, педагогічне спілкування, комунікативні здібності, комунікативна пам'ять, педагогічний такт, авторитет, установка спілкування, емпатія, рефлексія.

План

1. Педагогічне спілкування та його функції.

2. Психологічні аспекти педагогічного спілкування.

3. Роль та значення морально-естетичних компонентів у культурі педагогічного спілкування.

4. Види та форми спілкування.

5. Стилі спілкування.

6. Педагогічний такт.

7. Розвиток комунікативних здібностей вчителя.

Проблемні питання та завдання для самоконтролю:

1. Складіть "Поради вчителям-початківцям" з культури педагогічного спілкування.

2. Як організувати співробітництво у процесі навчання?

3. Змоделюйте екстремальні ситуації навчання.

Питання для самоконтролю:

1. Розкрийте зміст поняття "педагогічний такт".

2. Перерахуйте принципи педагогічного такту.

3. Що таке соціальна перцепція?

4. Проаналізуйте особливості виявлення такту вчителя на уроці та у поза-урочній діяльності.

5. Перерахуйте якості особистості, які характеризують тактовного вчителя.

6. Назвіть функції педагогічного спілкування.

7. Що Ви розумієте за індивідуальним стилем спілкування?

Педагогічне спілкування та його функції.

Професійне педагогічне спілкування – комунікативна взаємодія педагога с учнями, батьками, колегами, спрямована на встановлення сприятливого психологічного клімату, оптимізацію діяльності і стосунків.

Повноцінне педагогічне спілкування є не лише бага­тогранним, а й поліфункціональним. Воно забезпечує об­мін інформацією і співпереживання, пізнання особистості і самоутвердження, продуктивну організацію взаємодії. Обмін інформацією і ставленнями реалізує комунікатив­ний бік спілкування, пізнання особистості і самоутверд­ження — перцептивний, а організація взаємодії — інте­рактивний.

Орієнтація на поліфункціональність спілкування дає змогу вчителеві організувати взаємодію на уроці і поза ним як цілісний процес: не обмежуватися плануванням лише інформаційної функції, а створювати умови для об­міну ставленнями, переживаннями; допомагати кожно­му школяреві гідно самоутвердитися в колективі, забез­печуючи співробітництво і співтворчість у класі. Спілкування педагога з учнями є специфічним тому, що за статусом вони виступають з різних позицій: учи­тель організовує взаємодію, а учень сприймає її і вклю­чається в неї. Треба допомогти учневі стати активним співучасником педагогічного процесу, забезпечити умо­ви для реалізації його потенційних можливостей, тобто забезпечити суб'єкт-суб'єктний характер педагогічних стосунків.

Суб'єкт-суб'єктний характер педагогічного спілкуван­ня — принцип його ефективної організації, що полягає у рівності психологічних позицій, взаємній гуманістичній установці, активності педагога та учнів, взаємопроник­ненні їх у світ почуттів та переживань, готовності прий­няти співрозмовника, взаємодіяти з ним.

Головними ознаками педагогічного спілкування на суб'єкт-суб'єктному ґрунті є;

1. Особистісна орієнтація співрозмовників — готовність бачити і розуміти співрозмовника; самоцінне ставлення до іншого. Враховуючи право кожного на вибір, ми по­винні прагнути не нав'язувати думку, а допомогти іншо­му обрати власний шлях розв'язання проблеми. У кон­кретній ситуації це може реалізуватися за допомогою різ­них прийомів. Так, до класу прийшов новенький учень. Це хвора, нервова дитина. Він може навіть заспівати на уроці. Коли це сталося вперше, діти засміялися, вдруге — вчитель зауважив: "Андрієві дуже хочеться співати, і він не може стримати себе. Давайте не будемо відволі­катися". Делікатне зауваження зберегло гідність учня і вчителя, показало недоречність поведінки і стимулювало до роботи.

2. Суб'єкт-суб'єктний характер спілкування передба­чає рівність психологічних позицій співрозмовників. Хоча вчитель і учні нерівні соціальне (різні життєвий досвід, ролі у взаємодії), для забезпечення активності учня, че­рез яку ми можемо сподіватися на розвиток його особис­тості, слід уникати домінування педагога і визнавати пра­во учня на власну думку, позицію, бути готовим самому також змінюватися. Учні хочуть, щоб з ними радилися, зважали на їхні міркування, і завдання вчителя — врахо­вувати цю потребу;

3. Проникнення у світ почуттів і переживань, готов­ність стати на точку зору співрозмовника. Це є спілку­ванням за законами взаємного довір'я, коли партнери вслухаються, розділяють почуття, співпереживають.

4. Нестандартні прийоми спілкування, що є наслідком відходу від суто рольової позиції вчителя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]