Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК 2 неврологія

.pdf
Скачиваний:
109
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
316.39 Кб
Скачать

E. Поліомієліт

Хвора 43-х років скаржиться на періодичні напади болю у ділянці правої половини обличчя. Під час нападу спостерігається спазм мімічної мускулатури правої половини обличчя, шкірні покриви на цьому боці обличчя червоніють. У крові - без патології. Було діагностовано невралгію трійчастого нерва з правого боку. Який препарат найбільш доцільно призначити?

A. Фінлепсин

B.Преднізолон

C.Актовегін

D.Анальгін

E.Індометацин

Уновонародженого, що народився в результаті стрімких пологів, спостерігається

парез м'язів кисті. Хапальний рефлекс відсутній, не вдається викликати долонно-ротовий рефлекс. Чутливість кисті відсутня. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Парез Дежерін-Клюмпке

B. Тотальне ураження плечового сплетення C. Синдром Горнера-Бернара

D. Парез діафрагми

E. Парез Дюшена-Ерба

Ухворого, що страждає на цукровий діабет, раптово опустилася верхня повіка правого ока. Лікар виявив розширення правої зіниці і розбіжну косоокість справа.

Інших змін в неврологічному статусі не відмічено. Яке захворювання виникло у хворого?

A. Невропатія правого окорухового нерва B. Діабетична поліневропатія

C. Пухлина головного мозку

D. Гостре порушення мозкового кровообігу E. Вторинний менінгіт

Хворому було виконано резекцію шлунка. Під час операції ліва верхня кінцівка хворого була відведена і зафіксована до операційного столу для виконання анестезіологічного забезпечення. В післяопераційному періоді у хворого з'явились порушення функції верхньої кінцівки у вигляді “звисаючої” кисті. Пошкодження якої анатомічної структури привело до виникнення цього симптому?

A. Променевого нерва

B.Пахвинного нерва

C.Ліктьового нерва

D.Серединного нерва

E.М'язово-шкірного нерва

У стаціонар доставлений хворий зі скаргами на підвищену температуру, головний біль, болі в області грудної клітини зліва. Об'єктивним оглядом виявлено:

в області грудної клітини зліва по ходу міжреберних проміжків набряк, гіперемія шкіри, дрібні везикульозні висипи. Пальпація болюча. Який препарат необхідно призначити?

AАцикловір

BРемантадин

CРНКаза

DРетровір

EЛамівудін

У новонародженого після патологічних пологів з першого дня життя відсутні активні рухи у правій руці. Положення порушене. Рефлекс Моро праворуч не викликається. Різко знижені сухожилково-періостальні рефлекси на ураженій руці. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Травматичний плексит, тотальний тип

B.Внутрішньочерепна пологова травма

C.Травматичний перелом правої плечової кістки

D.Остеомієліт правої плечової кістки

E.Травматичний плексит, дистальний тип

Дитина народилася добу тому. У пологах утруднене виведення плечиків. Маса тіла

4300г. Об'єктивно: права рука звисає вздовж тулуба, кисть пронована, рухи у руці відсутні. Позитивний симптом шарфа. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз:

A. Тотальний правобічний акушерський параліч

B.Геміпарез

C.Тетрапарез

D.Проксимальний тип правобічного акушерського паралічу

E.Дистальний тип правобічного акушерського паралічу

Жінка 52-х років скаржиться на перекіс обличчя. Захворіла 2 дні тому після переохолодження. Об'єктивно: температура 38,20C. Відмічається асиметрія обличчя. Лобні складки з лівого боку згладжені. Ліве око ширше правого і не закривається. Згладжена ліва носогубна складка, опущений кут рота. Іншої патології не виявлено. В крові: лейк.- 10х109/л, ШОЕ20 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Неврит лицевого нерва

B.Невралгія трійчастого нерва

C.Ішемічний інсульт

D.Пухлина мозку

E.Гемікранія (мігрень)

До травмпункту звернувся пацієнт з травмою склом нижньої третини волярної поверхні передпліччя. Об'єктивно: порушено згинання IV та V пальців, знижена чутливість внутрішньої тильної та долонної поверхні кисті та IV пальця. Який нерв травмовано?

A. Ліктьовий

B.Серединний

C.Променевий

D.М'язово-кістковий

E.Пахвовий

Жінка 45-ти років скаржиться на нападоподібний нестерпний біль у лівій половині обличчя тривалістю 1-2 хвилини. Напади провокуються жуванням. Захворіла два місяці тому після переохолодження. Об'єктивно: біль у точках виходу трійчастого нерва зліва. Дотик біля крила носа зліва викликає черговий напад з тонічною судомою м'язів обличчя. Який із перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Невралгія трійчастого нерва B. Гайморит

C.Лицева мігрень

D.Невралгія язикоглоткового нерва

E.Артрит нижньощелепного суглобу

Народилася дівчинка з оцінкою за шкалою Апгар на 1-5-й хвилинах 7-8 балів. Під час пологів спостерігалося короткочасне утруднення при виведенні плечового поясу. Після народження у дитини спостерігається порушення функції проксимального відділу та вимушене положення правої ручки. Плече повернуто досередини, лікоть розігнутий, відмічається пронація передпліччя, кисть зігнута у вигляді "руки ляльки". Який клінічний діагноз у даної дитини?

A. Парез Дюшена-Ерба

B.Травма м'яких тканин правої ручки

C.Остеомієліт правої ручки

D.Травма грудного відділу хребта

E.Внутрішньочерепний крововилив

У хворого 60 років 2 дні турбували сильні болі в правій руці. На 3-й день з’явились

пухирцеві висипання у вигляді ланцюжка на шкірі плеча, передпліччя та кисті.

Чутливість в ділянці висипань знижена. Яке захворювання можна діагностувати? A. Герпетичний гангліоніт

B.Дерматит

C.Шийно-грудний радикуліт

D.Псоріаз

E.Алергія

Хвора 65 років скаржиться на висипку, сильний біль в підлопатковій області справа. Об-но: на шкірі в підлопатковій області справа розміщені лінійно рожевочервоні набряклі вогнища, дещо інфільтровані, з чіткими межами. На поверхні вогнищ згруповані везикули з прозорим вмістом. Ваш діагноз.

A. Оперізуючий лишай.

B.дерматит Дюринга.

C.Бешиха.

D.алергічний дерматит.

E.Імпетиго.

Чоловік 45-ти років, вантажник, скаржиться на біль у попереку та правій нозі. Ця симптоматика утримується 2 місяці, після курсу консервативної терапії не зменшилася. Об'єктивно: динаміка хребта у поперековому відділі обмежена, симптом Ласега позитивний праворуч. Колінні рефлекси D=S, жваві. Ахіллові: S>D, праворуч різко знижений. Яке обстеження треба виконати хворому для уточнення діагнозу?

A. Магнітно-резонансну томографію

B.Рентгенографію хребта

C.Електроміографію м’язів ніг

D.Реовазографію ніг

У 37-ми річного шахтаря після підйому ваги виник біль у поперековій області з іррадіацією в ліву ногу. Хода щадна. Сплощено поперековий лордоз. Сколіоз опуклістю вліво. Напруження паравертебральних м'язів. Позитивні симптоми Нері, Дежеріна, симптом Ласега ліворуч з кута 350. Вкажіть необхідний метод для уточнення діагнозу:

A. КТ попереково-крижового відділу хребта

B.Люмбальная пункція

C.Сонографія нирок

D.Низхідна мієлографія

E.Електроміографія

Жінка 62 років після підйома вантажу відчула гострий біль у поперековій зоні, сідниці, задньобоковій поверхні правого стегна, зовнішній поверхні правої гомілки та тильній поверхні стопи. Об’єктивно: слабкість переднього великогомілкового, довгого розгинача великого пальця, короткого розгинача пальців правої стопи. Знижений ахіллів рефлекс справа. Позитивний симптом Ласега. Який найбільш інформативний метод дослідження для уточнення діагнозу дискогенної компресії

L5 корінця?:

A. Магнітно-резонансне сканування

B.Рентгенографія хребта

C.Електроміографія

D.Ангіографія

E.Люмбальна пункція

Ухворого 38-ми років після підняття вантажу з'явився біль в поперековому відділі хребта з іррадіацією по задній поверхні лівої ноги. Біль наростає при зміні положення тіла та у вертикальному положенні. Під час обстеження виявлені позитивні симптоми натягу. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Патологія міжхребцевих дисків B. Мієлопатія

C. Арахномієліт D. Поліневрит

E. Пухлина спинного мозку

Ухворого після підняття вантажу виник нестерпний біль у попереку. Дільничний терапевт діагностував гострий попереково-крижовий радикуліт. Що з нижче перерахованих призначень ПРОТИПОКАЗАНО хворому?

A. Зігрівальні процедури B. Вітаміни групи В

C. Внутрішньовенно еуфілін D. Дегідратуючі засоби

E. Аналгетики

Учоловіка 46 років без явних причин на тлі прогресуючого зниження пам’яті та інтелекту поступово розвинулись і почали наростати вимушені рухи м’язів обличчя, кінцівок та тулуба. Об’єктивно: поширені швидкі неритмічні м’язові посіпування, які збільшуються при хвилюванні та зникають увісні, надмірна жестикуляція, “танцююча хода”, дифузна м’язова гіпотонія і легка сухожильна гіперрефлексія. Подібні ознаки захворювання відмічалися у старшого брата та матері хворого. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Хорея Гентінгтона.

B.Гепато-церебральна дистрофія (хвороба Вестфаля-Вільсона-Коновалова).

C.Інфекційна (ревматична) хорея.

D.Сімейна атаксія Фрідрейха.

E.Оліво-понто-церебелярна дегенерація.

Ухворого 40 років із гострим вірусним гепатитом В на 10 день стаціонарного лікування різко погіршився загальний стан - з’явилися тошнота, неодноразове

блювання, посилилася біль у правому підребер’ї, наросли жовтяниця склер та шкіри. В крові підвищився лейкоцитоз до 12х109л, загальний білірубін в крові – 250 мкмоль/л в основному непряма фракція, АлАТ – до 10 ммоль/л. Яке ускладнення захворювання має місце?

A.Печінкова енцефалопатія

B.Загострення холециститу

C.Ниркова недостатність

D.Посилений розпад ерітроцитів

E.Внутрішньопечінковий холестаз

У13-річного хлопчика раптово виникли втрата свідомості, генералізовані клоніко-тонічні судоми. Об'єктивно: зіниці розширені, фотореакція відсутня, виражений ціаноз обличчя, прикушування язика, виділення білої піни з рота, мимовільне сечовипускання і дефекація. З анамнезу відомо, що дані напади відбуваються з трирічного віку декілька разів на рік, дитина постійно приймає седативні та протисудомні препарати. Бригадою швидкої медичної допомоги діагностований епілептичний статус. Оберіть препарат для купірування нападу: A. Діазепам

B. Корглікон C. Атропін D. Аміназин E. Адреналін

Ужінки 30 років після емоційного потрясіння з'явилися тонічні судоми, які змінилися на клонічни судоми із знепритомленням, супроводжувалися появою піни з роту, мимовільним сечовипусканням. Вогнищевої симптоматики не виявлено. АТ120/60 мм рт.ст. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Епілепсія B. Еклампсія C. Інсульт

D. Синкопальний стан E. Неврастенія

У7-річного хлопчика протягом дня відзначаються "відключення"на 10-15 секунд, під час яких він застигає в одній позі, не реагує на запитання, не відгукується на своє ім'я. Про напади нічого не пам'ятає. Неврологічне дослідження не виявило змін. Який метод обстеження доцільно використати для уточнення діагнозу?

A. Електроенцефалографію

B. Дослідження викликаних потенціалів C. Ехоенцефалоскопію

D. Рентгенограму черепа E. Комп'ютерну томограму

Ухворого 50 років протягом 1 години відмічалося три напади тоніко-клонічних судом, між нападами свідомість порушена, AT - 160/100 мм рт.ст., ЧСС -

100/хв., дихання шумне, з участю допоміжної мускулатури. Який найбільш імовірний стан у хворого?

А. Епілептичний статус

B. Серія епілептичних нападів C. Транзиторні ішемічні атаки D. Церебрально-судинний криз E. Тривалий епілептичний напад

18-річний юнак протягом місяця скаржився на головний біль. Декілька днів назад раптово з’явилися тонічні судоми в пальцях правої стопи, які розповсюдилися на праву ногу та руку, змінилися на клонічні. Свідомість ясна. Приступ тривав 3

хвилини. Об’єктивно: парез правої стопи після приступу, симптом Бабінського справа. Як називаються описані приступи судом?

A.Джексонівська епілепсія

B.Кожевніковська епілепсія

C.Міоклонічний абсанс

D.Великий епілептичний приступ

E.Істеричний приступ

Хворий 31 року, економіст, з юнацького віку страждає на епілепсію з великими судомними нападами, постійно приймав протисудомне лікування. Поступив до стаціонару в зв'язку з значним почастішанням нападів. У відділенні спостерігаються серійні напади, між якими хворий не приходить до свідомості.

Які заходи найбільш доцільно вжити?

A.Довенне введення 0,5/% р-ну сібазону.

B.Парентеральне введення 2,5\% р-ну аміназину.

C.Збільшити дози звичних для хворого ліків.

D.Введення препаратів камфори

E.Електро-шокова терапія.

Хворий 15 років під час уроку в школі раптово втратив свідомість, упав на підлогу, обличчя посиніло, видав здавлений крик, м’язи тіла напружилися, а

потім з’явились посмикування всього тіла, з рота витекла кров’янистого кольру слина. Судоми тривали 2-3 хвилини, після чого хворий опритомнів, але не знав, що з ним відбулось. Через п’ять хвилин у хворого наступив сон, який тривав біля години, після сну скаржився на загальну слабкість. Який напад спостерігався

ухворого?

A.Великий генералізований епілептичний судомний напад

B.Малий генералізований епілептичний напад

C.Джексонівська епілепсія

D.Вазомоторна непритомність

E.Коматозний стан

Хвора 24 років. За характером компанійська, емоційно-лабільна. Після розлучення з чоловіком скаржиться на роздратованість, пригнічений настрій, серцебиття, відчуття перебоїв, колючий біль в ділянці серця, загальну слабкість. Об'єктивно:

гіпергідроз долонь, Ps - 72-78/хв., лабільний, серце - без патології. ЕКГ - норма. Яка патологія найбільш вірогідно зумовлює таку картину?

A. Неврастенія

B.Іпохондричний невроз

C.Депресивний невроз

D.Малопрогредієнтна шизофренія

E.Невроз нав'язливих станів

Хвора 30 років знаходиться в психіатричному відділенні. Демонстративна,

вередлива, балакуча, постійно привертає увагу оточуючих. Скаржиться на болі у всьому тілі. Побачивши лікаря, стогне, хапається за голову, голосить,

демонструє неможливість ходити, тримається за оточуючі предмети. Наодинці

вільно ходить по палаті, співає, накладає макіяж. Визначте стан хворої: A.Істеричний невроз

B.Іпохондричний розвиток особистості

C.Шизофренія

D.Маніакально-депресивний психоз

E.Невроз нав'язливих станів

Хворий 30 років, за характером експансивний, діяльний, скаржиться на пригнічений настрій, втому, розбитість уранці. Сон поверховий, удень спостерігається сонливість.

Виникає занепокоєння, що захворів на невиліковну хворобу. Цей стан викликає у хворого відчуття власної неповноцінності. З роботою справляється завдяки значним вольовим зусиллям. Хворому в першу чергу необхідно призначити:

A. Антидепресанти

B.Ноотропні препарати

C.Антипсихотики

D.Психостимулятори

E.Транквілізатори