Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРОКИ 2005-14 стом..doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать
  1. *Корь

  2. Скарлатина

  3. Менингококковая инфекция

  4. Сыпной тиф

  5. Грипп

У хворого висока температура, задуха, біль у правій половині грудної клітини. Під час плевральної пункціїї видалено 700 мл вершкоподібної рідини жовтувато-зеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

  1. *Емпієма плеври

  2. Карціноматоз плеври

  3. Серозний плеврит

  4. Фібринозний плеврит

  5. Геморагічний плеврит

У больного 38 лет, страдавшего брюшным тифом, на 4-й неделе заболевания развилась перфорация стенки подвздошной кишки, больной умер от разлитого гнойного перитонита. На вскрытии в мышцах передней брюшной стенки обнаружен участок 12×7 см серовато-желтого цвета, плотноватый с тусклой поверхностью. Какой процесс развился в мышцах передней брюшной стенки?

  1. *Восковидный некроз

  2. Казеозный некроз

  3. Колликвационный некроз

  4. Влажная гангрена

  5. Инфаркт мышцы

6-річну дитину доставлено в стаціонар у стані асфіксії. У гортані виявлено сірувато-жовті плівки, що легко видаляються. Який вид запалення розвинувся?

  1. *Фібринозне

  2. Катаральне

  3. Гнійне

  4. Геморагічне

  5. Десквамативно-некротичне

Дитина 4-х років захворіла гостро і померла. На розтині виявлено набряк головного мозку, мозкові оболонки різко повнокровні та просочені густим мутним жовто-зеленуватим гнійним ексудатом. Про який процес в оболонках мозку йде мова?

  1. *Гнійне запалення

  2. Серозне запалення

  3. Фібринозне запалення

  4. Геморагічне запалення

  5. -

При микроскопическом исследовании удаленного зуба обнаруживается уменьшение количества и размеров одонтобластов и других клеток пульпы зуба, с своеобразным склерозом соединительнотканной основы пульпы. О каком общепатологическом процессе в пульпе зуба можно думать?

A * Сетчатая атрофия пульпы

B Жировая дистрофия

C Амилоидоз

D Гиалиноз

E Гиперплазия пульпы

При огляді хворої 25 років об’єктивно: права половина тіла нижньої щелепи веретеновидно роздута, пальпаторно тверда, поверхня її гладка. При пункції – рідина бурого кольору. В пункційному біоптаті: однотипні одноядерні клітини типу остеобластів та гігантські багатоядерні клітини, з осередками лакунарної резорбції кістних балок. Зустрічалися дрібні крововиливи і зерна гемосидерину. Який найбільш вирогідний діагноз?

  1. *Остеобластокластома

  2. Амілобластома

  3. Фіброзна остеодисплазія

  4. Остеосаркома

  5. Гігантоклітинний епуліс

На розтині померлого чоловіка 70 років серце зменшене у розмірах, жирова клітковина під епікардом відсутня, міокард щільний, бурого кольору. При мікроскопії – кардіоміоцити зменшені у розмірах, в саркоплазмі багато гранул бурого пігменту ліпофусцину. Встановити характер патологічного процесу в міокарді

  1. *Бура атрофія

  2. Амілоїдоз

  3. Жирова дистрофія

  4. гемохроматоз

  5. Гіпертрофія

У дівчинки 6 років на протязі 5 місяців розвинулася деформація обличчя внаслідок симетричного збільшення об’єму обидвох кутів нижньої щелепи. Мікроскопічно: кісткова тканина щелепи заміщена волокнистою сполучною тканиною з великою кількістю судин, примітивними кістковими балочками. Яке захворювання може бути в даному випадку?

  1. *Херувізм

  2. Еозинофільна гранульома

  3. Цементома

  4. Остеобластокластома

  5. Фіброзна дисплазія

Під час гістологічного дослідження видаленого зуба виявлено, що в пульповій камері некротичний детрит з кристалами жирних кислот та численними колоніями мікробів. Діагностуйте захворювання.

  1. *Гангрена пульпи

  2. Хронічний пульпіт

  3. Хронічний пульпіт з загостренням

  4. Серозний пульпіт

  5. Гнійний пульпіт

У хворого 70 років, який помер від сердцевої недостатності, під час розтину виявлено деформовані, звужені коронарні артерії. На розрізі внутрішня поверхня артерій бугриста, стінка білувата, ламка, кам’янистої щільності. Про яку стадію атеросклероза йде мова?

  1. *Атерокальциноз

  2. Липосклероз

  3. Атероматоз.

  4. Ліпоїдоз.

  5. Виразкування.

При гістологічному дослідженні трансплантату шкіри хворого, якому здійснено дерматопластику, встановлені лімфогістіоцитарна інфільтрація, набряк та крововиливи з появою макрофагів та нейтрофілів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Реакція відторгнення трансплантату.

  2. Реакція гіперчутливості сповільненого типу.

  3. Реакція гіперчутливості негайного типу.

  4. Інтерстиціальне запалення.

  5. Феномен Артюса.

На розтині чоловіка похилого віку, який протягом останніх 2 тижнів страждав від гострого розладу кишечника виявлені зміни у прямій та сигмоподібній кишках: на поверхні слизової оболонки відмічається коричньово-зелена плівка. Стінка кишки потовщена, порожнина різко звужена. Мікроскопічно виявляється проникаючий на різну глибину некроз слизової оболонки, некротичні маси пронизані нитками фібрину, з лейкоцитарною інфільтрацією. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. * Фібринозний коліт.

  2. Катаральнийй коліт.

  3. Виразковийй коліт.

  4. Фолікулярний коліт.

  5. -

Після хірургічного видалення порожнини печінки проведено її патологоанатомічне дослідження. Стінка порожнини утворена щільною волокнистою сполучною, грануляційною тканинами, в просвіті густа каламутна рідина з неприємним запахом, в якій переважають поліморфно-ядерні лейкоцити. Визначитти патологічний процес.

  1. *Хронічний абсцесс

  2. Гострий абсцес

  3. Флегмона печінки

  4. Однокамерний ехінокок

  5. Проста кіста печінки

У больного 43 лет ожоги пламенем правой кисти. На ладони и тыльной поверхности кисти возникло отслоение эпидермиса и образование пузырей, заполненных слегка мутной жидкостью. Какое наиболее вероятное воспаление возникло у больного?