Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
62
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Класифікація ядер продукції

Ядра продукції можна класифікувати по різних підставах. Ядра можуть бути розділені на два типи:

  1. Детерміновані

  2. Недетерміновані

У детермінованих ядрах при актуалізації ядра і при здійснимості лівої частини права частина ядра виконується обов'язково. У недетермінованих ядрах права частина може виконуватися і не виконуватися. Таким чином секвенції в детермінованих ядрах реалізуються з необхідністю, а в недетермінованих - з можливістю.

Приклад: Інтерпретація ядра в цьому випадку може, наприклад, виглядати так: ЯКЩО А, ТО МОЖЛИВО В.

Можливість може визначатися деякими оцінками реалізації ядра.

Приклад: Якщо задана вірогідність виконання В при актуалізації А, то продукція може бути такою: ЯКЩО A, ТО З ВІРОГІДНІСТЮ p РЕАЛІЗУВАТИ B.

У простому випадку продукція складається лише з ядра. Оцінка реалізації ядра може бути лінгвістичною, пов'язаною з поняттям множини терма лінгвістичною змінною.

Приклад: ЯКЩО A, ТО З СИЛЬНОЮ ЧАСТКОЮ ВІРОГІДНІСТі РЕАЛІЗУВАТИ B

Можливі інші способи завдання оцінки реалізації ядра.

Детерміновані продукції можуть бути однозначними і альтернативними. у другому випадку в правій частині ядра указуються альтернативні можливості вибору, які оцінюються спеціальними вагами вибору.

Як ваги вибору можуть використовуватися імовірнісні, лінгвістичні, експертні оцінки і т.п.

Приклад: ЯКЩО А, ТО НАЙЧАСТІШЕ ПОТРІБНО РОБИТИ В1, РІДШЕ В2.

Особливим типом є прогнозуюча продукція, в яких описуються наслідки, очікувані при актуалізації A.

Приклад: ЯКЩО А, ТО З ВІРОГІДНІСТЮ p МОЖНА ЧЕКАТИ В.

Системи продукцій широко поширені в ЕС.

Пряме та зворотне виведення

Існують дві основні стратегії логічного виведення в продукційних системах:

– пряме;

– зворотне.

Пряме виведення на основі наявних правил передбачає аналіз: 1) усіх наслідків з фактів, 2) наслідків з наслідків і т. д. Процес продовжується поки не буде встановлено істинність або хибність запиту користувача.

Наприклад, нехай є продукції А =>В та В=>С користувач оголосив про істинність факту А і спитав про істинність С. Ланцюжок прямого виведення матиме вигляд: з А виводиться В, з В виводиться С, отже С — істинне.

Пряме виведення не вважається ефективним через те, що може перебиратися чимало безперспективних продукцій, і, відповідно, породжуєтьс дуже багато зайвих проміжних результатів. Експертні системи на основі прямого виведення використовуються, як правило, при плануванні і про­гнозуванні.

При зворотному виведенні логічний блок починає роботу із запиту ко­ристувача, тобто з твердження, яке перевіряється. Розглядається одне з пра­вил, на основі яких можна вивести це твердження, після чого перевіряєть­ся істинність лівої частини цього правила. Процес повторюється, доки не дійде до фактів, які вважаються істинними.

У нашому прикладі ланцюжок зворотного виведення матиме вигляд: "С виводиться з В, В виводиться з А, А істинне, отже, і С істинне".

Як і у випадку прямого виведення, зворотне виведення може вимагати повторень у разі невдалої спроби, і тому є стратегією перебору.

Зворотне виведення тісно пов'язано з резолюцією, зокрема лінійною, і з прологівським механізмом виконання програм.

Соседние файлы в папке Lec