Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опір матеріалів / Первый семестр.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
10.29 Mб
Скачать

Визначення внутрішніх зусиль,

поздовжня осьова сила або нормальна сила. Ця сила чисельно дорівнює сумі проекцій усіх сил, що діють в перерізі, на поздовжню вісь стержня (або на перпендикуляр до площини перерізу) на одній відсіченій частині стержня. Вона викликає поздовжню деформацію стержня (розтяг-стиск);

, поперечні сили. Вони чисельно дорівнюють сумам проекцій всіх внутрішніх сил в перерізі на головні центральні осі перерізу івідповідно на одній відсіченій частині стержня. Ці сили викликають зміщення одного перерізу стержня відносно іншого, тобто деформацію зрізу або зсуву.

, згинальні або згинаючі моменти. Вони чисельно дорівнюють сумі всіх внутрішніх сил у перерізі відносно головних центральних осей перерізу івідповідно на одній відсіченій частині стержня. Ці силові фактори викликають у стержні деформації згину.

–крутний або крутячий момент. Він дорівнює сумі моментів всіх внутрішніх сил у перерізі відносно поздовжньої осі стержня. Цей момент викликає деформацію кручення.

Необхідно пам'ятати, що оскільки уся система знаходиться у рівновазі, то сума проекцій сил або моментів, що знаходяться зліва від перерізу дорівнює сумі проекцій всіх сил чи моментів, що знаходяться справа від перерізу. Таким чином метод перерізів дозволяє визначити всі внутрішні зусилля і моменти у любому перерізі стержня при дії будь-якого навантаження.

Для визначення внутрішніх зусиль за допомогою цього метода необхідно:

1) Уявно провести поперечний переріз стержня у тому місці, де необхідно визначити внутрішні сили і моменти;

2) Визначити головні центральні осі поперечних перерізів стержня;

3) Визначити сили (,,) і моменти (,,) як алгебраїчні суми проекцій сил і моментів зовнішніх сил, діючих на одній із частин "розсіченого" стержня, які знаходяться у рівновазі.

Правила визначення внутрішніх силових факторів.

  1. Для визначення осьової сили в перерізі необхідно визначити суму проекцій всіх зовнішніх сил, що знаходяться тільки по одну сторону від перерізу, що розглядається, на вісь стержня,

  2. Для того, щоб визначити величину поперечної сили в перерізі, що розглядається, необхідно вирахувати суму проекцій всіх зовнішніх сил, що лежать по одну сторону від перерізу, на вісь перпендикуляру осі балки;

  3. Для того, щоб вирахувати згинаючий момент в перерізі, що розглядається по довжині стержня необхідно вирахувати силу моментів всіх зовнішніх сил, що знаходяться по одну сторону від перерізу;

  4. Для визначення крутного моменту в перерізі по довжині стержня необхідно знайти суму моментів від всіх зовнішніх сил, що знаходяться по одну сторону від перерізу.

Лекція № з Побудова епюр розподілу внутрішніх зусиль дри ди осьових сил і крутних моментів

План лекцій

1. Правила знаків

2. Епюри внутрішніх зусиль без урахування власної ваги тіла.

3. Епюри внутрішніх осьових зусиль з урахуванням власної ваги стержня.

4. Епюри крутих моментів.

5. Згин банок, правила знаків дня поперечної сили і згинаючого моменту.

Література: [1] – 40÷49 с., [2] – 51÷54 с., 184÷186 с., 221÷226 с.

Соседние файлы в папке Опір матеріалів