Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 курс / вип.2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

Якою була економіка україни напередодні перебудови в срср: розвинутою чи відсталою?

Можна вважати, що її економіка була розвинутою, оскільки Україна була на передових позиціях як в Європі, так І в СРСР по економічному потенціалу. Показником тут б виробництво найбільш важливих видів промислової і сільськогосподарської продукції на душу населення. Так, в той період, наша держава займала по виробництву електроенергії — третє місце; нафти, газового конденсату і природного газу — друге; вугілля, сталі й залізної руди — перше; зерна і зернобобових, молока, масла — друге; картоплі, цукру перше; м’яса - [третє, серед таких країн, як Англія, Італія, Франція, Німеччина. Україна давала понад третину загальносоюзного випуску сталі і прокату, майже весь випуск тепловозів, близько чверті трак горів і сільгоспмашин. Очевидно, що Україна пережила за роки радянської влади вражаючий розвиток економіки, що визнавалось І західними вченими. Разом з тим також відомо» що весь радянський час в економічному розвитку України не був однаковим» з кінця 70-х років у нього спостерігалася стійка тенденція падіння темпів росту у напрямку до застою. Головна проб лема полягала в опорі на екстенсивні фактори росту, які па той час вичерпали свої можливості, а здійснити незважаючи на всі намагання радянського керівництва, перехід до інтенсивної економіки не вдалось. Тому зменшувався ріст національного прибутку, об'єми промислового і сільськогосподарського виробництва. Одночасне значно зростає використання ресурсів. На початку 80-х років рентабельність промислових підприємств зменшилася майже вдвічі і зростала кількість збитковим Ішов процес старіння основних ви робочих фондів. Як наслідок — росту продуктивності праці майже не відбувалося. Орієнтації економіки на валові показники не стимулювала введення досягнень науково-економічного процесу. Питома вага розробок, що були впроваджені у виробництво, па республіканських підприємствах, не відповідала вимогам часу зростали збитки від виробничого браку.

Існуюча система оплати праці, яка сформувалася ще в сере ціні 50-х років, не сприяла трудовій активності на виробництві вела до зрівнялівки. Це негативно позначилось на відношенні працюючих до праці. За даними соціологічних досліджень більш як 60% робітників не вірили в те, що краща праця сприяти м е зростанню зарплат, а дві третини опитаних взагалі поставили під сумнів залежність рівня зарплат вії результатів праці Такий стан економіки негативно впливав і на розвиток соціальної сфери. Уповільнилися темпи росту реальних прибутків населення

Завдання по підвищенню добробуту народу не виконувалися

Таким чином, досягнутий свого часу високий рівень розвитку економіки України в складі СРСР потребував якісного оновлення й нових стимулів росту Назріла необхідність розробки принципової політики, пошук якої почався з приходом до політичного керівництва СРСР Ю. Андропова, а потім М Горбачова.

Літера і ура:

Субтельний Орест. Україна: історія К., 1992;

Історія України: Курс лекцій у 2-х кп., Кп , 2—К , 1992;

Курносов Ю. О. Соціально-економічне та політичне життя УРСР у середина 60-х — початок 80-х рр ) // УЇЖ — 1990 №6;

Народне господарство Української РСР \ 198Г) році — К., 1986

Соседние файлы в папке 1 курс