Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РСБДтЗ / Лабораторный практикум для печати.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
95.09 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Основні етапи проектування бази даних

  2. Принципи побудови логічної моделі даних.

  3. Які типи зв'язків використовуються при побудові моделі "суть-зв'язок"?

  4. Навести приклади ідентифікуючих і неідентифікуючих зв'язків?

  5. Що таке потужність зв'язку?

Вимоги до звіту

Як звіт має бути представлена ER діаграма логічної моделі даних свого варіанту з детальним поясненням її побудови.

Лабораторна робота №3-4

Тема:Принципи побудови РБД . Побудовасхеми відношинь БД

Мета роботи:вивчити основи концептуального проектування і освоїти спосіб реалізації проекту у виді логічні моделі в середовищі ErWin.

Лабораторне завдання

Створіть EER -модель для представлення вимог до даних вашого завдання :

а) виділите типи сутностей;

б) виділите типи зв'язків і визначите для них показники кардинальності і міру участі сторін;

в) визначите потенційні і первинні ключі сутностей;

г) виконаєте спеціалізацію/генералізує типів сутностей(там, де це необхідно);

д) намалюйте EER -диаграмму. Вкажіть усі допущення, які були зроблені при створенні цієї EER -модели.

Варіанти завдань

непарні

1. Компанія DreamHome має відділення, розташовані в різних містах країни. Кожне відділення має власний штат співробітників, в число яких входить також менеджер, який керує роботою цього відділення. Інформація, що описує кожне відділення компанії, включає унікальний номер відділення, його адресу (вулиця, район, місто, поштовий індекс), номер телефону, номер факсу, ім'я співробітника, який в даний момент управляє роботою цього відділення.

Окрім цього, про кожного менеджера зберігається і деяка додаткова інформація: дата вступу на посаду керівника цього відділення копанні, дозвіл на компенсацію транспортних витрат, щомісячний розмір премії, залежний від досягнутих результатів здачі в оренду об'єктів нерухомості.

2. Інформація, що зберігається про кожного співробітника компанії, включає: його особистий номер, ім'я і прізвище, адресу, номер телефону, пів, дату народження, номер соціального страхування (INN), займану посаду, зарплату за рік і дату зарахування в штат компанії DreamHome. Особистий номер кожного співробітника є унікальним для усіх відділень компанії.

Крім того, якщо це можливо, для кожного співробітника зберігається інформація про один з його родичів (спадкоємців) : ім'я, рівень родинного зв'язку з цим співробітником, адреса і номер телефону.

3. Співробітники, що обіймають посаду інспектора (Supervisor), відповідають за щоденну діяльність деякої групи працівників компанії. Не усі працівники компанії підпорядковані якому-небудь з інспекторів.

4. Кожне відділення компанії працює з деякою безліччю об'єктів нерухомості, що здаються в оренду. Про кожного такому об'єкті зберігається наступна інформація: номер об'єкту, його адреса (вулиця, район, місто, поштовий індекс), тип цього об'єкту нерухомості, кількість кімнат, встановлена місячна орендна плата, а також особистий номер власника цього об'єкту, його ім'я і прізвище, адреса і номер телефону (як для приватних власників, так і для фірм-власників). Номер об'єкту є унікальним для усіх відділень компанії DreamHome. За кожним об'єктом закріплений співробітник, що відповідає за роботу з ним.

5. Додатково зберігається інформація про власників об'єктів нерухомості. Існує два типи власників : приватні особи і фірми-власники (юридичні особи). Про приватних осіб зберігається така інформація, як особистий номер власника, його ім'я і прізвище, адреса і номер телефону, тоді як про юридичних осіб - особистий номер, присвоєний фірмі-власникові, назва фірми, тип її діяльності, адреса, номер телефону і ім'я контактної особи. Особистий номер власника є унікальним для кожної частки або юридичної особи, причому в межах усіх відділень компанії DreamHome.

6. Клієнтів, зацікавлених в огляді і оренді об'єктів нерухомості, в компанії прийнято називати орендарями. Потенційний орендар зв'язується по телефону з деяким відділенням компаній, в якому йому можуть запропонувати оглянути різні об'єкти нерухомості. Інформація, що зберігається по кожному проведеному огляду об'єкту, включає ім'я і адресу орендаря, номер і адресу оглянутого об'єкту нерухомості, дату огляду, а також будь-які коментарі орендаря з приводу оглянутого об'єкту. Орендар може оглядати будь-яку кількість об'єктів нерухомості.

7. Про кожного орендаря зберігається наступна інформація: особистий номер орендаря, ім'я і прізвище, адреса, номер телефону, переважний тип об'єкту нерухомості, а також максимально допустима для нього орендна плата. Номер орендаря є унікальним для усіх відділень компанії DreamHome.

8. При здачі деякого об'єкту нерухомості в оренду орендар укладає з компанією договір про оренду вибраного ним об'єкту. Детальна інформація про договір на оренду включає: номер орендної угоди, особистий номер орендаря, його ім'я і адресу, номер об'єкту нерухомості, що орендується, і його адресу, встановлену щомісячну орендну плату, а також дати початку і закінчення терміну дії цього договору на оренду.

9. У разі потреби відомості про об'єкти нерухомості, що здаються в оренду, можуть розміщуватися в рекламних оголошеннях, що публікуються в місцевих і центральних газетах. По кожному рекламному оголошенню зберігається наступна інформація: номер рекламованого об'єкту нерухомості, його адреса і тип, дата публікації оголошення, назва газети і вартість публікації оголошення. Про кожну газету в компанії зберігаються такі відомості, як назва газети, адреса редакції, номер телефону, номер факсу, а також ім'я контактної особи.

парні

Припустимо, що директор служби розселення студентів університету доручив вам створити базу даних для надання допомоги керівництву цієї служби. Після виконання фази збору і аналізу вимог, що пред'являються до неї директором, були отримані такі специфікації вимог до бази даних служби розселення.

1. У цій базі даних зберігаються наступні відомості про усіх студентів очної форми навчання : реєстраційний номер студента, ім'я і прізвище, домашня адреса (вулиця, місто, поштовий індекс), дата народження, підлога, категорія студента (наприклад, першокурсник або старшокурсник), національність, що палить (та або ні), особливі запити, будь-які додаткові коментарі, поточний статус (поселений/чекає заселення), а також його курс навчання. Ці відомості про студентів пов'язані з відомостями про оренду кімнат і список студентів, очікуючих заселення. Студенти можуть орендувати кімнату в корпусах університетського гуртожитку або в окремих квартирах для студентів. При зарахуванні студента в університет до нього прикріпляється один із співробітників, який називається куратором. Куратор стежить за благополуччям і успішністю студента. Про усіх кураторів зберігається така інформація: повне ім'я, посада, назва факультету, внутрішній номер телефону і номер кабінету.

2. Кожен гуртожиток має свою назву, адресу, номер телефону і менеджера, який керує ім. Гуртожиток має тільки одномісні кімнати, які характеризуються номером кімнати і орендною платою, а також номером місця проживання, який є унікальним для усіх гуртожитку цієї служби розселення і використовується при оренді кімнати студентом.

3. Служба розселення пропонує студентам можливість поселятися в окремих, повністю мебльованих квартирах для груп з 3, 4 або 5 студентів (з окремими спальними кімнатами для кожного з них). Про ці квартири зберігається наступна інформація: унікальний для усіх квартир номер, адреса квартири, а також кількість спальних кімнат в ній. Кожна спальна кімната квартири характеризується місячною орендною платою, номером кімнати, а також номером місця проживання, який є унікальним для усіх квартир цієї служби розселення і використовується при оренді кімнати студентом.

4. Студент може орендувати кімнату в гуртожитку або в квартирі на різні проміжки часу. Договори про оренду полягають на початку кожного навчального року, причому їх мінімальна тривалість може дорівнювати одному семестру (15 тижням), а максимальна - одному року, включаючи 1-й і 2-й семестри, а також літній семестр. Кожному окремому договору оренди між студентом і службою розселення привласнюється унікальний номер. Про кожен договір зберігається наступна інформація: його номер, тривалість оренди (у кількості семестрів), ім'я і реєстраційний номер студента, номер місця проживання, номер кімнати, адреса гуртожитку або квартири, дата передбачуваного заселення, а також дата передбачуваного виселення (якщо вона відома).

5. Студентські квартири регулярно інспектуються співробітниками служби розселення з метою перевірки їх поточного стану. За результатами кожної такої перевірки зберігається наступна інформація: ім'я інспектуючого співробітника, дата перевірки, відмітка про те, чи знаходиться житло в належному стані (та або ні), а також будь-які додаткові коментарі.

6. Про співробітників служби розселення також зберігається деяка інформація, а саме: номер співробітника, його ім'я і прізвище, домашня адреса (вулиця, місто, поштовий індекс), дата народження, підлога, посада (наприклад, менеджер гуртожитку, помічник по адміністративній роботі, прибиральник), а також місце роботи (наприклад, служба розселення або гуртожиток).

7. Служба розселення зберігає деякі відомості про курси навчання в цьому університеті, включаючи такі, як номер курсу, назва курсу (включаючи рік), ім'я куратора курсу, його внутрішній номер телефону, номер кабінету і назва факультету. Кожен студент пов'язаний з якимсь одним курсом.

8. Якщо це можливо, то, окрім відомостей про кожного студента, зберігається інформація про його найближчого родича: ім'я і прізвище, міра спорідненості, адреса (вулиця, місто, поштовий індекс) і номер контактного телефону.

Лабораторна робота №5-6

Тема: Модель OLAP

Мета роботи: вивчити основи перетворення логічної моделі даних, побудованої в середовищі ERwin, у фізичну модель для Oracle.

Соседние файлы в папке РСБДтЗ